jako aktywna forma wypoczynku Agroturystyka jako aktywna forma wypoczynku Małgorzata Wasylewicz Mateusz Ziętek Michał Chmielowiec Łukasz Sempowicz
Czym jest agroturystyka? Agroturystyka jest to dość specyficzna forma wypoczynku mającą na celu zapewnienie turyście środowiska wiejskiego lub zbliżonego. Uczestnik zatrzymując się u gospodarza, poznaje codzienne obowiązki związane chociażby z hodowlą zwierząt czy uprawą roślin. Turysta ma również okazję poznać inną kulturę, nowe zwyczaje, jak również skosztować lokalnej kuchni.
Co obejmuje agroturystyka? Zakwaterowanie, Częściowe lub pełne wyżywienie, Uczestnictwo w pracach gospodarskich, Inne atrakcje zależne od regionu.
Na czym polega? Agroturystyka polega głównie na atrakcyjnym przedstawieniu życia na wsi. Zapewnieniu turyście unikalnych wrażeń związanych z pozornie zwykłymi pracami gospodarczymi, rzemiosłem artystycznym (haftowanie czy szydełkowanie). Pozwala turyście poznać lokalne obrzędy, a nawet uczestniczyć w przygotowaniu regionalnych potraw.
Co jest jej celem? Zapobieganie wyludnieniu terenów wiejskich, Wzrost atrakcyjności wsi, Wzrost dochodów ludności wiejskiej, Rozwój infrastruktury turystycznej, Propagowanie wiedzy na temat prac i obowiązków związanych z życiem na wsi, Wyrób lokalnych pamiątek i upominków.
Czynniki determinujące rozwój agroturystyki Czynniki wewnętrzne - jakość usług - standard bazy noclegowej - życzliwość gospodarzy - infrastruktura ogólna- społeczna (sklepy, poczta, bank, gastronomia), techniczna (komunikacja, telekomunikacja, sieć wod-kan) Czynniki regionalne zewnętrzne - środowisko naturalne - społeczne - otoczenie ekonomiczne - otoczenie prawne - otoczenie instytucjonalne
Czynniki określające wartość przestrzeni agroturystycznej Piękno krajobrazu. Tereny dzikiej natury i pustkowia. Kulturowe dziedzictwo materialne. Dziedzictwo etniczne. Szczególne korzystne warunki dla łowiectwa, wędkarstwa, wędrówek terenowych, zbierania runa leśnego. Dobra dostępność dla szerokiego rynku konsumentów. Efektywna profesjonalna działalność promocyjna i handlowa. Właściwe zarządzanie
Przestrzeń agroturystyczna · Obszar, na którym odbywa się działalność agroturystyczna · Odnosi się również do bliższe i dalszej okolicy gospodarstwa, ukształtowanie terenu, architektury okolicy, pejzażu · Czystość środowiska, zapachy, poziom hałasu
Podział kraju na regiony agroturystyczne: Pomorze- morze, jeziora, lasy, ruchome wydm Mazury- jeziora, lasy, interesująca przyroda Wielkopolska- dworki, pałace ziemiańskie, parki, wysoka kultura rolna Polska centralna- tradycyjna polska wieś Polska wschodnia- krajobraz wiejski, lasy, doliny rzek Sudety- górskie wioski, łagodne pagórki Karpaty- piękna przyroda, surowe ostre górskie krajobrazy, kultura góralska
Kryteria atrakcyjności gmin do rozwoju agroturystycznego · Gęstość zaludnienia na km2 użytków rolnych- max 80 os/ha · Udział rolniczej gospodarki nieuspołecznionej w powierzchni użytków rolnych ??? · Udział łąk i pastwisk w powierzchni użytków rolnych · Udział lasów w gminie · Udział wód w gminie · Typy osadnictwa wiejskiego · Udział osób utrzymujących się ze źródeł pozarolniczych
Dziękujemy za uwagę