Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Założenia teoretyczne budowy sieciowych produktów turystyki wiejskiej oraz proces ich komercjalizacji Tworzenie wspólnej oferty turystycznej pod hasłem:
Advertisements

Kategoryzacja obiektów wiejskiej bazy noclegowej w Europie
AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Informacje zawarte w KARTACH OCEN niezbędne są do oceny operacji przez członków Komitetu oraz przyznania wartości punktowej, decydującej o kolejności.
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Działania realizowane w ramach Różnicowania w kierunku działalności nierolniczej przyczyniać się będą do osiągnięcia celów ogólnych i szczegółowych (Cel.
LGR Kaszuby.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
TURYSTYKA. Program spotkania Przedmioty wsparcia, możliwości uzyskania dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach PIW INTERREG IIIA.
Konkurs na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” w woj
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Ekonomiczno-Społeczny kierunek: Ekonomia specjalność: Ekonomika Gospodarki Żywnościowej Kamila Kobusińska ROLA.
Województwo pomorskie –
Technik turystyki wiejskiej
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 Oś Leader Krzysztof Kwatera Renata Bukowska LM Consulting, Krzysztof Kwatera.
Prezentacja na potrzeby konkursu Mam wizje – mam plan organizowanego przez Innowacyjną Szkołę Zawodową Prezentacje wykonały uczennice Zespołu Szkół Ekonomicznych:
Przyjazne formy turystyki
KLASYFIKACJA RUCHU TURYSTYCZNEGO Iwona Barć, Ewelina Turoń
Prawne aspekty tworzenia i sprzedaży zintegrowanych produktów turystycznych „Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji” Kielce 9-10 kwietnia 2010.
Preferencje turystyczne osób wypoczywających na wsi
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Wnioskowanie o płatność w ramach działania 413 Wdrażanie.
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki Doświadczenia XX - lecia
Produkty turystyki uzdrowiskowej
Technik Turystyki Wiejskiej
Turystuka Weekendowa.
KATARZYNA STĘPIEŃ Antonina vizniuk gc02, 2ltd
Produkt uzdrowiskowy.
Doświadczenia z wdrażania systemu
Współpraca w obszarze turystyki wiejskiej i agroturystyki Warsztat III
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Instytut na rzecz Ekorozwoju
Przepisy regulujące działalność agroturystyczną
1 Priorytet 2 Rozwój społeczności lokalnej na obszarze pogranicza INTERREG IIIA Czechy – Polska.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
PODSTAWY TURYSTYKI ćwiczenia
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” „Przyjazna Wieś” na najlepszy projekt w zakresie.
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości i jeden z elementów wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich. Dobre praktyki w agroturystyce.
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Turystyka zrównoważona
Wdrożenie i promocja sytemu kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej
Województwo Zachodniopomorskie
Środki Wspólnej Polityki Rolnej dla rozwoju turystyki na obszarach wiejskich nowa perspektywa finansowa Kielce, AGROTRAVEL, 11 kwietnia 2014 Departament.
CHARAKTERYSTYKA RYNKU FRANCUSKIEGO TURYSTYKA WIEJSKA Tomasz Rudomino Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Paryżu.
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
P ROGRAM ROZWOJU I PROMOCJI K ATEGORYZACJI WIEJSKIEJ BAZY NOCLEGOWEJ W POLSCE Kielce, 11 kwietnia 2015 r.
INTEGRACYJNE KOŁO MIŁOŚNIKÓW KIELC „Razem w mieście”
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich (M07)
Opracowanie merytoryczne Michał Byliniak. Dobre praktyki przedsiębiorczości wiejskiej.
PREZENTACJA SŁUCHACZA POLICEALNEJ SZKOŁY PROFESJA.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie Projekt pn.: „Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania,
Agroturystyka „Przy Stajni” Projekt z przedsiębiorczości Klasa II b: Anita Mazurek Anita Mazurek Aleksandra Kuśmirek Małgorzata Bielecka.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Konferencja Gdańsk - PODR
Możliwości rozwoju turystyki wiejskiej w gminie Pszczew mgr inż. Justyna Kozłowska- Hałas.
Możliwości rozwoju gospodarstw opiekuńczych z wykorzystaniem funduszy unijnych Aleksandra Bielińska Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Grupy wychowawcze. Wychowankowie Ośrodka po zajęciach w szkole wracają do Internatu, który jest dla nich drugim domem.
Lokalna Grupa Działania Rozwój przedsiębiorczości przygotowała: Patrycja Butlewska.
Jednostki Mieszkalne w hotelarstwie:
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. . Informacja na temat możliwości włączenia się do.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” „Przyjazna Wieś” na najlepszy projekt w zakresie.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)

Agroturystyka – forma wypoczynku w warunkach zbliżonych do wiejskich Agroturystyka – forma wypoczynku w warunkach zbliżonych do wiejskich. Może być połączona z pracą u osoby zapewniającej nocleg. Traktowana jako alternatywne do rolnictwa źródło dochodu mieszkańców wsi. Ta forma masowej turystyki obejmuje różnego rodzaju usługi, począwszy od zakwaterowania, poprzez częściowe lub całodniowe posiłki, wędkarstwo i jazdę konną, po uczestnictwo w pracach gospodarskich. Polega na wykorzystaniu piękna krajobrazu naturalnego i uatrakcyjnianiu gościom pobytu udziałem w codziennych zajęciach w gospodarstwie, w tradycyjnym rzemiośle artystycznym (np. haftowanie, szydełkowanie), w obrzędach ludowych oraz w przygotowywaniu potraw regionalnych, połączonym z wypiekiem chleba, wyrobem serów lub wędlin.

Agroturystyka to zorganizowanie przez rodzinę rolniczą na wsi wypoczynku we własnym gospodarstwie rolnym. Warunkiem nieodzownym są też związane z tym atrakcje, które dany region lub gospodarstwo może zaoferować. W dobie rozrastania się ogromnych aglomeracji miejskich i rosnącego zanieczyszczenia powietrza i wody ludzie poszukują miejsc odpoczynku lub rozrywki o innym charakterze, niż ta, która jest oferowana w mieście. Oczekują kontaktu z naturą, a ten mogą im zapewnić rejony atrakcyjne turystycznie.

KATEGORYZACJA BAZY AGROTURYSTYCZNEJ W Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej („Gospodarstwa Gościnne”) przyjęty system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej wyróżnia cztery typy zakwaterowania: - pokoje gościnne, - samodzielnie jednostki mieszkalne, - kwatery grupowe, - przyzagrodowe pola kempingowe. Dla pokoi gościnnych przyjęto cztery stopnie jakości, dla samodzielnych jednostek mieszkalnych trzy kategorie, a dla kwater grupowych i przyzagrodowych pól kempingowych tylko jedną kategorię STANDARD.

Typy zakwaterowania: - pokoje gościnne – pokój spełniający funkcje sypialni dla 1-4 osób z dostępem do łazienki, WC oraz pomieszczeń wspólnych, - mieszkania wakacyjne – samodzielna jednostka mieszkalna składająca się z minimum 1 sypialni, pokoju wypoczynkowego, łazienki i WC oraz kompletnie wyposażonej kuchni, wynajmowany w całości; - samodzielne domy wakacyjne – niezależny dom składający się z minimum 1 sypialni, pokoju wypoczynkowego, łazienki i WC, kompletnie wyposażonej kuchni, wynajmowany w całości; - kwatery grupowe – pomieszczenie sypialne, w którym znajdują się więcej niż 4 miejsca sypialne, z dostępem do łazienki i WC (kwatery te standardem zbliżone są do schronisk młodzieżowych); - przyzagrodowe pola namiotowe – oferujące turystom miejsce na ustawienie namiotu lub przyczepy kampingowej, dostęp do punktu poboru wody i do WC. Kwatery kategoryzowane są w następujący sposób, od kategorii najniższej do najwyższej: - kategoria standard - kategoria * - kategoria ** - kategoria ***

517 750 561 71 48 136 875 501

Dla gospodarstwa i wsi: - Wykorzystanie wolnych zasobów - Dodatkowy dochód - Nowe miejsca pracy - Poprawa infrastruktury wiejskiej - Aktywizacja społeczności wiejskiej - Integracja środowiska wiejskiego - Zachowanie dziedzictwa kulturowego wsi - Estetyzacja wsi - Kontakt z innymi wzorcami kulturowymi - Rozwój osobowy mieszkańców wsi

Dla turystów: - Aktywny wypoczynek na wsi - Poznanie cyklu produkcji żywności - Korzystanie ze świeżej żywności - Kontakt ze zwierzętami - Uczestniczenie w życiu gospodarstwa rolnego - Bezpośredni kontakt z miejscową ludnością - Poznanie kultury regionu - Zdobywanie nowych umiejętności - Rozwijanie zainteresowań - Bezpośredni kontakt z przyrodą