Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia! Nie marnuj żywności! Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
Co to jest marnotrawstwo? Marnotrawstwo to wyrzucanie do kosza produktów zdatnych do spożycia.
W liczbach Średnio w Europie i Ameryce Północnej przeciętna osoba wyrzuca od 95-115 kg jedzenia rocznie, a w krajach Afryki Subsaharysjkiej jedynie 6-11 kg. Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia. Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia. W Europie marnuje się 89 mln ton żywności.
W typowym domu Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia. Brytyjczycy marnują ponad 20% kupowanego jedzenia, natomiast w USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik. Polska jest na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. W naszym kraju do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 39% badanych. Na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Europejczycy wyrzucają do śmieci 89 milionów ton jedzenia rocznie, z czego aż 9 milionów ton marnują Polacy!
Jakie produkty najczęściej marnujemy?
Przyczyny marnowania żywności „przegapienie” terminu przydatności do spożycia niewłaściwe przechowywanie zakup złego jakościowo posiłku zbyt duże porcje posiłków zbyt duże zakupy brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań nie planowane zakupy
Marnując żywność wpływamy na: Klimat Energochłonna produkcja żywności a tym bardziej jej marnowanie - przyśpiesza zmiany klimatyczne Woda Marnowanie żywności – to marnowanie wody. Śmieci W Wielkiej Brytanii wyrzuca się więcej żywności niż opakowań. Energia Wyrzucenie do śmietnika niepotrzebnej żywności oznacza nie tylko bezpośrednie straty materialne – to także bezsensowne marnotrawstwo tak potrzebnego nam wszystkim prądu.
Przekonania wśród społeczeństwa
Banki żywności – A CO TO JEST? To instytucje charytatywne zajmujące się zbieraniem żywności wciąż zdatnej do spożycia lecz wycofywanej z obrotu, a która zostałaby zutylizowana i rozdzielaniem jej wśród osób potrzebujących Ich cele to przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia. Banki żywności tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia rozpoczynają „Świąteczną Zbiórkę Żywności” i zachęcają wszystkich do wsparcia osób najuboższych. Więcej na http://www.bankizywnosci.pl/
Wigilia bez marnowania Ułóżmy jadłospis dopasowany do ilości osób i tego co lubimy jeść Zróbmy zakupy, zgodnie z wcześniej przygotowana listą zakupów; Korzystajmy z przepisów Zaopatrzmy się w pojemniki do żywności, aby obdarować naszych odjeżdżających gości smakołykami ze świątecznego stołu Część żywności warto zamrozić na później
PAMIĘTAJ! Kiedy my wyrzucamy mnóstwo wciąż zdatnych do jedzenia produktów spożywczych, na świecie panuje głód!