Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego: sok z czerwonych buraków – czerwono-fioletowa, wywar z zielonej herbaty – słomkowy, wywar z czerwonej kapusty – czerwony, sok z aronii – czerwony, wywar z czarnej porzeczki, żurawiny i kwiatu hibiskusa – jasno czerwony,
Barwa wskaźników w wodzie destylowanej: sok z czerwonych buraków – fioletowo-niebieski, wywar z zielonej herbaty – słomkowy, wywar z czerwonej kapusty – niebiesko-fioletowy, sok z aronii – czerwony, kwiat hibiskusa - czerwony wywar z czarnej porzeczki, żurawiny – jasnoczerwony.
WNIOSKI wskaźniki roślinne równie prawidłowo jak wskaźniki chemiczne pozwalają określić pH roztworu i jego odczyn, wywar z czerwonej kapusty (lub jej sok) jest uniwersalnym wskaźnikiem, zmiana jego zabarwienia pozwala określić odczyn roztworu: Odczyn kwasowy
Odczyn silnie zasadowy obojętny Odczyn silnie zasadowy
a także dość dokładnie określić pH :
przy pH poniżej 3 ma barwę czerwono-fioletową, przy pH 4-6 czerwoną, sok z czerwonego buraka podobnie jak wywar z czerwonej kapusty sprawdza się, jako wskaźnik pH, zwłaszcza w zakresie pH od 0 do 8: przy pH poniżej 3 ma barwę czerwono-fioletową, przy pH 4-6 czerwoną, pH 6,5-8 zyskuje barwę niebiesko-fioletową i pozwala ustalić odczyn roztworu.
sok z aronii, czarnej porzeczki, żurawiny, hibiskusa zawierają antocyjany, które są odpowiedzialne za ich barwę. Antocyjany są bardzo wrażliwe na zmianę pH roztworu. Dzięki temu są prawie doskonałymi wskaźnikami pH. Poczynając od pH bardzo kwaśnego przez obojętne i kończąc na mocno zasadowym antocyjany zmieniają swoją barwę zgodnie z tabelą: pH Silnie kwaśne słabo kwaśne obojętne słabo zasadowe mocno zasadowe Barwa czerwona różowa fioletowa niebieska zielona
a woda z rzeki Zakrzowianki ma pH w zakresie od 5 – 6 woda z Dunajca i woda deszczowa zebrana w Ispie ma pH w zakresie od 4 – 5, a woda z rzeki Zakrzowianki ma pH w zakresie od 5 – 6 woda z Dunajca jest kwaśniejsza od wody pobranej w Zakrzowie, w celu określenia dokładnego pH badanych próbek należałoby użyć pehametru, który pozwoliłby również lepiej określić odczyn wód, można również stwierdzić, że woda dunajcowa jest bardziej zanieczyszczona niż woda z lokalnej rzeki.