WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
OPARZENIA.
Advertisements

Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Dynamika punktu materialnego
Zmiany stanów skupienia
Porażenie prądem co to takiego?.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Mali Ratownicy w domu, w szkole, na ulicy
Jak oszczędzać energię?
ALGORYTMY Martyna K. Luiza K..
Zjawiska fizyczne w gastronomii
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Bezpieczna i higieniczna praca z komputerem
Narzędzia i środki naprawcze
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Oparzenia, odmrożenia i skaleczenia
Spis treści Co to są elekrośmieci
Pożary GDY ZAUWAŻYMY POŻAR...
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Wpływ zjawisk elektryzowania na organizmy żywe
PROJEKT POGODA JEST ZAWSZE
Kuchenka mikrofalowa.
Woda darem życia.
Zagrożenia naturalne.
Urazy spowodowane prądem elektrycznym
Wpływ elektryzowania się ciał na organizmy żywe
Algorytmy.
Zaćmienie Słońca.
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
Konkurs Czas na Zdrowie
Ochrona Środowiska, a Zdrowie Człowieka
Gdy zostaję sam w domu Hanna Woźniak.
Naprawa laptopa.
Mikrofale Weronika Oleksy Klaudia Oleksy Sara Kruk Maciej Niklas
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
Razem tworzymy bezpieczny Internet
„Jak rozdzielamy mieszaniny”
EUROPEJSKI NUMER ALARMOWY
Wpływ niskich temperatur na organizm człowieka
Elektrownia - to zespół urządzeń produkujący energię elektryczną wykorzystując do tego celu szereg przemian energetycznych, wśród których istotne znaczenie.
Konrad Duszczyk Semestr III TPS
Poparzenia i oparzenia
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PREZETACJA NA TEMAT URZĄDZENIA ELEKTRCZNEGO -MIKROFALA
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
Procedury udzielania pierwszej pomocy
10 lat działań na rzecz przeciwdziałania przemocy w rodzinie z perspektywy Policji Jachranka, 14 grudnia 2015 r.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
Pierwsza pomoc i ewakuacja poszkodowanych - ćwiczenia
Ropa naftowa, czyli czarne złoto.
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
PIERWSZA POMOC. Etapy udzielania pierwszej pomocy 1. Zabezpieczenie miejsca zdarzenia.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
Technologia utylizacji freonów w skali 1000t/rok. Projekt procesowy.
SMOG Klaudia Stachniuk 1b G.
Produkcja śmieci w moim domu
„Pij wodę”.
Fajerwerki zasady bezpiecznego używania wyrobów pirotechnicznych widowiskowych.
Reguły Cialdiniego Społeczny dowód słuszności Zygmunt Korzeniewski.
EKSPLOATACJA NIERUCHOMOŚCI
Bezpieczne Ferie Zimowe
Zapis prezentacji:

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA. KUCHENKA MIKROFALOWA WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA KUCHENKA MIKROFALOWA SŁUŻY DO PODGRZEWANIA ŻYWNOŚCI LUB NAPOJÓW. NIE WOLNO STOSOWAĆ TEGO URZĄDZENIA DO INNYCH CELÓW NP. SUSZENIA TKANIN ITP. W MIKROFALÓWCE NIE WOLNO UMIESZCZAĆ ŻYWYCH ZWIERZĄT. TAKIE POSTĘPOWANIE MOŻE PROWADZIĆ DO POWSTANIA SZKÓD MATERIALNYCH LUB OBRAŻEŃ CIAŁA.

INSTALACJA KUCHENKI MOŻE SPOWODOWAĆ ZAGROŻENIE ZDROWIA LUB ŻYCIA. BŁĘDY POPEŁNIONE PRZY INSTALACJI I PODŁĄCZENIU, MOGĄ SPOWODOWAĆ USZKODZENIE URZĄDZENIA ORAZ INNYCH DÓBR MATERIALNYCH.

PODGRZEWANIE PŁYNÓW. CIECZE PODGRZEWANE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ, MOGĄ ZOSTAĆ DOPROWADZONE DO STANU PODGRZANIA, BEZ WIDOCZNYCH OBJAWÓW WRZENIA (BRAK INTENSYWNEGO WYDZIELANIA BĄBELKÓW).

UWAGA!!!: PRZEGRZANY PŁYN MOŻE NAWET WSKUTEK DOTKNIĘCIA ZACZĄĆ RAPTOWNIE WRZEĆ, POWODUJĄC KIPIENIE (GROZI TO POWAŻNYMI OPARZENIAMI). ZJAWISKU TEMU MOŻNA ZAPOBIEC UMIESZCZAJĄC W NACZYNIU SZKLANĄ ŁYŻECZKĘ, JEDNAKŻE PRZED JEGO WYJĘCIEM, NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ CZY CIECZ WRZE TAK, JAK ZWYKLE.

UWAGA: JEŻELI POTRAWA SKŁADA SIĘ Z PRODUKTÓW O RÓŻNEJ WILGOTNOŚCI, NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE KUCHENKA MIKROFALOWA, PRODUKTY WILGOTNIEJSZE PODGRZEWA ZNACZENIE INTENSYWNIEJ. PRODUKTY DLA DZIECI W SZKLANKACH LUB BUTELKACH, MOGĄ BYĆ PODAWANE IM DOPIERO PO SPRAWDZENIU TEMPERATURY, POTRAW LUB NAPOJU.

KONIEC!!!! WYKONAŁY: KAROLINA WOŹNIAK KLAUDIA BIELIŃSKA DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ !  WYKONAŁY: KAROLINA WOŹNIAK KLAUDIA BIELIŃSKA