Jak zdrowo się odżywiać?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Norbert Konieczkowicz
Advertisements

Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Jak odżywianie wpływa na nastrój ?
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Złote zasady odżywiania.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowa dieta.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wiem co jem.
RECEPTA NA ZDROWIE? AKTYWNY STYL ŻYCIA! ZBILANSOWANA DIETA…
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Zasady zdrowego żywienia
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.
Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Urszula Ż abicka, klasa 3 TH. Spis tre ś ci Strona startowa Strona startowa Strona startowa Strona startowa Motto dla ka ż dego ! Motto dla ka ż dego.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Cukrzyca Wykrywanie i leczenie. Jak Rozpoznać Cukrzycę? Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższenie stężenia glukozy we krwi.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
CZAS NA ZDROWIE.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Skrobia – w ę glowodan ro ś linny, wielocukier sk ł adaj ą cy si ę wy łą cznie z merów glukozy, pe ł ni ą cy w ro ś linach rol ę magazynu energii. Skrobia.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zasady zdrowego odżywiania
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Jak zdrowo się odżywiać? JEDZENIE Jak zdrowo się odżywiać?

Skład chemiczny jogurtu Mleko Owoce syrop glukozowo-fruktozowy, Syrop glukozowo-fruktozowy – oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór produktów hydrolizy węglowodanów – cukrów prostych (glukozy i fruktozy) Otrzymuję się go z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą. Skrobia ta w dalszej kolejności, z użyciem enzymów lub kwasów, przetwarzana jest do formy syropu, który zawiera 42% fruktozy, 55% glukozy i około 3% innych cukrów.Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy. Zdrowotnie (min.) *powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). *zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi), *podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu), *przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego, * może powodować zaćmę cukrzycową. Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy ostatnio zmodyfikowano 21:40, 20 gru 2011.) Cukier Mleko zagęszczone odtłuszczone- produkt uzyskiwany przez odparowanie wody z mleka. Aromat- Żywe kultury bakterii-Żywe kultury bakterii to wyselekcjonowane, szlachetne bakterie kwasu mlekowego, które nie giną po ich spożyciu, ale żywe przedostają się do jelita grubego. Tam osiedlają się i rozmnażają. Bakterie te występują powszechnie w przyrodzie. W produkcji przemysłowej ich najszlachetniejsze szczepy dodawane są do pasteryzowanego, czyli właściwie jałowego, mleka lub śmietanki. Bakterie, o których mowa, są pomocne w odbudowywaniu flory bakteryjnej, np. po kuracji antybiotykowej. Zażywanie antybiotyków narusza równowagę mikroflory układu pokarmowego, dlatego po zakończeniu kuracji dobrze jest sięgnąć po produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego. Jednak nie tylko antybiotyki działają niekorzystnie na florę bakteryjną układu pokarmowego. Zagraża jej także stres. Oznacza to, że każdy, kto się z nim zmaga powinien wzbogacić swoją dietę w probiotyki.

Zdrowe odżywianie Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu każdej żywej komórce naszego organizmu niezbędnych do życia i funkcjonowania składników odżywczych. Pokarm, który spożywamy zostaje przetworzony i substancje, które znajdowały się w pożywieniu zostają rozprowadzone za pomocą krwi po całym organizmie. Pięć posiłków dziennie - Zaleca się jeść co najmniej 3 posiłki dziennie, ale najlepszym rozwiązaniem są 4-5 posiłków dziennie. Taka ilość posiłków gwarantuje nam wzrost tempa metabolizmu.. Spożywanie wielu surowych warzyw i owoców. Dieta bogata w produkty nieprzetworzone.

Produkty podobne Wyroby seropodobne (ser seropodobny) – produkt spożywczy, substytut sera. Otrzymywany z obróbki mieszaniny mleka z tłuszczem roślinnym, czasami też mlekiem w proszku i skrobią pszenną Konsumenci nie są informowani o tym że w serze tak naprawdę nie ma sera. Naszą czujność powinna wzbudzić jego cena. Możemy więc być pewni, że ser za 12,99 nie będzie serem. Wyrób taki na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się szczególnie na tle produktów które są wyprodukowane na bazie produktów mlecznych. (niekiedy bywa nieco bledszy). Kiedy nie jesteśmy pewni co do produktu który chcemy kupić, warto sprawdzić jego skład. Obecność tłuszczów roślinnych (powinna być w składzie ujęta) informuje nas, że mamy do czynienia z produktem który prawdziwym serem nie jest.

Są także produkty, które mimo pozoru nie, zawierają tego, co nam się wydaje. Takim przykładem mogą być niektóre parówki. Być może nie zdajemy sobie sprawy że w niektórych parówkach mięsa jest mniej niż połowa, reszta to sól, chemia i wypełniacze, a także tłuszcz. Przed kupnem takiego produktu warto sprawdzić skład i sprawdzić, co spożywamy.

Piramida zdrowego żywienia Słodycze, tłulszcze Oleje i tłuszcze, nabiały, mięso Warzywa, owoce, orzechy Produkty zbożowe, z pełnego przemiału, tłuszcz roślinny

Otyłość Otyłość (łac. obesitas) – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.   Stwierdzono, że otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na niektóre choroby, w tym choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, obturacyjny bezdech senny, niektóre typy nowotworów, zapalenie kości i stawów i dlatego też skraca oczekiwaną długość życia. Wyjątkowo duża otyłość prowadzi do niepełnosprawności. BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). BMI wartość prawidłowa 19-25 nadwaga 25-30 otyłość >30 skrajna otyłość >4  Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu). 

Otyłość w Polsce Najnowsze dane mówią, że 61 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet w Polsce cierpi na nadwagę lub otyłość. To oznacza, że dość szybko zaczynamy gonić liderów otyłości, czyli USA i Meksyk, gdzie ludzie z nadwagą i otyli stanowią już ponad 70 procent społeczeństwa. Rządy obu tych krajów już prowadzą na szeroką skalę walkę z otyłością, bo ludzie z nadwagą zwykle częściej chorują, a to powoduje wyższe wydatki na leczenie i rehabilitację oraz różne świadczenia społeczne, choćby z powodu inwalidztwa. Ta świadomość już dotarła także do naszego kraju, bo od kilku lat wdraża się różne programy walki z otyłością, np. poprzez propagowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci i młodzieży.

Kilka rad na zdrowie i dobre samopoczucie -spożywać 5 posiłków dziennie, -jeść dużą ilość owoców i warzyw (5 porcji), -dostarczać do organizmu mikro i makro elementy w postaci owoców, warzyw. -starać się uprawiać sport - zamiast windy wybierać schody - zamiast hamburgera zjeść jabłko ;)

Źródła http://babyonline.pl/karmienie_mieso_i_ryby_galeria.html?g alg_id=1729&ph_center_01_page_no=2 http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy ostatnio zmodyfikowano 21:40, 20 gru 2011.) http://diety.wieszjak.pl/zdrowe- zywienie/218413,Bakterie-w-jogurtach.html  http://pl.wikipedia.org/wiki/Oty%C5%82o%C5%9B%C 4%87 ostatnio zmodyfikowano 21:18, 13 mar 2012.) http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/201 00208/ZDROWIE/982871442

Bardzo dziękuje za uwagę  Natalia kl. II C