KOMPOSTOWANIE-NAJSTARSZY RODZAJ RECYKLINGU

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EKOSYSTEM.
Advertisements

Zaczyna się w kuchni, a kończy w ogrodzie
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Zanieczyszczenie Gleb.
„Zostań tropicielem dzikich wysypisk śmieci”
RECYKLING daje owoce.
Pochodzenie węgla brunatnego
Gospodarka odpadami komunalnymi
Odpady stałe W gospodarce odpadami stosuje się następujące operacje:
Segreguj odpady, bo... Odpady są coraz bardziej uciążliwe dla środowiska. Alternatywą dla katastroficznej wizji wegetacji następnych pokoleń na toksycznych.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
recykling organiczny odpadów
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Drugie życie śmieci.
Węglowodory w przyrodzie
KIERUNKI ZAGOSPODAROWNIA KOMUNALNYCH OSADÓW ŚCIEKOWYCH
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Recykling Czyli co i jak :).
OCHRONA ŚRODOWISKA Magdalena Swinarska
Jak poprawić jakość naszego życia i jakość środowiska w którym żyjemy ? Autorki: Paulina Żebrowska Justyna Rutkowska kl. II LO.
Gospodarka odpadami w Polsce stan przed przyjęciem KPGO Dr hab. inż. Janusz Mikuła.
BIOPALIWA.
Ziemia prosi : ,, Dbajcie o mnie… bo ja kocham Was ogromnie!”
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
By nie utonąć w śmieciach...
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Rozkład czasowy odpadów na Ziemi
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ODPADY A ŚRODOWISKO.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Biologiczne oczyszczanie ścieków
Zajęcia lekcyjne dla uczniów szkoły podstawowej
Odnawialne źródła energii
Jak długo rozkładają się odpady?
PRZYJACIELE LASU AUTOR: JAKUB ZIĘBA
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Kompostowanie.
Autorzy: Adrianna Przybylska
BIOMASA - ZIELONA ENERGIA
Nasze rady na odpady.
Biomasa Najstarsze odnawialne źródło energii. Biomasa to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna. Biomasą są resztki z produkcji rolnej, pozostałości.
Badanie wód jezior lobeliowych
Zaufanie, Tradycja, Ekologia
KOMPOSTOWNIK (organiczny recykling)
„Odpady to nie musi być koniec”
Biotechnologia w ochronie środowiska
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Chyba wiem, co jem?.
Rodzaje opakowań Przechowywanie odczynników chemicznych
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Recykling. Definicja Recykling, (ang. recycling) – jedna z metod ochrony środowiska naturalnego. Jej celem jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych.
2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Ocena wartości nawozowej kompostu keratynowego uzyskanego z udziałem szczepionki mikroorganizmów Anna Rodziewicz, Wojciech Łaba, Justyna Sobolczyk, Anna.
Wykonała: Barbara Minczewska
EKOLOGIA.
Autor: Kacper Nowak II A
GLEBY. Powierzchniowa, warstwa skorupy ziemskiej, gdzie mogą rosnąć rośliny.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zanieczyszczenie Gleb. Jacek Kunka. jest to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej powstała ze skały macierzystej, będącą siedliskiem życia producentów.
Zapis prezentacji:

KOMPOSTOWANIE-NAJSTARSZY RODZAJ RECYKLINGU OPRACOWAŁA: DOMINIKA PRZYBYŁOWSKA

KOMPOSTOWANIE naturalna metoda unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów, polegająca na rozkładzie substancji organicznej przez mikroorganizmy – bakterie tlenowe, nicienie, etc. Jest to proces przetwarzania substancji w kontrolowanych warunkach w obecności tlenu (powietrza), w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Podczas kompostowania zachodzą dwa równoległe procesy biochemiczne: mineralizacja, humifikacja.

Mineralizacja – zespół procesów, w wyniku których związki organiczne przekształcają się w glebie w związki nieorganiczne, czyli tzw. mineralne.

Humifikacja – końcowe stadium procesu rozkładu substancji organicznych przez mikroorganizmy (grzyby, promieniowce, bakterie i pierwotniaki) prowadzące do powstania próchnicy (związków humusowych).

Kompost nazywany „czarnym złotem ogrodników”, to nawóz organiczny wytwarzany z odpadów roślinnych i zwierzęcych w wyniku częściowego, tlenowego rozkładu (butwienie). Rozkład powodują mikroorganizmy, w tym głównie bakterie termofilne, promieniowce i grzyby. W kompoście stwierdza się różne odmiany bakterii Penicillium, Rhizopus, Aspergillus, Mu-cor itd.

Właściwości dobrze przygotowanego kompostu: • jednorodna konsystencja, w której trudno odróżnić szczątki roślin • ciemna barwa • zapach przypominający woń ściółki leśnej • po wzięciu do ręki nie brudzi palców • odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6,5–7,0) • nie występują w nim dżdżownice • dojrzały kompost, który powstał w dobrych warunkach tlenowych, nie zawiera siarczków • świeży kompost zawiera azot amonowy, a dojrzały –azot azotanowy

Co się nadaje na kompost? Dobry kompost powstanie z wszystkich możliwych odpadów organicznych. Równie dobre będą chwasty, uschnięte pędy czy nienadające się do jedzenia owoce, co odpadki z kuchni: skorupki jajek, kawałki chleba, resztki gotowanych ziemniaków.

Uwaga! Do kompostowania nie nadają się: mięso, potrawy solone, pestki i chwasty wyrwane już po wykształceniu nasion. Warto pamiętać, że powstającemu kompostowi trzeba zapewnić dostęp powietrza. Raz na trzy miesiące kompostowany materiał trzeba koniecznie przerzucić widłami, ponieważ nie powinien być ubity.

Kompostownik specjalna skrzynia służąca do kompostow- ania odpadów organicznych. Może to być samodzielnie zrobiona skrzynia z desek, żerdzi, siatki drucianej lub z innych materiałów lub gotowa, wykonana najczęściej z tworzyw sztucznych, zwykle o pojemności 200–400 litrów.  

WYRÓŻNIA SIĘ DWA RODZAJE KOMPOSTOWNIKÓW: Otwarte– składają się z belek i tworzą rodzaj skrzyni bez dna. Można też zastosować gotowy otwarty kompostownik plastikowy Zamknięte – najczęściej plastikowe, zapewniają optymalne warunki do rozkładu biomasy. Kompostownik zamknięty zazwyczaj wykonany jest z surowców wtórnych.

Kompostowanie odpadów jest bardzo ważne w ochronie środowiska, gdyż umożliwia: eliminację zagrożeń sanitarnych związanych z usuwaniem odpadów eliminację uciążliwych odorów wydzielanych przez łatwo rozkładające się substancje organiczne poprawę struktury gleb, wzrost plonów, zmniejszenie zużycia nawozów mineralnych i organicznych oraz zmniejszenie ich wymywania z gleb

Wszystkie stosowane metody kompostowania są kombinacją dwóch podstawowych: aktywna(gorąca) – pozwala na rozwój najbardziej efektywnych bakterii, zabija większość zarazków chorobotwórczych i nasion, szybko daje gotowy kompost, pasywna(zimna) – materiał poddany jest naturalnemu, powolnemu kompostowaniu, które pozostawia mikroorganizmy chorobotwórcze i nasiona.

OGÓLNIE SPOSOBY KOMPOSTOWANIA MOŻNA PODZIELIĆ NA: Pryzmowe sposoby kompostowania mają zastosowanie głównie do kompostowania odpadów zielonych z terenu gminy, nie paszowych i niehandlowych części roślin, trocin, kory drzewnej, torfu itp. Dodatek odpowiednich biopreparatów (bakterie, grzyby) oraz pożywek przyspiesza proces kompostowania. Pryzmy mogą być zlokalizowane w pobliżu np.: zakładu segregacji pryzmowe (na otwartej przestrzeni) komorowe (w komorach zamkniętych lub otwartych)