MLEKO przygotował: B. Paczos VID

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Przygotował: Adrian Walkowiak
Advertisements

Przygotowała Wiktoria Wiśniewska
Zastosowanie osi symetrii i wielokątów w przyrodzie
Zespół Szkół w Ostrowie Daniel Maliczowski & Paweł Wróbel.
15 marca 2006 roku Dzień Przedsiębiorczości Dagmara Wajszczyk Anna Walczak Kl. III LP w Zespole Ponadgimnazjalnych Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących.
Turystyka zdrowotna.
TURYSTYKA W INTERESACH
Projekt i opracowanie :
Prąd Elektryczny.
AUTOR :WOJTEK NOWIK REPORTER : LUK SMIS PATRYK SORMAN PIOTREK COLO (KOLO)
Autor: Adam Początko. Zagadka Wież Hanoi stała się znana w XIX wieku dzięki matematykowi Édouard Lucasowi, który proponował zagadkę dla 8 krążków. Do.
WNIOSKI Z PRZEPROWADZONEJ ANKIETY NA TEMAT SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO ORAZ GAZETKI SZKOLNEJ „KUJONEK”
Po co nam samorz ą d ? XVIII Sesja Sejmu Dzieci i MłodzieżySZKO Ł A DEMOKRACJI.
to dobrowolna, bezpłatna, świadoma praca na rzecz innych lub całego społeczeństwa, wykraczająca poza związki rodzinno – koleżeńsko – przyjacielskie.
Powiedzmy, że jest i wracasz do domu samochodem (oczywiście sam) po niezwykle ciężkim dniu pracy. Jesteś naprawdę zmęczony i sfrustrowany.
Niedowaga, Nadwaga, Właściwa waga ciała
Wody mineralne i lecznicze
Odnawialne źródła energii: Droga do lepszej przyszłości
Jak przygotować prezentację multimedialną?
Owoce i warzywa.
Prawa Dziecka.
Można powiedzieć, że nasi dziadowie, jeżeli chodzi o kuchnię i gotowanie byli dużo bardziej ekologiczni niż my czy choćby nasi rodzice. Potrawy były zazwyczaj.
Zielone płuca Amazonii
Nieformalne miejsca spotkań. ANKIETY Przeprowadziliśmy wśród uczniów gimnazjum ankietę na temat nieformalnych miejsc spotkań. Przedstawimy przykładowe.
Uwaga !!! Uczniowie SP 32 w Toruniu ! Zapraszamy was i Wasze rodziny do wzięcia udziału w Festynie Zdrowia, który odbędzie się 31 maja 2013 roku podczas.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZDROWY TRYB ŻYCIA.
Wpływ używek na organizm człowieka
Zdrowe śniadanie klasy III W szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Olszynach.
Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było:
Antonie de Saint-Exupery
Wyniki ankiety przeprowadzonej w SP 15 w klasach 4-6. "Wiem co jem".
Choroby wywołane niewłaściwym odżywianiem
Jeżdżę z głową.
HTML Podstawy języka hipertekstowego Damian Urbańczyk.
Władza lokalna w Polsce
Znaczenie trzeźwości od alkoholu i narkotyków w miłości
Teraz komputer ma prawie każdy, jeden w domu jeden w pracy. Ludzie bez komputera nie mogą żyć, te maszyny okropnie uzależniły ludzkość. W Internecie możemy.
Wpływ papierosów na zdrowie człowieka.
Nikotynizm Zaczyna się w młodości!!!.
Typy palet.
Naklejki na opakowaniach
J AK ZACZĄĆ PRACĘ Z ?. przed rejestracją Upewnij się, że posiadasz: aktywne konto zainstalowaną przeglądarkę Internet Explorer indywidualny studencki.
Zanieczyszczenia Wód Dominik Cieśliński.
Aktywność fizyczna – podstawowy warunek zdrowia
„Palenie albo zdrowie, wybór należy do Ciebie”
SKĄD WIEM, KIM JESTEM? O TOŻSAMOśCI I TOŻSAMOŚCIACH
ZDROWY STYL ŻYCIA Przemek Kulisiewicz kl.VI. Czestochowa 2012.
Wydatki na zakup podręczników i akcesoriów szkolnych gemiusReport sierpień 2006.
Białka Autorzy: Kamila Sałyga Weronika Kuźnia.
Zdrowy styl życia.
Życiu TAK Śmierci NIE.
Składniki mineralne Organizm człowieka to skomplikowana ciągle pracująca maszyna. Jego prawidłowe działanie możliwe jest dzięki sprawnej współpracy białek,
Prezentacja Szkoły Podstawowej w Święcięńcu Nasze rady na odpady Sprzątanie Świata 20 września 2008r.
Konferencja prasowa z okazji VIII Światowego Dnia FAS 8 września 2008 r. Świadomość zagrożeń wynikających ze spożywania alkoholu przez kobiety w ciąży.
Bezpieczny Internet
OTYŁOŚĆ.
ROZWÓJ CZŁOWIEKA.
KRWIODAWSTWO.
Temat 5: Elementy meta.
Przyczyny, przejawy, skutki
Zdrowy tryb ż ycia. Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Instrukcja switch switch (wyrażenie) { case wart_1 : { instr_1; break; } case wart_2 : { instr_2; break; } … case wart_n : { instr_n; break; } default.
Pozyskiwanie partnerów. Model popytowego podejścia do tworzenia innowacji Definicja Dwa podejścia do UDI –Głos konsumenta –Przewodnictwo konsumenta Cechy.
BEZPIECZNY UCZEŃ.
Antyoksydanty w płynie NOWY PRODUKT NALEŻĄCY DO GRUPY ANTYOKSYDANTÓW.
SERCE SPORTOWCA Zespół objawów fizjologicznej, odwracalnej adaptacji u trenujących sporty wytrzymałościowe.
Analiza procesów metodą siatki jakości, badanie satysfakcji klienta, doskonalenie z wykorzystaniem analizy ryzyka 24 kwietnia IV Konferencja Analizy.
Zapis prezentacji:

MLEKO przygotował: B. Paczos VID

Właściwe odżywianie się dzieci i młodzieży, a zwłaszcza odpowiednia ilość białka, witamin oraz wapnia w diecie, których cennym źródłem jest mleko i jego przetwory, ma wpływ na prawidłowy rozwój fizyczny organizmu człowieka (m. in. budowę układu kostnego w czasie wzrostu, co może chronić przed osteoporozą w późniejszym wieku). Istnieją również przypuszczenia, że także rozwój umysłowy, mierzony m.in. postępami w nauce ulega opóźnieniu na skutek niedoboru białka w pożywieniu lub jego niskiej jakości.

Co zawiera mleko? Ma dużą zawartość wielu cennych składników odżywczych: wapń, białko, witaminy A, witaminy z grupy B Ma właściwości alkalizujące, umożliwiające utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie Ma właściwości profilaktyczne i terapeutyczne, poprzez stymulowanie przebiegu procesów trawienia oraz systemu immunologicznego.

WAPŃ - CENNY SKŁADNIK MLEKA Wapń jest niezbędnym minerałem – jest składnikiem kości i zębów, odgrywa zasadniczą rolę w przekazywaniu informacji za pomocą nerwów Wapń pochodzący z mleka i produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny dzięki zawartości w nim cukru laktozy, niektórych aminokwasów i odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu. W mleku krowim jest od 1 do 1,2 g/l wapnia. Wystarczająca ilość wapnia w pożywieniu zmniejsza ryzyko takich chorób, jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze krwi, rak jelita grubego, choroba niedokrwienna serca i kamica nerkowa WAPŃ - CENNY SKŁADNIK MLEKA

Mleko jest pierwszy pożywieniem człowieka i do tej pory nie znaleziono produktu, który w pełni mógłby je zastąpić. Jest doskonałe, ponieważ jest jednym z najcenniejszych źródeł niezwykle odżywczego białka. Dzięki zawartości wszystkich ważnych aminokwasów w idealnych proporcjach, białka mleka są bardzo dobrze wykorzystywane przez organizm ludzki.

Jest wspaniałe, ponieważ żaden inny produkt nie zawiera tak dużej ilości łatwo przyswajalnego wapnia, budulca kości. Wapń chroni przed osteoporozą, wskazuje działanie antynowotworowe i łagodzi objawy alergii. Wzmacnia również serce, obniżając zły cholesterol. Jest zdrowe, ponieważ jest w nim większość witamin i składników mineralnych. Poza wapniem w mleku znajdziemy potas, magnez, fosfor i cynk oraz witaminy B2, A, D i E

Mleko i produkty mleczne należą do artykułów żywnościowych o bardzo bogatych walorach odżywczych. Ze względu na różnorodność występujących w nich składników odżywczych. Produkty te są niezbędne i niezastąpione w naszej diecie. Przede wszystkim dostarczają łatwostrawne białko o wysokiej wartości odżywczej, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne (głównie wapń), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy z grupy B.

Dla osób, które nie tolerują mleka, zaleca się całą gamę innych produktów mlecznych, np. serów, napojów mlecznych - kefirów, jogurtów, maślanki, serwatki. Mleczne napoje fermentowane zawierają korzystne kultury bakterii, które stymulują rozwój mikroflory jelitowej, wspomagającej proces trawienia i wzrost przyswajalności składników pożywienia.

Mleko i jego produkty zaleca się spożywać codziennie Mleko i jego produkty zaleca się spożywać codziennie. Obok produktów zbożowych, warzyw i owoców powinno być podstawą naszego pożywienia. Spożywanie mniej niż pół litra mleka lub innych produktów mlecznych może doprowadzić do niedoboru wapnia w organizmie. Należy pamiętać, że pełna szklanka mleka zawiera aż 300 mg wapnia, co stanowi około 1/3 całkowitego zapotrzebowania na ten pierwiastek w ciągu doby.

Produkty mleczne Ser Maślanka Kefir Jogurt Twaróg Sery twarde

Zapamiętaj: Jedna szklanka świeżego pasteryzowanego mleka zawiera wiele bardzo ważnych składników odżywczych; wśród nich np. około 300 mg wapnia, który jest bardzo ważny dla dziecka w okresie intensywnego wzrostu. Świeże mleko dostarczane jest w gustownych, higienicznych opakowaniach 250 ml.

Bibliografia http://www.mlekowszkole.pl/ http://www.doskonalemleko.pl/ http://www.resmedica.pl/ http://www.sciaga.pl/tekst/78745-79-mleko_i_produkty_mleczne http://www.mleko.com/ http://www.mlekozklasa.pl