Kuchnia polska i regionalna!!!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Co je się w Niemczech? Autor: Maciej Szumyło.
Przygotowała Wiktoria Wiśniewska
Ptaki zimujące w Polsce
Jak powstaje wiatr ?.
HISTORIA (cz.1) Po raz pierwszy kontynent Australii został odkryty przez Europejczyków w XVI wieku. Byli nimi Portugalczycy. Australia ich jednak nie.
Zastosowanie osi symetrii i wielokątów w przyrodzie
Święta i Tradycje w Wielkiej Brytanii
Nasza parafia Nasza wieś Kaszów w liczbach Nasza szkoła.
Ekologiczna żywność w naszej okolicy.
ZWIERZĘTA ŚWIATA Autor: GABRIELA PODKUL, WIKTORIA KRAUZ.
Zespół Szkół w Ostrowie Daniel Maliczowski & Paweł Wróbel.
Mix wielokulturowy wczoraj i dzi ś Mix wielokulturowy wczoraj i dzi ś Gda ń sk Comenius Regio.
O PTYMISTYCZNI R ODZICE Przedszkola Samorządowego Nr 35 Wesołe w Białymstoku.
Zastosowanie Internetu
TURYSTYKA W INTERESACH
Zastanówmy Się…...
Wieczór Wigilijny w Krasnodworze
Odnawialne źródła energii: Droga do lepszej przyszłości
Owoce i warzywa.
WIELKA BRYTANIA I TRADYCJE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI NARODZENIA PAŃSKIEGO
Można powiedzieć, że nasi dziadowie, jeżeli chodzi o kuchnię i gotowanie byli dużo bardziej ekologiczni niż my czy choćby nasi rodzice. Potrawy były zazwyczaj.
Zielone płuca Amazonii
Nieformalne miejsca spotkań. ANKIETY Przeprowadziliśmy wśród uczniów gimnazjum ankietę na temat nieformalnych miejsc spotkań. Przedstawimy przykładowe.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
„Sery topione”.
Kolarstwo Roksana Zwolińska.
Podstaw ą zdrowego od ż ywiania jest zachowania proporcji mi ę dzy poszczególnymi składnikami po ż ywienia. Białko, w ę glowodany, tłuszcze, błonnik,
Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było:
Drapieżne Zwierzęta.
Analiza ankiety szkół europejskich – projekt e-twinningFruitable children.
Pyszne sałatki Irena Woźniak Kl.2aTH.
Jak się uchronić przed zagrożeniami wynikającymi z użytkowania sieci?
Typy palet.
Zanieczyszczenia Wód Dominik Cieśliński.
Warsztaty C# Część 3 Grzegorz Piotrowski Grupa.NET PO
Opracowała: Iwona Kowalik
BEZPIECZNY INTERNET. PRZEGLĄDANIE STRON INTERNETOWYCH.
Opracowała: Iwona Kowalik
Uczniowie oraz nauczyciele przyrodnicy naszej szkoły od kilkunastu lat współpracują z Piotrkowskim Oddziałem PTTK. W ramach tej współpracy biorą aktywny.
Pająki, Owady, Gady, Płazy i Ptaki
Gospodarowanie Zużytymi Oponami Wyniki Ankiety. Opony są bardzo cennym surowcem wtórnym. Niestety dopiero niedawno została zainicjowana kampania informacyjna,
Zadania związane z obliczaniem procentów
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Zmiany w Przepisach Gry w Piłkę Nożną od 1 września 2006r. Kolegium Sędziów Warmińsko-Mazurskiego Związku Piłki Nożnej.
Białka Autorzy: Kamila Sałyga Weronika Kuźnia.
Obszar Natura 2000 Centre Permanent dInitiatives pour l'Environnement CPIE Pays Gersois.
Temat 5: Elementy meta.
Temat 4: Znaki diakrytyczne i definiowanie języka dokumentu
Przyczyny, przejawy, skutki
Zdrowy tryb ż ycia. Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Popularne żabie udka. 2 Les grenouilles Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: płazy Rząd: płazy bezogonowe 3 Les grenouilles.
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc przygotowane przez uczniów klasy 1b wspólnie z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik.
Popular in Częstochowa. white cabbage sauerkraut meat ( pork, ham, bacon, sausage, veal, beef, rabbit [usually smoked] ) tomatoes honey mushrooms pepper,
Wielkopolski Model Asystenta Rodziny Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Poznaniu Jarocin, 23 września 2011 r.
Instrukcja switch switch (wyrażenie) { case wart_1 : { instr_1; break; } case wart_2 : { instr_2; break; } … case wart_n : { instr_n; break; } default.
OBSŁUGA PROGRAMU PŁATNIK
Kulinaria.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Zapis prezentacji:

Kuchnia polska i regionalna!!!

Wiadomości ogólne!!! Pierwsze surowce, z których sporządzano w staropolskiej kuchni potrawy, to: różne gatunki kaszy mąka pszenna i żytnia, groch, bób, soja, olej konopny, grzyby świeże, suszone i kiszone, wieprzowina i wołowina,(solone, wędzone), dziczyzna, słonina, ser, masło, jaja. Z warzyw stosowano głównie: ogórki kiszone, kapustę, buraki, marchew, cebule, rzepę. Z owoców znano: Jabłka, wiśnie, czereśnie i śliwy.

Przyprawy i zioła!!! W dawnej kuchni polskiej stosowano zarówno przyprawy obcego pochodzenia- pieprz, imbir, gałkę i kwiat muszkatołowy, ziele angielskie i liście laurowe, goździki, cynamon, szafran, paprykę jak i zioła, zbierane na naszych polach, w lasach i ogrodach. Pospolite przyprawy i zioła dawnej kuchni polskiej to: pietruszka, jałowiec, kminek, mięta, rozmaryn, majeranek, szałwia, tymianek, lubczyk, cząber, koper, chrzan, czosnek, suszone śliwki, miód i piwo.

Zupy!!! W kuchni staropolskiej jadano mało zup, podawano je głównie jako dania śniadaniowe. Tradycyjne polskie zupy to: żury, czernina, rosoły, barszcze, kapuśniaki, krupniki, polewki, zupy owocowe, grzybowe i rybne.

Żury To jedne z najstarszych polskich zup sporządzanych na zakwasie, którego podstawowym składnikiem jest żytnia mąka razowa. Żur można sporządzać na wywarze jarskim lub z kości i jarzyn z dodatkiem suszonych grzybów. Żury gotowane są z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem, żeberkami. Podaje się je z ziemniakami lub ugotowanym na twardo jajami. Sposób przyrządzania żuru zależy od regionu. We współczesnej kuchni żurek na kiełbasie jest tradycyjną potrawą śniadania wielkanocnego.

Potrawy z mąki i kasz, jaj i sera. Potrawy z mąki były bardzo popularne. Sporządzane z niej kluski, łazanki, pierogi i naleśniki. Z kasz gotowano zupy, jadano je z mlekiem, wypiekano w piecu, kraszono słoniną, przyprawiano grzybami i śliwkami, podawano do mięs, polewając je sosem. Popularność kasz zmniejszyła się w XVII wieku, gdy pojawiły się ziemniaki.

Łazanki z kapustą!!!

Bliny staropolskie!!!

Potrawy z warzywami i grzybami!!! Grzyby stanowią podstawę wielu dań typowo polskich, podawano je do różnych potraw- pieczeni, bigosu, dziczyzny, ryb, drobiu, zup. Pieczarki dotarły do polski wraz z daniami kuchni francuskiej, początkowo były bardzo drogie.

Fasola po Polsku!!!

Bigos staropolski!!!

Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny!!! Najstarszą metodą obróbki cieplnej potraw z mięsa, drobiu i dzikiego ptactwa kuchni staropolskiej było pieczenie. Smażenie pojawiło się w drugiej połowie XIX w.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym!!!

Schab pieczony ze śliwkami!!!

Zrazy staropolskie!!!

Potrawy z podrobów!!! Podroby były wykorzystywane w bardzo szerokim zakresie. Sporządzane z nich zupy, drugie dania (gotowane, smażone, duszone), dodawano do nadzień, farszów, pasztetów. Popularne były zimne zakąski, np. ozory w galarecie lub w sosie szarym lub chrzanowym, galaretka z nóżek wieprzowych i cielęcych, oraz zakąski gorące, np. z móżdżku. Flaki wołowe, popularne również dzisiaj, znane są już od XVI wieku.

Wątróbka z jabłkami!!!

Flaki po polsku!!!

Galaretka z nóżek!!!

Potrawy z drobiu i dzikiego ptactwa!!! Drób i dzikie ptactwo zazwyczaj pieczono z różnymi rodzajami nadzienia- z podrobów, z kaszy, z owoców, z kapusty, z mięsa i bułki. Sporządzano też potrawki, dusząc mięso w rosole z dodatkiem warzyw, owoców i przypraw. Dania z drobiu należy do wykwintnych i podawano je na specjalne okazje.

KURCZAK PO POLSKU!!!

Potrawy z ryb!!! Kuchnia staropolska słynęła z potraw rybnych. Bardzo ceniono zupę rybną zaprawianą na kwaśno octem winnym i miodem. Najstarsze sposoby sporządzania potraw z ryb to pieczenie i gotowanie. Wykorzystywano następujące ryby: łososie, jesiotry, węgorze, karpie, szczupaki, śledzie, leszcze, liny, okonie, dorsze. Typowe staropolskie potrawy rybne to ryby po polsku i szarym sosie oraz ryby w galarecie.

Karp po polsku!!!

Ryby po staropolsku!!!

Ciasta i desery!!! Desery w kuchni staropolskiej nazywano wetami. Sporządzano mleczka, galaretki, kremy, podawano owoce- jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, jagody leśne , a od XVII wieku pomarańcze, cytryny i inne owoce południowe.

Łamańce z makiem!!!

Strucla makowa!!!

Pączki!!!

Mazurek kruchy!!!

Faworki!!!

Sernik!!!

Arkas( Ulubiony deser króla Jana III Sobieskiego)

Babka drożdżowa!!!

Potrawy kuchni regionalnej!!! Powstanie kuchni regionalnej związane jest z różnorodnością klimatu i zróżnicowaniem jakości gleb. Z tych czynników wynikały możliwości uprawy różnych roślin i hodowli różnych zwierząt. Z poszczególnych regionów wymieniamy poszczególne kuchnie: *Potrawy regionu podhalańskiego* *Potrawy regionu śląskiego* *Potrawy regionu wielkopolskiego* *Potrawy regionu małopolskiego* *Potrawy regiony mazowieckiego* Potrawy regionu warmińsko-mazurskiego* *Potrawy regionu pomorskiego*

Potrawy regionu podhalańskiego!!! Charakterystyczne dla regionu podhalańskiego są potrawy z baraniny, rzadko spotykane w innych kuchniach regionalnych, oraz potrawy mączne. Typowe dania to: kwaśnica, baranina duszona z jarzynami, schab po góralsku, krokiety z oscypkiem, małdrzyki, prażucha, kluski scykane.

Kwaśnica!!!

Małdrzyki krakowskie!!!

Kurczak po krakowsku!!!

Potrawy regionu śląskiego!!! W regionie śląskim najczęściej spożywa się gęste, tłuste zupy, sporządzane na wywarach mięsnych i potrawy mięsne w sosach. Często podawane są ziemniaki odsmażone z boczkiem lub słoniną i kwaśnym mlekiem.

Kartoflak!!!

Jaskółcze gniazda!!!

Potrawy regionu małopolskiego!!! W regionie małopolskim najbardziej popularne są potrawy z mąki, kasz i ziemniaków oraz zupy na mleku i jarzynach. Typowe dla tego regionu są gotowane pierogi z różnymi farszami, np. kaszą gryczaną i serem lub serem i ziemniakami. Inne potrawy to np. kugel i zapiekanki z pęczaku.

Rulony z polędwicy!!!

Pierogi z kaszą gryczaną i serem!!!

Potrawy regionu wielkopolskiego!!! Podstawą kuchni tego regionu są potrawy z ziemniaków i mąki. Mięsa i ryb jada się mniej. Do najbardziej znanych dań tego regionu należą: zupa z ziemniaków zwana ślepe ryby oraz kaczka z pyzami drożdżowymi i modrą kapustą.

Ciupka z grochem!!!

Kaczka po poznańsku!!!

Zupa chłopska!!!

Potrawy regionu mazowieckiego!!! Podstawą kuchni mazowieckiej są: owoce świeże i przetworzone, stosowane do wypieku ciast i do pieczeni mięsnych. Z tego regionu pochodzi zupa pomidorowa. Popularnym surowcem są również ryby oraz popularnym dodatkiem do dań są kasze.

Kotlety po kurpiowsku!!!

Racuszki po Podlasku!!!

Zrazy kasztelańskie!!!

Potrawy regionu warmińsko-mazurskiego!!! Region warmińsko-mazurski charakteryzuje się bogactwem potraw z ryb i ziemniaków.

Marchew po mazursku!!!

Roladki mazurskie z ryb!!!

Farszynki!!!

Potrawy regionu pomorskiego!!! Podstawą kuchni regionu pomorskiego są ryby które, gotowano, prażono, wędzono i suszono.

kiszka kaszubska!!!

KONIEC!!!