przewodnictwo elektryczne roztworów,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zanieczyszczenia powietrza.
Advertisements

Sposoby określania odczynu roztworów
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Dlaczego w ramach GLOBE bada się pH?
Określenie pH wody na terenie gminy Raba Wyżna
Sodu, potasu, magnezu, wapnia, glinu, żelaza i miedzi.
FIZYKOCHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEB
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Przygotował Wiktor Staszewski
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
ANALIZA OBJĘTOŚCIOWA (= analiza miareczkowa), dział analizy chemicznej którego podstawą jest miareczkowanie.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
KWAŚNE DESZCZE.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Mieszanina a związki chemiczne
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
PROJEKT EDUKACYJNY KOLOROWY ŚWIAT CHEMII.
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Projekt Edukacyjny Gimnazjalny
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Hydroliza soli oraz jej przykłady
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
Sok z czerwonego buraka
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Budowa chemiczna kości
Metabolizm i produkty przemiany materii
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Eksperyment z jajecznicą
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Skala ph.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Fenole.
Chemia w kolorach tęczy
Hortensja Hortensja to kwiat ogrodowy, któremu trudno dogodzić – jego nazwa oznacza “wodny krzew”. Jeśli chodzi o kolor rośliny my sami możemy mieć na.
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Kwasy Będę potrafił/a: definiować pojęcie: kwasu;
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót.
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Kwaśne deszcze Autor: Krzysztof Wójt, IId G.
Alkohole.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Projekt nr POKL /12 „Z Wojskową Akademią Techniczną nauka jest fascynująca!” WYKŁAD Z CHEMII dla uczestników obozu w dniach
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Wodorotlenki.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Reakcje utlenienia i redukcji
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
…czyli to, co o skali pH statystyczny Kowalski powinien wiedzieć
Odczyn roztworu Skala pH
Żurawka kontra IIB! Dnia 26 maja nasza szkoła obchodziła Dzień Ziemi. Każda klasa dostała zadanie do wykonania, klasa IIB(czyt. nasza wspaniała ) miała.
WSKAŹNIKI.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

przewodnictwo elektryczne roztworów, Wskaźniki chemiczne - związki chemiczne lub ich mieszaniny, posiadające zdolność zmiany swoich własności fizycznych pod wpływem zmian zachodzących w otaczającym je środowisku. Obserwacja tych zmian umożliwia pośrednią obserwację różnorodnych zjawisk, które bez wskaźników byłyby trudne do stwierdzenia. Najczęściej wskaźniki chemiczne: zmieniają swoją barwę, przewodnictwo elektryczne roztworów, powodują wyraźne zmętnienie roztworów.

Przykłady wskaźników chemicznych zmieniających swoją barwę:

W zależności od zmian w środowisku jakie ma wykrywać wskaźnik wyróżnia się: wskaźniki pH – które zmieniają swoją barwę lub się wytrącają z roztworu przy określonym pH (np. fenoloftaleina), wskaźniki redoks – które zmieniają swoją barwę lub wytrącają się z roztworu na skutek obecności w środowisku utleniaczy lub reduktorów (np. ferroina – służy do analizy ścieków), specyficzne wskaźniki do wykrywania określonych związków chemicznych, pierwiastków chemicznych lub ich grup, specyficzne wskaźniki biochemiczne – które wykrywają określone struktury występujące w organizmach żywych.

Zastosowanie wskaźników chemicznych: analiza chemiczna, biologia molekularna, diagnostyka medyczna, wykrywanie zanieczyszczeń środowiska naturalnego.

na skutek zmian konformacyjnych wywołanych przez zmianę pH, Wskaźniki pH - związki chemiczne, których barwa zmienia się zależnie od pH środowiska, w którym się znajdują. Wskaźniki pH zmieniają barwę: na skutek przyłączania jonów hydroniowych (H3O+) lub hydroksylowych (OH-) i przechodzenia w formę jonową przy ściśle określonym ich stężeniu, na skutek zmian konformacyjnych wywołanych przez zmianę pH, na skutek całego ciągu reakcji chemicznych uruchamianych przy określonym pH.

Wiele substancji dostępnych w warunkach domowych również posiada zdolność zmiany barwy ze zmianą pH np.: wywar z czarnej herbaty, wywar z czerwonej kapusty, sok z czarnej porzeczki, sok z aronii, wywar z hibiskusa, sok z czarnego bzu, wywar z zielonej herbaty, sok z jagód, sok z żurawin.

Skala pH – ilościowa skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Jest to skala wartości liczbowych od 0 do 14 odpowiadających stężeniu jonów wodorowych w roztworze. Jeżeli wartość pH jest mniejsza niż 7 wówczas roztwór wykazuje odczyn kwaśny, jeżeli wartość pH wynosi 7 to roztwór wykazuje odczyn obojętny, a jeżeli pH jest większe od 7 to roztwór wykazuje odczyn zasadowy. Symbol “p” jednostki pH pochodzi od łacińskiego:  potentio = potęga, a "H" jest symbolem chemicznym wodoru. ← odczyn kwaśny odczyn obojętny odczyn zasadowy → 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Zastosowanie skali pH: w medycynie (pH krwi zdrowego człowieka wynosi 7,4 spadek poniżej 6,8 lub wzrost powyżej 8 wskazuje na problemy zdrowotne), w rolnictwie (pH gleby przy uprawie ziemniaków wynosi 4,5 - 6, ogórków 5,5 - 6,5), w ogrodnictwie (pH gleby dla drzew owocowych wynosi 6,5 - 7,7), w hodowli ryb(większość gatunków pH 6,4 - 7), w produkcji kosmetyków (prawidłowa wartość pH 5,5-6), w produkcji żywności i leków.

BADANIE ZMIANY ZABARWIENIA: wywaru z hibiskusa, wywaru z czerwonej kapusty, soku z aronii, soku z czerwonego buraka, wywaru z zielonej herbaty, wywaru z czarnej porzeczki, wywaru z żurawiny w wodzie z Dunajca, rzeki Zakrzowianki, wody deszczowej.