usług gastronomicznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Advertisements

Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Publikacje zawodowe WSiP 2013
TECHNIKUM Kształcąc się w technikum po czterech latach nauki będziesz mógł/mogła przystąpić do egzaminu maturalnego oraz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje.
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 10 oraz SZKOŁA POLICEALNA przy Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Nr 1 dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
Struktura egzaminu zawodowego
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK URZĄDZEŃ SANITARNYCH ul. Gołdapska Olecko Tel.
Kształcenie zawodowe - problemy opracowania przedmiotowego dokumentów
Technik Hotelarstwa Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową.
PLANOWANIE WYMIARU GODZIN OBOWIĄZKOWYCH ZAJĘĆ KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
Technik organizacji usług gastronomicznych
Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ ul. Gołdapska Olecko Tel.
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
Charakterystyka zawodu
lecz dla życia się uczymy”
Technik architektury krajobrazu
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Technik Organizacji Reklamy
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej
Technik architektury krajobrazu
Technik Organizacji Reklamy
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
TECHNIK HOTELARSTWA.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Zawody gastronomiczne
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO w Sosnowcu ul
Zapraszamy na nowy kierunek
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań.
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Logistyk.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH IM. GEN. WŁADYSŁAWA ANDERSA W BIAŁYMSTOKU.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH. Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu.
TECHNIK ADMINISTRACJI Czas trwania nauki: 2 lata.
Technikum Nr 4 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
MÓJ ZAWÓD.
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Oferta edukacyjna dla dorosłych
SPEDYCJA LOGISTYKA.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

usług gastronomicznych Technik organizacji usług gastronomicznych

Perspektywy Na rynku jest coraz więcej pracy dla specjalistów od żywienia. Chętniej spożywamy gotowe dania, a organizację przyjęć oddajemy w ręce fachowców. Zdrowe odżywianie jest modne. Coraz więcej ludzi chce mieć zgrabną sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Przydatne zdolności umiejętność organizacji pracy własnej lub zespołu, dobra pamięć, łatwość nawiązywania kontaktów, wysoka kultura osobista i miła aparycja.

Wymagania zawodowe bardzo dobry stan zdrowia, akceptowanie usługowego charakteru pracy, pełna sprawność fizyczna, pozytywne nastawienie do ludzi, samodzielność, odpowiedzialność, spostrzegawczość i podzielność uwagi.

Co robi technik organizacji usług gastronomicznych? organizuje i obsługuje przyjęcia okolicznościowe oraz imprezy w zakładach gastronomicznych, planuje produkcje potraw i ustala ich asortyment, organizuje usługi cateringowe, przygotowuje oferty, promuje i reklamuje usługi gastronomiczne, dokonuje rozliczeń usług gastronomicznych, prowadzi własną placówkę gastronomiczną.

Przykładowe przedmioty zawodowe: Ekonomika i organizacja gastronomii   Rachunkowość i finanse w gastronomii     Marketing w gastronomii     Zasady żywienia Technologia gastronomiczna   Obsługa konsumenta Technika pracy biurowej Podstawy psychologii

Zajęcia w szkolnych pracowniach: Szkoła kształcąca w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych powinna posiadać pracownie: technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta, podstaw żywienia, komputerową.

Modułowy program nauczania dla zawodu technik organizacji usług gastronomicznych zawiera jeden moduł ogólnozawodowy Podstawy działalności usługowej i pięć modułów zawodowych: Podstawy gastronomii i żywienia Technologia gastronomiczna Obsługa konsumenta Usługi gastronomiczne Praktyka zawodowa

Podstawy działalności usługowej Cele kształcenia - 1 Podstawy działalności usługowej Uczeń powinien umieć: rozpoznawać potrzeby i oczekiwania klienta, komunikować się z klientem, postępować zgodnie z przyjętymi systemami wartości etycznych, korzystać z aktów prawnych, stosować przepisy dotyczące ochrony konsumenta, stosować jakościowe normy świadczenia usług, oceniać jakość usług, planować działania marketingowe.

Cele kształcenia – 2 Uczeń powinien umieć: Podstawy gastronomii i żywienia Uczeń powinien umieć: dokonywać jakościowej oceny surowców i półproduktów, określać warunki przechowywania surowców, półproduktów i potraw, stosować zasady racjonalnego żywienia, projektować jadłospisy dla różnych grup ludności, przestrzegać przepisów sanitarno-epidemiologicznych.

Technologia gastronomiczna Cele kształcenia - 3 Technologia gastronomiczna Uczeń powinien umieć: oceniać jakość surowców i potraw, określać warunki przechowywania surowców, półproduktów i potraw, korzystać z receptur podczas sporządzania potraw, określać wpływ procesów technologicznych na jakość potraw, dobierać podręczny sprzęt gastronomiczny do produkcji potraw, charakteryzować maszyny i urządzenia stosowane w procesie produkcji, sporządzać podstawowy asortyment potraw, charakteryzować zasady żywienia dietetycznego.

Cele kształcenia - 4 Uczeń powinien umieć: Obsługa konsumenta Uczeń powinien umieć: charakteryzować rodzaje usług gastronomicznych, planować aranżację wnętrza oraz wyposażenie sal konsumenckich, stosować różne techniki obsługi konsumentów, podawania potraw, sporządzania i podawania napojów, stosować maszyny i urządzenia oraz drobny sprzęt gastronomiczny.

Organizowanie obsługi konsumentów Cele kształcenia - 5 Organizowanie obsługi konsumentów Uczeń powinien umieć: zaplanować wystrój i wyposażenie sal konsumenckich, scharakteryzować rodzaje kart menu, przygotować sale konsumenckie na przyjęcie gości, dobrać i ułożyć sprzęt do obsługi konsumenta, dobrać bieliznę stołową do wielkości i kształtu stołu, złożyć serwety płócienne i uformować papierowe, zastosować różne techniki przenoszenia zastawy stołowej, przygotować stoły do podawania potraw, wykonać dekorację stołu konsumenckiego,

Usługi gastronomiczne Cele kształcenia - 6 Usługi gastronomiczne Uczeń powinien umieć: planować i organizować obsługę przyjęć okolicznościowych oraz imprez, organizować usługi cateringowe, przyjmować i rejestrować zlecenia na usługi gastronomiczne, określić zasady kalkulacji cen w zakładzie gastronomicznym i firmie cateringowej, rozliczać koszty usług gastronomicznych, planować działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

Miejsca pracy Absolwent może być zatrudniony w: zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych, obiektach hotelowych, pensjonatach, domach wczasowych, jednostkach gospodarczych prowadzących działalność gastronomiczną. lub prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

Zawody pokrewne technik technologii żywności technik żywienia i gospodarstwa domowego, kucharz, piekarz, kelner.

Co dalej? Kształcenie wyższe Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, towaroznawstwo.

Nic nie wskazuje na to, abyśmy mieli przestać jeść!!! Zawód z przyszłością  Nic nie wskazuje na to, abyśmy mieli przestać jeść!!!

Dziękujemy za uwagę Mariola Kozak Lucyna Sandacz