Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB
Białka – główny budulec organizmu Białka występują we wszystkich komórkach. Są podstawowym składnikiem budulcowym organizmów żywych. Regulują także procesy zachodzące w organizmie (enzymy), uczestniczą w reakcjach odpornościowych (przeciwciała), a także transportują różne związki (np. hemoglobina). Zawartość białka w produktach spożywczych: Produkt Zawartość białka Twaróg 21,2 g Fasola 9,3 g Jaja 12,5 g Ser żółty 27,9 g Kalafior 2,4 g Mleko krowie 2% tł. 3,0 g Ziemniaki 1,7 g Kurczak 18,6 g
Węglowodany – dostawcy energii Spożywany pokarm jest źródłem: – substancji energetycznych, dzięki którym zachodzą wszystkie procesy życiowe, – materiałów służących do budowy i odnowy tkanek, – związków pełniących w organizmie funkcje regulacyjne. Źródłem energii koniecznej do podtrzymania aktywności życiowej są przede wszystkim węglowodany (cukry).
Tłuszcze – związki wysokoenergetyczne Tłuszcze są w organizmie m.in. związkami budulcowymi – budują np. błony komórkowe. Są także źródłem energii, której dostarczają prawie dwukrotnie więcej niż cukry. Jako substancje zapasowe są magazynowane w tkance tłuszczowej, ochraniającej narządy wewnętrzne przed urazami i utratą ciepła.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witaminy to złożone związki chemiczne dostarczane z pokarmem, niezbędne do prawidłowego przebiegu różnych reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie. Wyróżnia się dwie grupy witamin: rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) występują głównie w pokarmach zawierających tłuszcz – mięsie, mleku, jajach.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w wodzie występują przede wszystkim w warzywach i owocach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie są magazynowane w organizmie.
Woda i sole mineralne Woda i rozpuszczone w niej sole mineralne są niezbędne dla wszystkich żywych organizmów. Wszystkie procesy chemiczne zachodzące w organizmie mogą przebiegać tylko w środowisku wodnym.
Budowa układu pokarmowego W skład układu pokarmowego człowieka wchodzi przewód pokarmowy (długości około 10 m) oraz wspomagające jego pracę gruczoły – ślinianki, wątroba i trzustka. W przewodzie pokarmowym pożywienie jest przesuwane i poddawane szeregowi przemian, natomiast gruczoły wydzielają substancje umożliwiające rozłożenie składników pokarmowych na mniejsze cząsteczki.
Trawienie pokarmu W układzie pokarmowym pożywienie jest rozkładane na coraz mniejsze części. Dzięki temu mogą być one wchłonięte do krwi, a następnie dostarczone do każdej komórki ciała. Niewykorzystane resztki pokarmu są natomiast usuwane. Każdy odcinek układu pokarmowego pełni określoną funkcję. Ich wspólna praca umożliwia sprawne i efektywne przetwarzanie pokarmu.
Higiena odżywiania W spożywanych pokarmach powinny się znajdować w odpowiednich ilościach i proporcjach wszystkie substancje odżywcze – białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, woda oraz sole mineralne. Dieta, która spełnia te warunki stanowi podstawę prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu.
Choroby związane z układem pokarmowym Choroby układu pokarmowego są wynikiem działania wirusów, bakterii lub ich toksyn, a także niektórych pierwotniaków, płazińców i nicieni. Wielu z tych chorób można uniknąć, przestrzegając podstawowych zasad higieny.
TEST 1. Jak nazywamy pokarmy, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów? a) egzogennymi b) niepełnowartościowymi c) pełnowartościowymi
TEST 1. Jak nazywamy pokarmy, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów? a) egzogennymi dobrze b) niepełnowartościowymi c) pełnowartościowymi Kliknij dobrze
Kliknij gdziekolwiek
TEST 1. Jak nazywamy pokarmy, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów? źle a) egzogennymi b) niepełnowartościowymi c) pełnowartościowymi Kliknij źle
TEST 1. Jak nazywamy pokarmy, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów? a) egzogennymi b) niepełnowartościowymi źle c) pełnowartościowymi Kliknij źle
TEST 2. Z czego zbudowane są tłuszcze? a) Z glicerolu b) Nie ma czegoś takiego jak tłuszcze c) Z węglowodanów
TEST 2. Z czego zbudowane są tłuszcze? dobrze a) Z glicerolu b) Nie ma czegoś takiego jak tłuszcze c) Z węglowodanów Kliknij dobrze
Kliknij gdziekolwiek
TEST 2. Z czego zbudowane są tłuszcze? a) Z glicerolu źle b) Nie ma czegoś takiego jak tłuszcze c) Z węglowodanów Kliknij źle
TEST 2. Z czego zbudowane są tłuszcze? a) Z glicerolu b) Nie ma czegoś takiego jak tłuszcze źle c) Z węglowodanów Kliknij źle
TEST 3. Która choroba objawia się napadami żarłoczności? a) anoreksja b) bulimia c) salmonella
TEST 3. Która choroba objawia się napadami żarłoczności? a) anoreksja b) bulimia dobrze c) salmonella Kliknij dobrze
Kliknij gdziekolwiek
TEST 3. Która choroba objawia się napadami żarłoczności? a) anoreksja źle b) bulimia c) salmonella Kliknij źle
TEST 3. Która choroba objawia się napadami żarłoczności? a) anoreksja b) bulimia c) salmonella źle Kliknij źle
TEST 4. Co to jest tzw. „jadłowstręt psychiczny” ? a) nadwaga b) bulimia c) anoreksja
TEST 4. Co to jest tzw. „jadłowstręt psychiczny” ? a) nadwaga b) bulimia c) anoreksja dobrze Kliknij dobrze
Kliknij gdziekolwiek
TEST 4. Co to jest tzw. „jadłowstręt psychiczny” ? a) nadwaga źle b) bulimia c) anoreksja Kliknij źle
TEST 4. Co to jest tzw. „jadłowstręt psychiczny” ? a) nadwaga źle b) bulimia c) anoreksja Kliknij źle
TEST 5. Niedobór której witaminy powoduje skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki? a) Witamina K b) Witamina C c) Witamina G
TEST 5. Niedobór której witaminy powoduje skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki? dobrze a) Witamina K b) Witamina C c) Witamina G Kliknij dobrze
Kliknij gdziekolwiek
TEST 5. Niedobór której witaminy powoduje skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki? a) Witamina K b) Witamina C źle c) Witamina G Kliknij źle
TEST 5. Niedobór której witaminy powoduje skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki? a) Witamina K źle b) Witamina C c) Witamina G Kliknij źle
Kliknij tutaj aby wrócić do początku KONIEC DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ! Kliknij tutaj aby wrócić do początku