Classification of perfumes

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Chemia w życiu Wykonał: Radosław Flak Z klasy 1A 2011/2012.
PODZIAŁ STATYSTYKI STATYSTYKA STATYSTYKA MATEMATYCZNA STATYSTYKA
Sposoby określania odczynu roztworów
Propozycja metodyki nauczania inżynierii oprogramowania
Welcome to Beauty Academy IV
Podstawy metodologiczne ekonomii
Funkcje pieniądza.
Stop paleniu teraz !.
Wstęp do programowania obiektowego
Projektowanie i programowanie obiektowe II - Wykład II
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
Strategia skutecznego szukania informacji w Internecie
Mieszanina a związki chemiczne
Budowa Cząsteczkowa Materii.
Perfum Party. Jak zwiększyć dochód ze sprzedaży.
Uzależnienia.
Magdalena Nowosielska
Tajemnice ciała ludzkiego
Ćwiczenia technik efektywnego uczenia się Spotkanie 4
TECHME Innovation, Conseil R & D Groupe IRAM AMORFIZACJA
Poszukiwany Grejpfrut !!!
MODEL LOGISTYCZNY I JEGO UOGÓLNIENIA
Temat 8: Listy.
Wybrane zagadnienia relacyjnych baz danych
Programowanie obiektowe – język C++
Niezwykły trzeci zmysł
ZWIĄZKI MIĘDZY KLASAMI KLASY ABSTRAKCYJNE OGRANICZENIA INTERFEJSY SZABLONY safa Michał Telus.
BRĄZOWE KARŁY.
Modelowanie obiektowe Diagramy klas
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Wybierz ŻYCIE Pierwszy krok.
SOCOTRA Socotra Sokotra – należący do Jemenu archipelag czterech wysp i wysepek na Oceanie Indyjskim, blisko Rogu Afryki, około 350 km na południe od Półwyspu.
PSZCZOŁY.
SPOTKANIE Z FLORYSTĄ!.
PODSTAWY SIECI KOMPUTEROWYCH - MODEL ISO/OSI. Modele warstwowe a sieci komputerowe Modele sieciowe to schematy funkcjonowania, które ułatwią zrozumienie.
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
CLAUDE MONET      .
Owoce.
Biblioteka ucząca się Roman Tomaszewski Mariusz Polarczyk
Substancje lotne - a porozumiewanie się roślin
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Marek Fertsch Zarządzanie produktem - wykład 1. Wykład 1. Definicja zarządzania produktem. Kategorie produktów.
Ocena organoleptyczna i sensoryczna potraw
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
1.Konserwanty w pożywieniu
PROJEKTORY.
By Nadszed ł rok 2016 … Witamy Nowy Rok, nowymi produktami…
Warzywa i owoce
DYFUZJA.
Nadszedł czas herbaty VISION!. Vision Tea Vision Tea – najbardziej wyszukany smak! Unikatowe litewskie herbaty Tradycja i jakość Produkcja wysokiej technologii.
Liczby naturalne i całkowite Spis treści Definicje Działania na liczbach Wielokrotności liczb naturalnych Cechy podzielności Przykłady potęg,potęgi o.
Sprzedaż Irlandzkiej whisky na świecie rośnie znacznie dynamiczniej vs. kategoria! Irlandzka whiskey jest najdynamiczniej rozwijającą się kategorią alkoholu.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Linia rozwoju mowy wg Wygotskiego L.S.
SEGMENTACJA RYNKU.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Środki smakowo- zapachowe
miniprzedsiębiorstwo w Xi Liceum ogólnokształcącym w białymstoku
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Przeczytaj wszystko na temat wiadomości programu Microsoft SharePoint
miniprzedsiębiorstwo w Xi Liceum ogólnokształcącym w białymstoku
Ze świecą szukać.
Okręgi prognozujące 2 – 22 maja 2013
Zawsze zdrowo i smacznie
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

Classification of perfumes KLASYFIKACJA PERFUM 1 1

Classification of perfumes KLASYFIKACJA PERFUM Opis charakterystyki zapachu Perfumy są opisywane za pomocą muzycznej metafory, która na podstawie trzech zestawów nut tworzy harmoniczny, zapachowy akord. Nuty rozwijają się w czasie, zapoczątkowane natychmiastowym odczuciem nuty wysokiej (top note), poprzez głębsze, środkowe nuty (middle note), kończąc na podstawowych nutach (base note). Nuty są dokładnie dobierane zgodnie z zasadami procesu ulatniania perfum. Najprostszym sposobem w jaki można opisać perfum jest odniesienie do poszczególnych elementów nut zapachowych lub określenie rodziny do której należy dany zapach, co tworzy ogólne odczucia zapachu od momentu zastosowania aż po odczucie tej ostatniej nuty będącej istotą zapachu. Nuty wysokie oraz środkowe współdziałają z nutami podstawowymi. Różne kombinacje na poszczególnych poziomach będą działać w różny sposób w zależności od ich konfiguracji. Producenci perfum zazwyczaj publikują skład danego zapachu, najczęściej w formie piramidy zapachowej. Prócz konkretnych zapachów używają również abstrakcyjnych pojęć opisujących charakter perfumu. 2 2

Classification of perfumes KLASYFIKACJA PERFUM Nuty zapachowe Nuty wysokie: są to zapachy odczuwane tuż po aplikacji zapachu. Nuty wysokie składają się z małych, lekkich molekuł które szybko się ulatniają. Tworzą początkowe odczucia związane z zapachem, więc są kluczowe podczas sprzedaży perfumu. Nazywane również nutami wiodącymi. Środkowe nuty: jest to zapach wydzielany tuż przed rozproszeniem górnych nut. Środkowe nuty nazywane są “sercem” lub też korpusem perfumu. Ich głównym zadaniem jest zamaskowanie początkowego, często nieprzyjemnego, skojarzenia z nutami podstawowymi, które wraz rozwojem działania perfumu staje się bardziej pozytywne. Nazywane również nutami serca. Nuty bazowe: zapach perfumu pojawiający się w okolicach zanikania nut środkowych. Nuty bazowe i środkowe są odpowiedzialne za charakter perfumu, nadają głębię oraz trwałość zapachu. Przedstawiciele tej grupy nut są zazwyczaj “bogate i głębokie” i można je zazwyczaj dopiero dostrzec ok. 30 min po użyciu. 3

Classification of perfumes KLASYFIKACJA PERFUM Grupowanie perfum, jak każda forma klasyfikacji, nigdy nie jest ani zupełnie obiektywne ani ostateczne.Wiele zapachów posiada cechy różnych rodzin zapachowych. Nawet perfum oznaczony jako “pojedynczy kwiat”, jakkolwiek subtelny, będzie posiadał nuty wspomagające. “Czyste”, jednorodne zapachy są rzadko spotykane w perfumach, gdyż zazwyczaj występują jako pojedynczy materiał aromatyczny. Klasyfikacja według rodzin węchowych jest pierwszym krokiem w opisywaniu perfumu, jednak to nie wystarcza by oddać specyficzną charakterystykę danego perfumu. 4

Classification of perfumes KLASYFIKACJA PERFUM Tradycyjne podejście Tradycyjna klasyfikacja która powstała ok 1900r. dzieli zapachy na następujące kategorie: Pojedynczy kwiatowy: zapachy zdominowane przez zapach jednego kwiata; po francusku soliflore. Bukiet kwiatów: jest to kombinacja zapachów wielu kwiatów Ambrowe, lub "Orientalne": duża rodzina zapachów charakteryzująca się słodkim, lekko zwierzęcym zapachem ambry lub labdanum, często mieszanymi z wanilią, fasolą tonka, zapachami kwiatowymi, drzewnymi. Mogą być wzmocnione olejkiem kamforowym co przynosi na myśl wiktoriańskie wyobrażenie Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Drzewny: zapachy zdominowane przez drzewne aromaty, zazwyczaj agar, sandałowiec, cedr. Charakteryzująca się kamforowym zapachem paczulka wonna jest również częstym składnikiem tych perfum.. Skórzane: rodzina zapachów składająca się z aromatów między innymi miodu, tytoniu, drewna czy dziegciu. Nuty środkowe oraz bazowe mają zapach przypominający skórę. Chypre: Cypr po francusku. Są to zapachy bazujące na pomarańczy bergamota, mąkli, paczulce wonnej i labdanum. Fougere: z francuskiego paproć, zapachy tworzone na podstawie lawendy, kumaryny oraz mąkli. Wiele męskich perfum należy do tej rodziny, cechującej się ostrym trawiastym i drzewnym zapachem. 5

Classification of perfumes KLASYFIKACJA PERFUM Nowoczesne podejście Z uwagi na rozwój technologii produkcji perfum (t.j. synteza & zaawansowane komponowanie zapachów) oraz naturalne zmiany w preferencji stylów i gustów, wyłonił się nowy podział współczesnych zapachów. Jasne Kwiatowe: łączy tradycyjne kategorie: Pojedynczy Kwiatowy oraz Bukiet Kwiatowy. Zielone: lżejsza oraz bardziej nowoczesna interpretacja grupy Chypre wzbogacona o zapach ściętej trawy, zgniecone, zielone liście, oraz zapachy zbliżone do zapachu ogórka. Morski, Oceaniczny, Ozonowy: najnowsza kategoria w historii perfumerii. Bardzo czysty, nowoczesny zapach będący źródłem wielu perfum akceptowanych przez kobiety i mężczyzn. Zawiera Calone - syntetyk odkryty w 1966. Również używany do zaakcentowania kwiatowych, orientalnych oraz drzewnych nut. Cytrusowe: stara 'rodzina zapachowa' do niedawna składała się z odświeżających wód kolońskich, z uwagi na ich krótką trwałość. Dzięki rozwojowi nowych, chemicznych związków zapachowych, stworzenie głównych, trwałych zapachów cytrusowych stało się wreszcie możliwe. Owocowe: aromaty owocowe, inne niż cytrusy, takie jak brzoskwinia, czarna porzeczka, mango, marakuja i inne. Gourmand: zapachy 'jadalne' lub 'deserowe'. Często zawierają nuty takie jak wanilia, fasola tonka, kumaryna lub też syntetyczne związki odzwierciedlające różnego rodzaju smaki. 6