Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zmiany klimatyczne i ich skutki
Advertisements

„Biedroneczko leć do nieba”
Trzeci Świat ??? Cały Świat !!! Sebastian Tomaszewicz Klasa I b LO
1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się.
Myślę globalnie, dbam o przyrodę lokalnie !
Zwyczaje świąteczne w Wielkiej Brytanii
Chcę żyć ekologicznie.
Witamy i zapraszamy do naszej prezentacji
Sprzątanie Świata Prezentacja o ekologii Wrzesień 2006.
Dzieci dla Ziemi - Fundacja Fundacja powstała w 2010 roku z inicjatywy osób, które dostrzegają wielkie potrzeby pogłębiania świadomości ekologicznej naszego.
Zanim zjem pomyślę....
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Zbuczyn
PODATKI SĄ PO NASZEJ STRONIE. Darowizny żywności a podatek VAT Producenci artykułów spożywczych nie muszą już płacić podatku VAT od przekazanych darowizn.
GLOBALNA WIOSKA rybacka
KOŁO PRZYRODNICZE ROZWIJAJĄCE ZAINTERESOWANIA I ZDOLNOŚCI UCZNIÓW .
Międzynarodowy Dzień Ziemi 22 kwietnia
NASZ WSPÓLNY DOM.
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Historia foliowej torebki
Żyj zdrowo! Ekologia – nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, zajmująca się badaniem oddziaływań pomiędzy organizmami a ich środowiskiem oraz wzajemnie.
Analiza ankiety dot. świadomości ekologicznej
Mamy talent do niemarnowania
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Energetyka rozproszona i prosumencka
Nie bądź Łoś posprzątaj coś !
FAST FOODY- zmora XXI.
Przygoda Śmiecia Jakub Śmietana kl. 4c.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Segreguje i ziemie ratuje!
Autor: Agata Kuliberda
Statystyki przewozów. Statystyka przewozów Potencjał British Airways:  Przewozi ponad 36 milionów pasażerów rocznie  Trzeci co do znaczenia przewoźnik.
RADY NA ODPADY. Kupuj świadomie Nie ulegaj modzie i reklamie Wybieraj produkty bezodpadowe lub łatwe do utylizacji po zużyciu.
Staś Portacha i Adaś Liszewski Va Żółty-plastik Zielony-szkło Czerwony-metal Niebieski-papier.
Segregacja śmieci wytworzonych w domach to zbieranie odpadów do specjalnie oznakowanych pojemników, z podziałem na rodzaje materiałów (surowców), z jakich.
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
TEMAT: SEGREGACJA ŚMIECI – LEPSZA PRZYSZŁOŚĆ ZIEMI
Woda nasze życie.
MAŁE CZY DUŻE PRZYDA SIĘ NATURZE
1. 2 Piramida żywnościowa z przeciętnym wyżywieniem 3.
Z AKUPY I ICH WPŁYW NA NAS EKOROZWÓJ PRODUKTY LOKALNE 26 marca 2013r.
TRADYCJE ŚWIĄTECZNE.
Cztery żywioły – czym są i co nam dają?
Głód Na Świecie Paulina Łyzińska 2LB.
Masz za du ż o ś mieci i nie wiesz co z nimi zrobi ć ?!
Problem wyżywienia ludzi na świecie
Posłuchaj dobrej rady: „SEGREGUJ ODPADY”
Świat bez głodu.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Jak segregować? Czy segregujesz? Nielegalne miejsca składowania śmieci są problemem, z którym władze samorządowe zmagają się od wielu lat. W mieście.
Do czego możemy się przyczynić? Do czytania: Woda to życie. Jeszcze nie tak dawno, ludzie myśleli, że można czerpać z jej źródeł bez żadnych ograniczeń.
Projekt na lekcji matematyki „Od drzewa do makulatury w liczbach i wykresach”
● GUS podał, że w Polsce nadal jest bardzo dużo dzikich wysypisk śmieci, mimo że ich liczba spada. W poprzednim roku tego typu miejsc było 2539.
Puchatek obudził się nagle z uczuciem dziwnego przygnębienia
EKOLOGIA.
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
Ekologia.
Kruczkowska Gabriela Kl. VIA
Szkoła Podstawowa nr 4 W Koszalinie
Jesteś eko? Zbieraj makulaturę!
Produkcja śmieci w moim domu
Zaprasza do obejrzenia…
Autor: Kacper Nowak II A
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Niedożywienie.
Temat: Sgregacja odpadów, jak żyć ekologicznie. Odpady są jednym z najważniejszych problemów środowiskowych w Polsce i na świecie. W Polsce obecnie wytwarza.
Zapis prezentacji:

Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia! Nie marnuj żywności! Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!

Co to jest marnotrawstwo? Marnotrawstwo to wyrzucanie do kosza produktów zdatnych do spożycia.

W liczbach Średnio w Europie i Ameryce Północnej przeciętna osoba wyrzuca od 95-115 kg jedzenia rocznie, a w krajach Afryki Subsaharysjkiej jedynie 6-11 kg.  Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia. Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia. W Europie marnuje się 89 mln ton żywności. 

W typowym domu Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia. Brytyjczycy marnują ponad 20% kupowanego jedzenia, natomiast w USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik. Polska jest na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. W naszym kraju do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 39% badanych. Na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Europejczycy wyrzucają do śmieci 89 milionów ton jedzenia rocznie, z czego aż 9 milionów ton marnują Polacy!

Jakie produkty najczęściej marnujemy?

Przyczyny marnowania żywności „przegapienie” terminu przydatności do spożycia  niewłaściwe przechowywanie zakup złego jakościowo posiłku zbyt duże porcje posiłków  zbyt duże zakupy brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań nie planowane zakupy

Marnując żywność wpływamy na: Klimat Energochłonna produkcja żywności a tym bardziej jej marnowanie - przyśpiesza zmiany klimatyczne Woda Marnowanie żywności – to marnowanie wody. Śmieci W Wielkiej Brytanii wyrzuca się więcej żywności niż opakowań. Energia Wyrzucenie do śmietnika niepotrzebnej żywności oznacza nie tylko bezpośrednie straty materialne – to także bezsensowne marnotrawstwo tak potrzebnego nam wszystkim prądu.

Przekonania wśród społeczeństwa

Banki żywności – A CO TO JEST? To instytucje charytatywne zajmujące się zbieraniem żywności wciąż zdatnej do spożycia lecz wycofywanej z obrotu, a która zostałaby zutylizowana i rozdzielaniem jej wśród osób potrzebujących Ich cele to przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia. Banki żywności tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia rozpoczynają „Świąteczną Zbiórkę Żywności” i zachęcają wszystkich do wsparcia osób najuboższych. Więcej na http://www.bankizywnosci.pl/

Wigilia bez marnowania Ułóżmy jadłospis dopasowany do ilości osób i tego co lubimy jeść Zróbmy zakupy, zgodnie z wcześniej przygotowana listą zakupów; Korzystajmy z przepisów Zaopatrzmy się w pojemniki do żywności, aby obdarować naszych odjeżdżających gości smakołykami ze świątecznego stołu Część żywności warto  zamrozić na później

PAMIĘTAJ! Kiedy my wyrzucamy mnóstwo wciąż zdatnych do jedzenia produktów spożywczych, na świecie panuje głód!