POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa 10.02.2005.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
Advertisements

Temat: Odpady jako surowce wtórne, a nie tylko śmieci.
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Folia do laminowania.
Procesy jednostkowe technologii chemicznej
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA Wydział Mechaniczny
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Spółdzielnia Usługowo Produkcyjna Kółek Rolniczych „PROAGRO” ul. Polna Chrzypsko Wielkie.
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
INFORMATYZACJA FIRMY PRONAR
Priorytet 5 Wspieranie efektywnego gospodarowania zasobami i przechodzenia na gospodarkę niskoemisyjną i odporną na zmianę klimatu w sektorach: rolnym,
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
Prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski – Wydział Nauki
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności
6. Program Ramowy Implementacja priorytetu 3 Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy 9 czerwca 2003 – Targi Poznańskie.
Ogłoszenie Zamknięcie: dla nowych instrumentów, 6 marca 2003 (pierwszy etap); 26 czerwca, 2003 (drugi etap). Dla pozostałych, 10 kwiecień (jeden.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
Problem minimalizacji odpadów 2
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Jakość żywności w Polsce
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Strategia Województwa a Powiat Świecki – kontekst infrastrukturalny i bezpieczeństwa Dariusz Woźniak Skarbnik Powiatu Świeckiego.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
T52 Automatyzacja transportu wewnętrznego
Podstawy przetwórstwa spożywczego
PARTNERZY Konsorcja Fundusze inwestycyjne Partnerzy technologiczni Domy mediowe Agencje PR Społeczeństwo jako partner 1.
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚCI
Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii dla Jakości Życia EnFoodLife Projekt z zakresu strategicznej infrastruktury badawczej na Polskiej.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Częstochowa r., Mikołów r.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Wydział Biologii i Biotechnologii
Recykling wybranych grup odpadów - projekt
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1 Problem minimalizacji odpadów 1 Technologie mało- i bezodpadowe.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Technologie mało- i bezodpadowe 1 Problem minimalizacji odpadów.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Projekt: „Zakład zagospodarowania odpadów w Kozodrzy”
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
OFERTA BADAŃ ZWIĄZANYCH Z INTELIGENTNYMI SPECJALIZACJAMI REGIONU Jacek Wawrzynowicz Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii Poznań,
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
I n s t y t u t C h e m i c z n e j P r z e r ó b k i W ę g l a, Z a b r z e Rok założenia 1955 Obszar badawczy 2 „Efektywne procesy i operacje jednostkowe”
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
II stopień - Logistyka Specjalność: Zarządzanie Łańcuchem Dostaw.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
Zarządzanie Łańcuchem Dostaw
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa

Branże sektora przemysłu spożywczego uczestniczące w PPTŻ Mięsna Mleczarska Rybna Owocowo-warzywna Soków i Napojów Produktów zbożowych i skrobi Tłuszczów i olejów Pasz Cukiernicza Cukrownicza Pozostałe

Główne kierunki działania sektora: zwiększenie bezpieczeństwa, jakości i wartości zdrowotnej produktów spożywczych i pasz w całym łańcuchu produkcyjnym; ekonomiczne zagospodarowanie, zróżnicowanych jakościowo surowców rolnych oraz produktów ubocznych i odpadów przemysłu spożywczego; tworzenie i rozwijanie bezpiecznych technologii zapewniających obniżenie kosztów produkcji.

Lp.TEMAT BADAWCZY 1Technologie i urządzenia służące racjonalnemu i ekonomicznemu wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego 2Zagospodarowanie surowców o obniżonej przydatności technologicznej 3Bezodpadowe technologie produkcji żywności i pasz 4Szybkie metody i urządzenia do klasyfikacji surowca umożliwiające jego segregację na linii produkcyjnej pod względem wymogów jakie stawia produkt końcowy 5 Technologie pozwalające na śledzenie produktów żywnościowych wzdłuż łańcucha produkcyjnego 6Technologie i urządzenia służące frakcjonowaniu składników surowców rolnych 7Nowe bezpieczne i ekonomiczne technologie zapewniające minimalną obróbkę termiczną surowca i produktu, umożliwiające zachowanie biologicznie aktywnie substancji 8Technologie zapewniające zmniejszenie energochłonności procesów produkcyjnych. 9Produkcja żywności funkcjonalnej o podwyższonych właściwościach zdrowotnych i obniżonej alergiczności 10Proekologiczne technologie produkcji i przechowywania surowców i produktów rolniczych zapewniające zachowanie związków biogennych 11 Szybkie metody analizy, wykrywania i kontroli w czasie procesu technologicznego zanieczyszczeń chemicznych, fizycznych oraz mikrobiologicznych. 12Rozwój zaplecza surowcowego dla przemysłu spożywczego