Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Tajemnice ludzkiego ciała
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
BIAŁKA.
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Dieta -bezpieczna czy groźna?
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Biologia jako nauka eksperymentalna
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Zdrowe odżywianie.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
czyli W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białka W diecie człowieka.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB

Białka – główny budulec organizmu Białka występują we wszystkich komórkach. Są podstawowym składnikiem budulcowym organizmów żywych. Regulują także procesy zachodzące w organizmie (enzymy), uczestniczą w reakcjach odpornościowych (przeciwciała), a także transportują różne związki (np. hemoglobina). Zawartość białka w produktach spożywczych: Produkt Zawartość białka Twaróg 21,2 g Fasola 9,3 g Jaja 12,5 g Ser żółty 27,9 g Kalafior 2,4 g Mleko krowie 2% tł. 3,0 g Ziemniaki 1,7 g Kurczak 18,6 g

Węglowodany – dostawcy energii Spożywany pokarm jest źródłem: – substancji energetycznych, dzięki którym zachodzą wszystkie procesy życiowe, – materiałów służących do budowy i odnowy tkanek, – związków pełniących w organizmie funkcje regulacyjne. Źródłem energii koniecznej do podtrzymania aktywności życiowej są przede wszystkim węglowodany (cukry).

Tłuszcze – związki wysokoenergetyczne Tłuszcze są w organizmie m.in. związkami budulcowymi – budują np. błony komórkowe. Są także źródłem energii, której dostarczają prawie dwukrotnie więcej niż cukry. Jako substancje zapasowe są magazynowane w tkance tłuszczowej, ochraniającej narządy wewnętrzne przed urazami i utratą ciepła.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witaminy to złożone związki chemiczne dostarczane z pokarmem, niezbędne do prawidłowego przebiegu różnych reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie. Wyróżnia się dwie grupy witamin: rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) występują głównie w pokarmach zawierających tłuszcz – mięsie, mleku, jajach.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w wodzie występują przede wszystkim w warzywach i owocach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie są magazynowane w organizmie.

Woda i sole mineralne Woda i rozpuszczone w niej sole mineralne są niezbędne dla wszystkich żywych organizmów. Wszystkie procesy chemiczne zachodzące w organizmie mogą przebiegać tylko w środowisku wodnym.

Budowa układu pokarmowego W skład układu pokarmowego człowieka wchodzi przewód pokarmowy (długości około 10 m) oraz wspomagające jego pracę gruczoły – ślinianki, wątroba i trzustka. W przewodzie pokarmowym pożywienie jest przesuwane i poddawane szeregowi przemian, natomiast gruczoły wydzielają substancje umożliwiające rozłożenie składników pokarmowych na mniejsze cząsteczki.

Trawienie pokarmu W układzie pokarmowym pożywienie jest rozkładane na coraz mniejsze części. Dzięki temu mogą być one wchłonięte do krwi, a następnie dostarczone do każdej komórki ciała. Niewykorzystane resztki pokarmu są natomiast usuwane. Każdy odcinek układu pokarmowego pełni określoną funkcję. Ich wspólna praca umożliwia sprawne i efektywne przetwarzanie pokarmu.

Higiena odżywiania W spożywanych pokarmach powinny się znajdować w odpowiednich ilościach i proporcjach wszystkie substancje odżywcze – białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, woda oraz sole mineralne. Dieta, która spełnia te warunki stanowi podstawę prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Choroby związane z układem pokarmowym Choroby układu pokarmowego są wynikiem działania wirusów, bakterii lub ich toksyn, a także niektórych pierwotniaków, płazińców i nicieni. Wielu z tych chorób można uniknąć, przestrzegając podstawowych zasad higieny.

TEST 1. Jak nazywamy pokarmy, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów? a) egzogennymi b) niepełnowartościowymi c) pełnowartościowymi

TEST 1. Jak nazywamy pokarmy, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów? a) egzogennymi dobrze b) niepełnowartościowymi c) pełnowartościowymi Kliknij dobrze

Kliknij gdziekolwiek

TEST 1. Jak nazywamy pokarmy, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów? źle a) egzogennymi b) niepełnowartościowymi c) pełnowartościowymi Kliknij źle

TEST 1. Jak nazywamy pokarmy, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów? a) egzogennymi b) niepełnowartościowymi źle c) pełnowartościowymi Kliknij źle

TEST 2. Z czego zbudowane są tłuszcze? a) Z glicerolu b) Nie ma czegoś takiego jak tłuszcze c) Z węglowodanów

TEST 2. Z czego zbudowane są tłuszcze? dobrze a) Z glicerolu b) Nie ma czegoś takiego jak tłuszcze c) Z węglowodanów Kliknij dobrze

Kliknij gdziekolwiek

TEST 2. Z czego zbudowane są tłuszcze? a) Z glicerolu źle b) Nie ma czegoś takiego jak tłuszcze c) Z węglowodanów Kliknij źle

TEST 2. Z czego zbudowane są tłuszcze? a) Z glicerolu b) Nie ma czegoś takiego jak tłuszcze źle c) Z węglowodanów Kliknij źle

TEST 3. Która choroba objawia się napadami żarłoczności? a) anoreksja b) bulimia c) salmonella

TEST 3. Która choroba objawia się napadami żarłoczności? a) anoreksja b) bulimia dobrze c) salmonella Kliknij dobrze

Kliknij gdziekolwiek

TEST 3. Która choroba objawia się napadami żarłoczności? a) anoreksja źle b) bulimia c) salmonella Kliknij źle

TEST 3. Która choroba objawia się napadami żarłoczności? a) anoreksja b) bulimia c) salmonella źle Kliknij źle

TEST 4. Co to jest tzw. „jadłowstręt psychiczny” ? a) nadwaga b) bulimia c) anoreksja

TEST 4. Co to jest tzw. „jadłowstręt psychiczny” ? a) nadwaga b) bulimia c) anoreksja dobrze Kliknij dobrze

Kliknij gdziekolwiek

TEST 4. Co to jest tzw. „jadłowstręt psychiczny” ? a) nadwaga źle b) bulimia c) anoreksja Kliknij źle

TEST 4. Co to jest tzw. „jadłowstręt psychiczny” ? a) nadwaga źle b) bulimia c) anoreksja Kliknij źle

TEST 5. Niedobór której witaminy powoduje skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki? a) Witamina K b) Witamina C c) Witamina G

TEST 5. Niedobór której witaminy powoduje skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki? dobrze a) Witamina K b) Witamina C c) Witamina G Kliknij dobrze

Kliknij gdziekolwiek

TEST 5. Niedobór której witaminy powoduje skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki? a) Witamina K b) Witamina C źle c) Witamina G Kliknij źle

TEST 5. Niedobór której witaminy powoduje skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki? a) Witamina K źle b) Witamina C c) Witamina G Kliknij źle

Kliknij tutaj aby wrócić do początku KONIEC DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ! Kliknij tutaj aby wrócić do początku