Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Agroturystykę różnicuje w stosunku do turystyki wiejskiej, lokalizacja wyłącznie na terenach o charakterze rolniczym.
Agroturystyka akceptuje ścisły związek z gospodarstwem rolnym lub przy wykorzystaniu budownictwa mieszkaniowego i gospodarczego oraz oferty żywieniowej, zwracając uwagę na szeroki zakres aktywności rekreacyjnych zarówno w otoczeniu gospodarstwa, jak i w samym gospodarstwie.
Cechy agroturystyki związane są z: Gospodarstwem rolnym: rytm życia gospodarskiego, obecność zwierząt domowych, świeża żywność, zapachy, odgłosy itp.
Ludźmi, rodziną: bezpośredni kontakt z rodziną gospodarza, możliwość poznania zwyczajów rodziny, gościnność, nowe znajomości i przyjaźnie, codzienne zajęcia mieszkańców wsi.
Życiem wiejskim: kultura i zwyczaje, tradycja oraz historia wsi i regionu, folklor.
Przestrzenią: kontakt z przyrodą, swoboda poruszania się, cisza i spokój, możliwość rekreacji i sportu.
Goście przebywający w gospodarstwie agroturystycznym zwracają uwagę nie tylko na standard noclegu i smaczne jedzenie. Są to ludzie aktywni, szukają możliwości spędzenia czasu wolnego. Pragną uczestniczyć w życiu i pracy gospodarstwa rolnego, w życiu społeczności wiejskiej, zdobywać nowe umiejętności, poznawać przyrodę, kulturę okolicy, uprawiać różne sporty i dbać o zdrowie.
Gospodarz i jego rodzina powinni: podpowiadać gościom pomysły na spędzanie czasu wolnego, sami go organizować, zbierać informacje o okolicy i przekazywać je turystom, nawiązywać kontakty i współpracę z innymi organizatorami ruchu turystycznego w okolicy.
Turystyczno - rekreacyjne formy wypoczynku charakterystyczne dla agroturystyki: obserwacja prac gospodarskich, udział w pracach gospodarskich, obserwacja zwierząt gospodarskich, uprawianie działki ogrodniczej przygotowanej dla gości,
jazda konna, zajęcia rekreacyjne na ścieżce zdrowia, na placu przed domem, w ogrodzie, poznawanie produkcji i przetwórstwa rolno-spożywczego, zbieranie owoców, fotografowanie zwierząt i prac gospodarskich, zabawy dzieci na placu zabaw, na sianie, w szałasie,
nauka przyrządzania potraw regionalnych (pikniki, ogniska, grill), degustacja produktów z gospodarstwa, gra w piłkę, siatkówkę, badminton, warcaby itp…, zbieranie owoców,
obserwacja, nauka rękodzieła (rzeźbienie, malowanie, haftowanie, garncarstwo, plecenie koszyków itp.), zabawa ze zwierzętami domowymi.
zachęty dorosłych by pokonywali bariery uprawiania sportu i turystyki, Rekreacja, turystyka i sport uprawiany indywidualnie lub w rodzinie w warunkach gospodarstwa agroturystycznego i środowiska wiejskiego mogą być jednym ze środków rozwijania i stymulowania zdolności kreacyjnych człowieka: stworzenie i zaspokojenie potrzeby aktywności fizycznej i zabawy dzieci, zachęty dorosłych by pokonywali bariery uprawiania sportu i turystyki,
podtrzymywania i rozwijania sprawności fizycznej i umiejętności ruchowych oraz kondycji fizycznej agroturystów, zacieśniania więzi rodzinnych przez wspólne doświadczenia.
Naturalne tereny zielone, warunki wiejskie najbardziej sprzyjają uprawianiu rekreacji, turystyki i sportu.
Prezentację opracowały: Lidia Kopycińska Monika Szwajkowska Bibliografia: Agroturystyka/pod red. U. Świetlikowskiej. Warszawa: Wydawnictwo SGGW, 1998. ISBN 83-7244-004-2 Majewski J., Lane B.: Turystyka wiejska i rozwój lokalny. Poznań: Fundacja Fundusz Współpracy, 2001. ISBN 83-87116-63-7 Sikora J.: Organizacja ruchu turystycznego na wsi. Warszawa: WSiP, 1999. ISBN 83-02-07310-5 Prezentację opracowały: Lidia Kopycińska Monika Szwajkowska