Czy sól jest zdrowa?.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Układ krwionośny (Układ krążenia).
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Strona Główna Witam w prezentacji poświęconej papierosom.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
Witamy w prezentacji w całości poświęconej papierosom
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
SÓL – dobro czy zło?.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Szkodliwości w używaniu używek !!!
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Zdrowy tryb życia.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Woda i składniki mineralne
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Żeby zdrowym być….
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Poznajemy składniki pokarmu.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ALKOHOLIZM
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Witaminowe opowieści.
Jak zdrowo się odżywiać?
Zimowe witaminy.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Wyk. Przemysław Dubiński
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zapis prezentacji:

Czy sól jest zdrowa?

Historia soli Kiedyś pozyskiwano sól ze źródeł naturalnych, np. zbierano tę, która osiadała na skałach przy brzegu morza po wyparowaniu wody. Później nauczono się przyspieszać ten proces: podgrzewano solankę, dzięki czemu uzyskiwano sól szybko i w dużych ilościach. Handel tą substancją kwitł, przynosząc duże zyski. W Polsce w okolicach Wieliczki warzono tak sól już 3 tys. lat przed naszą erą. Prawdopodobnie przez przypadek odkryto w tej samej okolicy sól kamienną i rozpoczęto eksploatację jej złóż.

Dlaczego ludzki organizm potrzebuje soli? Stabilizuje nieregularne bicie serca i reguluje ciśnienie krwi - w połączeniu z wodą        Pozwala na odkwaszanie komórek ciała, zwłaszcza komórek mózgu        Stabilizuje poziomy cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla cukrzyków ·        Jest niezbędna do wytwarzania energii hydroelektrycznej w komórkach ciała ·        Jest niezbędna do wchłaniania składników odżywczych w jelitach ·        Czyści zatoki z kataru i przekrwienia ·        Jest silnym środkiem przeciwalergicznym ·        Może zapobiegać skurczom mięśni    

Rafinowana sól szkodzi zdrowiu Najtańsza sól biała rafinowana zawiera niemal czysty chlorek sodu, a więc jest to związek dwóch zaledwie pierwiastków (chloru i sodu). Jest to związek niezbyt szczęśliwy, ponieważ gdy jest przyjmowany w nadmiarze sprzyja zapadalności na niemiłe choroby. Wszystkie badania na temat szkodliwości soli dotyczyły białej soli kuchennej rafinowanej, a nie soli prawdziwej, tej pełnej mikroelementów. Chlorek sodu to po prostu tandetna podróbka prawdziwej soli, bardzo lubiana przez producentów przetworzonej żywności (podobnie jak biały cukier czy ocet spirytusowy) – jest bowiem śmiesznie tania i dlatego powszechnie dodawana do przemysłowo produkowanych produktów noszących mylącą nazwę „spożywczych”: wędliny, sery, przekąski, słodycze, keczupy, sosy, dania gotowe, zupki w proszku itp. Takich rzeczy nie kupujemy.

Jaką sól najlepiej wybrać ? Ile soli potrzebujesz? Za najcenniejszą uważana jest sól morska, bogata w minerały, a przede wszystkim w jod, bez którego nie może prawidłowo pracować tarczyca. Jedna z najsłynniejszych odmian tej soli pochodzi z Camarque nad Morzem Śródziemny. Dzienna zalecana przez WHO dawka soli to 5 g (płaska łyżeczka). Sól złej jakości często bez umiaru dodają do swoich wyrobów producenci chleba, serów, wędlin. Obniżył się zatem nasz próg wrażliwości na smak słony.

Choroby spowodowane przez nadużywanie soli rafinowanej: Choroby układu krążenia Nadciśnienie Zwiększone ryzyko rozwoju raka żołądka Zwiększa ryzyko udaru mózgu Prowadzi do zwiększenia masy lewej komory serca i włóknienia mięśnia serca Rozwój nadwagi i otyłości Niekorzystne oddziaływanie na funkcjonowanie płuc (przy astmie czy zapaleniu oskrzeli)

Sól w zależności od rodzaju może być zdrowa i zalecana Sól w zależności od rodzaju może być zdrowa i zalecana. Powinniśmy po prostu ograniczać jej stosowanie w codziennej diecie. Natalia Cech Klasa 1 LO