Czy sól jest zdrowa?
Historia soli Kiedyś pozyskiwano sól ze źródeł naturalnych, np. zbierano tę, która osiadała na skałach przy brzegu morza po wyparowaniu wody. Później nauczono się przyspieszać ten proces: podgrzewano solankę, dzięki czemu uzyskiwano sól szybko i w dużych ilościach. Handel tą substancją kwitł, przynosząc duże zyski. W Polsce w okolicach Wieliczki warzono tak sól już 3 tys. lat przed naszą erą. Prawdopodobnie przez przypadek odkryto w tej samej okolicy sól kamienną i rozpoczęto eksploatację jej złóż.
Dlaczego ludzki organizm potrzebuje soli? Stabilizuje nieregularne bicie serca i reguluje ciśnienie krwi - w połączeniu z wodą Pozwala na odkwaszanie komórek ciała, zwłaszcza komórek mózgu Stabilizuje poziomy cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla cukrzyków · Jest niezbędna do wytwarzania energii hydroelektrycznej w komórkach ciała · Jest niezbędna do wchłaniania składników odżywczych w jelitach · Czyści zatoki z kataru i przekrwienia · Jest silnym środkiem przeciwalergicznym · Może zapobiegać skurczom mięśni
Rafinowana sól szkodzi zdrowiu Najtańsza sól biała rafinowana zawiera niemal czysty chlorek sodu, a więc jest to związek dwóch zaledwie pierwiastków (chloru i sodu). Jest to związek niezbyt szczęśliwy, ponieważ gdy jest przyjmowany w nadmiarze sprzyja zapadalności na niemiłe choroby. Wszystkie badania na temat szkodliwości soli dotyczyły białej soli kuchennej rafinowanej, a nie soli prawdziwej, tej pełnej mikroelementów. Chlorek sodu to po prostu tandetna podróbka prawdziwej soli, bardzo lubiana przez producentów przetworzonej żywności (podobnie jak biały cukier czy ocet spirytusowy) – jest bowiem śmiesznie tania i dlatego powszechnie dodawana do przemysłowo produkowanych produktów noszących mylącą nazwę „spożywczych”: wędliny, sery, przekąski, słodycze, keczupy, sosy, dania gotowe, zupki w proszku itp. Takich rzeczy nie kupujemy.
Jaką sól najlepiej wybrać ? Ile soli potrzebujesz? Za najcenniejszą uważana jest sól morska, bogata w minerały, a przede wszystkim w jod, bez którego nie może prawidłowo pracować tarczyca. Jedna z najsłynniejszych odmian tej soli pochodzi z Camarque nad Morzem Śródziemny. Dzienna zalecana przez WHO dawka soli to 5 g (płaska łyżeczka). Sól złej jakości często bez umiaru dodają do swoich wyrobów producenci chleba, serów, wędlin. Obniżył się zatem nasz próg wrażliwości na smak słony.
Choroby spowodowane przez nadużywanie soli rafinowanej: Choroby układu krążenia Nadciśnienie Zwiększone ryzyko rozwoju raka żołądka Zwiększa ryzyko udaru mózgu Prowadzi do zwiększenia masy lewej komory serca i włóknienia mięśnia serca Rozwój nadwagi i otyłości Niekorzystne oddziaływanie na funkcjonowanie płuc (przy astmie czy zapaleniu oskrzeli)
Sól w zależności od rodzaju może być zdrowa i zalecana Sól w zależności od rodzaju może być zdrowa i zalecana. Powinniśmy po prostu ograniczać jej stosowanie w codziennej diecie. Natalia Cech Klasa 1 LO