MYDŁA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
MYDŁA I INNE ŚRODKI PIORĄCE.
Advertisements

Łazienka widziana okiem chemika
Węglan wapnia Otrzymane wapno palone po reakcji z woda tworzy wapno gaszone, które wykorzystujemy w: Budownictwie ( składnik zaprawy murarskiej) Sadownictwo.
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
Przygotował Wiktor Staszewski
Czy wiesz co jesz?.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Metale i stopy metali.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Sole w rolnictwie.
Napalm..
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
OCHRONA ŚRODOWISKA Magdalena Swinarska
MYDŁO Michał Misiak I W.
Środki czystości.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Woda darem życia.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Różnobarwny świat chemii
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Mydła, środki czystości, kosmetyki oraz preparaty kosmetyczne.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Zarządzanie środowiskiem
Zapraszamy na obejrzenie
Wpływ zanieczyszczeń wody na środowisko
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Ropa naftowa Edyta Wajda kl.3e.
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
Chemia na co dzień.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Węglany to sole, związki chemiczne kwasu węglowego.
Sok z Aloe Vera — 98,5% Oliwa z oliwek — 0,42% Substancja żelująca karbomer — 1% Konserwant spożywczy: L - kwas sorbinowy (łać. sorbus – jarzębina) — 0,08%
Sole w życiu człowieka.
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Zanieczyszczenia wody
Biotechnologia w ochronie środowiska
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
Zastosowanie soli.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
Dlaczego niektóre metale ulegają niszczeniu – korozji?
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
1. Co to jest bioróżnorodność? 2. Zanieczyszczenia mórz i oceanów. 3. Skutki zanieczyszczeń. 4. Jak możemy chronić bioróżnorodność mórz i oceanów? 5. Źródła.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
CZYM SĄ ZANIECZYSZCZENIA WÓD? Jeśli w wodach pojawią się jakiekolwiek chemiczne substancje, które nie są ich naturalnymi składnikami, mikroorganizmy w.
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Poznajemy warunki życia w jeziorze.
Chemia w moim życiu.
Elektrolity i nieelektrolity
Barwy w malarstwie.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

MYDŁA

Co to jest mydło? Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zostało wynalezione przez Fenicjan.

Historia mydła Wynalezienie mydła przypisuje się Fenicjanom. Ponieważ żyli oni głównie z kupiectwa międzynarodowego, wynalazek ten szybko rozpowszechnił się w całym świecie ówczesnej cywilizacji. Ówczesne mydło robiono z roślin wydzielających pianę np. mydlnicy i tłuszczów zwierzęcych.

Pierwsze „twarde” mydła zostały stworzone na Środkowym Wschodzie ok Pierwsze „twarde” mydła zostały stworzone na Środkowym Wschodzie ok. 800 r. n.e. Następnie Arabowie rozwinęli jego produkcję w basenie Morza Śródziemnego. Surowcami do jego tworzenia były: woda, substancje tłuszczowe zwierzęce i roślinne oraz soda, a także sól morska i wapno. W średniowiecznej Europie powstały pierwsze mydlarnie. Najsłynniejsi mydlarze pochodzili z Marsylii i Wenecji.

Jednak w XII w. w produkcji mydła najbardziej zasłynęła Hiszpania ze względu na to, że dysponowała zarazem oliwą z oliwek jak i sodą. W Polsce pierwsze mydlarnie powstały dopiero w XIV w. Mydło wyrabiano je z różnych materiałów tj. glinki, ługu, kwasu z kiszonej kapusty. Stosowano je głównie do pielęgnacji skóry małych dzieci.

W czasie Rewolucji Francuskiej Nicolas Leblanc opracował metodę produkcji sody „sztucznej” i „naturalnej”. Od tej pory warsztaty mydlarskie rozwijały się bardzo szybko.

Mechanizm mycia Najczęściej mydło wykorzystuje się do mycia. Mydło w procesie usuwania brudu, który zawiera tłuszcz i smar, tworzy z anionu kwasu tłuszczowego otoczkę wokół kropelki oleju (smaru). Otoczka powstaje w wyniku silniejszego oddziaływania a tym samym wnikania do kropelki oleju części węglowodorowej łańcucha anionu kwasu tłuszczowego. Powstaje wtedy warstwa graniczna od strony oleju. Na powierzchni zgromadzony ładunek jednoimienny zapobiega zlewaniu się kropelek oleju, tworzy się trwała emulsja oleju i wody, którą można usunąć z oczyszczanej powierzchni.

Ujemne skutki stosowania mydeł i jak im przeciwdziałać Fosforany zawarte w środkach piorących wywołują wzbogacenie wód się w substancje odżywcze – pierwiastki biogenne (głównie azot i fosfor, a także potas i sód). Powoduje to nadmierną produkcję glonów, co prowadzi do gromadzenia się mułów. Przez co zaczynają dominować organizmy beztlenowe. W konsekwencji jezioro może przekształcić się w staw, bagno lub torfowisko. Przełomem było odkrycie zeolitu A (sodowy krzemian glinu), przez co zapoczątkowano produkcję bezfosforanowych, czyli ekologicznych proszków do prania.

Nie wszystkie składniki proszków do prania ulegają biodegradacji, czyli ich rozkładowi pod wpływem czynników środowiska. Wpływa to niekorzystnie na czystość wód powierzchniowych i głębinowych.

Niektóre proszki do prania, a także szampony mogą wywoływać uczulenia Niektóre proszki do prania, a także szampony mogą wywoływać uczulenia. Poza tym w wyniku spożycia lub oblania skóry czy innej części ciała detergentem może dojść do poparzeń.

Stosowanie mydeł produkowanych na podstawie soli sodowych przez osoby o skórze wrażliwej może doprowadzić do wysuszenia skóry, podrażnień i alergii. W tym celu do mydeł dodaje się detergenty o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Dzięki temu mydła mają odczyn zbliżony do obojętnego. Mydła takie znaczniej lepiej usuwają brud, lecz przy tym także powłokę tłuszczowo-woskową, chroniącą skórę przed wysuszeniem, łuszczeniem i wyjałowieniem.

Ciekawostki 1. Rzymianie moczyli się w mydlinach, aby pozbyć się chorób, które wywołują pasożyty żyjące pod skórą. Mydła oczywiście tego nie leczyły. 2. Pierwsze mydło robiono z tłuszczu zmieszanego z popiołem drzewnym. 3. W XVIII wieku mydło produkowano, mieszając wrzący tłuszcz i sodę. Jeśli soda była zbyt mocna, brud schodził razem ze skórą.

4. W roku 1900 ubrania prano mydłem 4. W roku 1900 ubrania prano mydłem. Jednak po takim praniu ubiory żółkły. Aby przywrócić im biel, dodawano niebieskiej farbki. 5.Ze względu na łatwość obróbki i niską cenę tego materiału, szare mydło jest chętnie wykorzystywane jako tworzywo rzeźbiarskie. Na stomatologii studenci wykonują z niego powiększone modele zębów i nabierają umiejętności manualnych.

Przygotowała Natalia Mackiewicz Klasa III gimnazjum Kwiecień 2009