Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM J. MARCIŃCA W KOŹMINIE WLKP. ID grupy: 97/93_MF_G1 Opiekun: MGR MARZENA KRAWCZYK Kompetencja:
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
ZDROWIE PSYCHICZEFIZYCZNE Zdrowie ze strony fizycznej to zachowanie równowagi wewnętrznej organizmu. Pod względem psychicznym może to być np. akceptacja.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
Zdrowie prezentacja.
1.Konserwanty w pożywieniu
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Żeby zdrowym być….
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
Zapis prezentacji:

Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia) Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum im . Fryderyka Chopina w Radominie………………………………………………….. ID grupy: 96/99_MP_G1…………….. Opiekun: Elżbieta Wolniak …………………………………… Kompetencja: matematyczno-przyrodnicza……………………………….. Temat projektowy: Odżywiaj się zdrowo – zapobiegaj chorobom………………………………………………….. Semestr/rok szkolny: 4 / 2011/2012 …………………………………………………….

Po wyborze tematu : „Odżywiaj się zdrowo - zapobiegaj chorobom” zorganizowaliśmy kilka spotkań, aby poszerzyć naszą wiedzę w tej dziedzinie.

Spotkanie z pielęgniarką

spotkanie Z PRZEDSTAWICIELAMI Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

Naszym Gościem był również pan andrzej kiejnowski, który zaraził nas MIŁOŚCIĄ do jazdy na rowerze.

Odbyliśmy krótki kurs- nordic walking

W jaki sposób produkuje się i przetwarza żywność ekologiczną ? Aby odpowiedzieć na to pytanie odwiedziliśmy gospodarstwo ekologiczne i przedsiębiorstwo przetwarzające ekologiczne warzywa.

Ekologiczna żywność W Unii Europejskiej tym terminem określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Rady EWG 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych i oznacza między innymi żywność produkowaną bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych, środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej .

co to jest Zdrowie , a co to jest choroba ? ZDROWIE - prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego układów i narządów. CHOROBA- podstawowe pojęcie medyczne, ogólne określenie każdego odstępstwa od pełni zdrowia organizmu.

Jak dbać o zdrowie? -regularnie jadać posiłki, -spędzać dużo czasu na dworze, -odpowiednio się ubierać, -spać co najmniej 8h na dobę, -stosować odpowiednią dietę, -pielęgnować ciało, -być aktywnym ruchowo.

Zasady zdrowego odżywiania 1.Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez „podjadania” między posiłkami. 2.Pij płyny przed posiłkiem albo 2h po posiłku. 3.Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. 4.Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. 5.Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik.

6.Organiczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. 7.Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2h przed nocnym spoczynkiem. 8.Zachowaj umiar w spożywaniu masła jak i margaryny. 9.Spożywaj minimum 1,5l wody dziennie.

10. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i herbaty. 11 10.Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i herbaty. 11.Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. 12. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru. 13. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu.

Oto nasza Piramida zdrowego odżywiania.

Zdrowe odżywianie w naszym wykonaniu. Przygotowaliśmy gigantyczną bombę witaminową, czyli pyszną sałatkę owocowo-warzywną.

witaminy Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiających mu prawidłowe funkcjonowanie. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie.

Funkcje Składników odżywczych Budulcowe Energetyczne Regulujące Dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek Są to: białka sole mineralne Składniki których spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych ciała. Są to: węglowodany tłuszcze Pomagają regulować procesy zachodzące w ciele. Są to: witaminy sole mineralne.

NIEWŁAŚCIWE ODŻYWIANIE MOŻE SPOWODOWAĆ POWSTAWANIE chorób układu pokarmowego TAKICH JAK… Rak żołądka Kamica Wirusowe zapalenie wątroby Zapalenie trzustki Okrężnica Pasożyty jelitowe

PAPIEROSY I ALKOHOL TO UŻYWKI, KTÓRE SZKODZĄ NASZEMU ZDROWIU I SĄ PRZYCZYNĄ POWSTAWANIA WIELU CHORÓB. Alkoholizm-to uzależnienie od alkoholu. Jest to choroba nieuleczalna. Nałóg tytoniowy- uzależnienie polegające na regularnym zażywaniu tytoniu.

PALENIE A LUDZKI ORGANIZM - Co zawiera „dymek”? aceton amoniak arszenik butan tlenek węgla DDT(środki owadobójcze) smoła cyjanowodór chlorek winylu TO WSZYSTKO NAS TRUJE

Każdy wypalony papieros skraca życie I jest przyczyną wielu chorób! Nowotwory: -płuc - krtani - gardła - pęcherza - nerek - trzustki Choroby serca PALENIE PAPIEROSÓW MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ WIELU INNYCH SCHORZEŃ

Skutki picia alkoholu marskość wątroby nieżyt żołądka zapalenie trzustki podwyższone ciśnienie krwi nowotwory uszkodzenie mózgu choroby mięśni niedobór witamin problemy skórne itd…

Nasze wyobrażenie człowieka , który nie dba o zdrowie

Czynniki chorobotwórcze Biologiczne Fizykochemiczne: Społeczne: pasożyty płazińce mikroorganizmy patogenne wirusy promieniowanie gleba powietrze trucizny Zanieczyszczenia pogoda nacisk społeczny nieodpowiednie warunki życia brak akceptacji stres

CO TO ZNACZY CIERPIEĆ NA „ZABURZENIA ODŻYWIANIA SIĘ? „Zaburzenia odżywiania się ” to nazwa określająca problemy związane ze stylem żywieniowym danej osoby. Zaburzenia odżywiania się nie dotyczą tylko tego co i jak ktoś je, ale również tego, co myśli i jak się czuje w kwestii jedzenia.

Zaburzenia odżywiania.

Rodzaje zaburzeń odżywiania Anoreksja-(jadłowstręt psychiczny). polega na tym, że osoba chora odbiera siebie jako osobę otyłą, gdy w rzeczywistości może być bardzo szczupła. Anoreksja powoduje wyniszczenie organizmu, pozostawiające często nieodwracalne zmiany. Bulimia-stanowi jedno z najpoważniejszych i najbardziej niebezpiecznych zaburzeń odżywiania. Schorzenie, zwane także „wilczym głodem”, polega na okresowych napadach żarłoczności i braku kontroli nad ilością spożywanego pokarmu Kompulsywne objadanie się-jest zaburzeniem odżywiania, polegającym na niekontrolowanym spożywaniu znacznych ilości pokarmu bez odczuwania fizycznego głodu

Głód Głód - stan organizmu żywego, w którym występuje brak pokarmu lub poszczególnych składników pokarmowych. Długotrwały głód (głodzenie) prowadzi do spowolnienia wzrostu i rozwoju dzieci, może powodować pojawienie się opuchlizny głodowej. Jego efektem jest też apatia a ostateczną konsekwencją bywa śmierć głodowa. Według różnych szacunków człowiek może przeżyć bez pożywienia 2-3 tygodnie, bez wody około 7 dni.

Ankieta Nasza wiedza na temat zdrowego odżywiania i zapobiegania chorobom znacznie wzrosła. Aby dowiedzieć się, czy nasi koledzy dbają o zdrowie, przeprowadziliśmy wśród uczniów gimnazjum ankietę na ten temat.

Czy jadasz regularnie posiłki ? a)tak b)nie c) nie zawsze

2. Ile posiłków zjadasz w ciągu dnia? a)2 b) 3 c) 4 d) 5 e) więcej

3. W ilu posiłkach dziennie spożywasz mleko lub przetwory mleczne ?   a) w 2 posiłkach b) w 1 posiłku c)rzadziej

Jak często spożywasz owoce i warzywa w ciągu dnia ?

Czy podjadasz między posiłkami ( chipsy , słodycze ) ?

Jakie najczęściej pijesz napoje ?

Co najczęściej kupujecie w sklepiku szkolnym ?

Co według ciebie jest najważniejsze dla utrzymania zdrowia ?

Ile czasu tygodniowo poświęcasz na aktywność ruchową ( poza lekcją w-f ) ?

Wyniki ankiety Z naszej ankiety wynika, że uczniowie zazwyczaj jadają regularnie posiłki, które spożywają około pięciu razy dziennie. Niestety większość podjada między posiłkami i lubi słodycze.

ZAPAMIĘTAJMY Nasze zdrowie zależy w dużym stopniu od naszego postępowania – od naszego trybu życia, odżywiania, umiejętności radzenia sobie ze stresem, uprawiania ruchu fizycznego itp..

Przy tworzeniu prezentacji korzystaliśmy z zasobów sieci Internet, serii – ”Porozmawiajmy o…”, broszur, informacji przekazywanych przez zaproszonych gości.

DZIĘKUJEMY ZA OBEJRZENIE NASZEJ PREZENTACJI.