POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Branże sektora przemysłu spożywczego uczestniczące w PPTŻ Mięsna Mleczarska Rybna Owocowo-warzywna Soków i Napojów Produktów zbożowych i skrobi Tłuszczów i olejów Pasz Cukiernicza Cukrownicza Pozostałe
Główne kierunki działania sektora: zwiększenie bezpieczeństwa, jakości i wartości zdrowotnej produktów spożywczych i pasz w całym łańcuchu produkcyjnym; ekonomiczne zagospodarowanie, zróżnicowanych jakościowo surowców rolnych oraz produktów ubocznych i odpadów przemysłu spożywczego; tworzenie i rozwijanie bezpiecznych technologii zapewniających obniżenie kosztów produkcji.
Lp.TEMAT BADAWCZY 1Technologie i urządzenia służące racjonalnemu i ekonomicznemu wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego 2Zagospodarowanie surowców o obniżonej przydatności technologicznej 3Bezodpadowe technologie produkcji żywności i pasz 4Szybkie metody i urządzenia do klasyfikacji surowca umożliwiające jego segregację na linii produkcyjnej pod względem wymogów jakie stawia produkt końcowy 5 Technologie pozwalające na śledzenie produktów żywnościowych wzdłuż łańcucha produkcyjnego 6Technologie i urządzenia służące frakcjonowaniu składników surowców rolnych 7Nowe bezpieczne i ekonomiczne technologie zapewniające minimalną obróbkę termiczną surowca i produktu, umożliwiające zachowanie biologicznie aktywnie substancji 8Technologie zapewniające zmniejszenie energochłonności procesów produkcyjnych. 9Produkcja żywności funkcjonalnej o podwyższonych właściwościach zdrowotnych i obniżonej alergiczności 10Proekologiczne technologie produkcji i przechowywania surowców i produktów rolniczych zapewniające zachowanie związków biogennych 11 Szybkie metody analizy, wykrywania i kontroli w czasie procesu technologicznego zanieczyszczeń chemicznych, fizycznych oraz mikrobiologicznych. 12Rozwój zaplecza surowcowego dla przemysłu spożywczego