Rolnictwo ekologiczne czy ekologizacja rolnictwa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
Dobre polskie praktyki – biomasa
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Czyli... Jak z celulozy zrobić wodór?
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
Oddziaływanie grup interesu w UE na podstawie Wspólnej Polityki Rolnej
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji roślinnej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Izabela Ziętek.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Rolnictwo ekologiczne
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
BIOPALIWA.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
BIOLOGIA Efekt cieplarniany.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Rolnictwo:.
Karolina Kopczyńska i Ola Lichocka
ZANIECZYSZCZENIA WÓD Przygotowała Janina Pionk- Fularczyk
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Podstawowe pojęcia Na gruntach ornych uprawia się przede wszystkim rośliny jednoroczne - ich formy jare i ozime, rośliny dwuletnie oraz rośliny wieloletnie.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
ROLNICTWO I KLIMAT Elżbieta Lenarczyk – Społeczny Instytut Ekologiczny
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
GMO W ROLNICTWIE.
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Międzynarodowa integracja gospodarcza
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
DAP & MAP UPDATE Konferencja Farmer, Warszawa Grudzień 2013 przełomem w nawożeniu azotowym.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Opłacalność uprawy w warunkach reformy [czynniki decydujące] Franciszek Sachs BSO Polska.
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Żywność ekologiczna.
Dezydery Chłapowski.
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Rolnictwo ekologiczne
Plan nawozowy i Rejestr nawożenia azotem
Opracowano na danych Polskiego FADN
Zapis prezentacji:

Rolnictwo ekologiczne czy ekologizacja rolnictwa

Nauki Galileusza o sposobie badania przyrody: Mierz wszystko co jest mierzalne, a zrób mierzalnym to co bezpośrednio nie da się zmierzyć.

Chemia w zastosowaniu do rolnictwa i fizjologii. Czym żywią się rośliny? Odpowiedzi udzielają: J.Liebieg; J.B.Bussingault Powstaje mineralna teoria odżywiania się roślin opisana przez Liebiega w książce wydanej w 1840r. Pod tytułem: Chemia w zastosowaniu do rolnictwa i fizjologii. Doświadczeniami polowymi stwierdza się możliwość podniesienia plonów przez zastosowanie nieorganicznych zwiąków – nawozów mineralnych.

Trójpolówka przeciw zmianowaniu z ziemniakami i koniczyną. Motywacje polityczne hamulcem reform agralnych i postępu technologicznego w rolnictwie na ziemiach polskich pod zaborami Trójpolówka przeciw zmianowaniu z ziemniakami i koniczyną. Reforma rolna z 1864r. sprzyja nowoczesności w rolnictwie.

Nawozy mineralne AZOT + WODÓR = AMONIAK Skąd brać wodór przemysłowy? W 100 lat po pracach Liebiga Dominuje przemysł nawozów fosforowych i potasowych. Trudności w rozwoju przemysłu nawozów azotowych!! Odkrycia Habera-Bosha rozwiązują problem.(1904) AZOT + WODÓR = AMONIAK Skąd brać wodór przemysłowy?

Rolnictwo ekologiczne Rynek artykułów z deklaracją: Wytwarzane bez użycia syntetycznych i chemicznych środków. Rozporządzenie rady EWG nr 2092/91 o ekologicznych produktach rolnych i ich znakowaniu.

Produkcja ekologiczna myśli przewodnie: Wykorzystanie płodozmianu i innych metod podtrzymania lub podwyższenia aktywności biologicznej gleby Stosowanie nawozów organicznych, środków ochrony roślin i środków żywienia zwierząt uzyskiwanych inaczej niż na drodze przemysłowej syntezy chemicznej.

Czy rolnictwo ekologiczne jest produkcją przyszłościową? Według jej wskazań pracowało rolnictwo europejskie i polskie w XIX w. Plony ziarna zbóż zwiększyły się z 5-6 dt/ha do około 10-12 dt/ha.

Idee przewodnie rolnictwa ekologicznego Sprzeciw w stosowaniu w rolnictwie artykułów przemysłowej syntezy chemicznej. My produkujemy bez chemii, nasze jest zdrowsze, dlatego musi kosztować więcej. Kupujcie nasze, kupujcie, kupujcie! Oto cel, pomysł jak zarobić nie trudząc się zbytnio!?

Propagowanie w rolnictwie uprawy roślin bez korzystania z produktów współczesnej syntezy chemicznej jest błędne, a nawet szkodliwe. Popularyzacja rolnictwa ekologicznego stwarza anty chemiczne nastawienie wielu rolników. Agitacja za nie stosowaniem nawozów iśrodków chemicznej ochrony roślin obniża zaangażowanie rolników w proces produkcji. Propagowanie jako nowoczesnego odkrycia „rolnictwa bez chemii” wzmacnia bierność w dążeniu do realizacji celów gospodarczych przez nie wielkie gospodarstwa.

Idea rolnictwa ekologicznego obok aspektów negatywnych (rolnictwo bez chemii) niesie też myśli pozytywne. Są nimi: przypomnienie ważności w rolnictwie zmianowania i roślin motylkowych.

Rolnicza stacja doświadczalna w Sobieszynie Wpływ seradeli na plony żyta w dt/ha śrrednio z 1912-1927 Plony Zwyżki Ziarno Słoma Bez nawozów 8,7 25,3 - Nawozy min. NPK 11,2 40,9 2,5 19,4 Seradela PK 11,9 37,1 3,2 11,8 Dawka N 25 do 30 kg/ha

Zbliża się opłacalność stosowania azotu w nawozach mineralnych do azotu pozyskiwanego z roślin motylkowych. W czasie ostatnich 15 lat, ceny na metan zwiększyły się pięciokrotnie. Uprawa hektara koniczyny lub lucerny wprowadza do obiegu gospodarczego (zielonki, siano, resztki pożniwne) około 300kg N.

Czy monokultury zbożowe to dobry kierunek? Profesor Jan Adamiak: Nie zmieniając wielkości nakładów na środki ochrony roślin i nawozy, ale obniżając udział zbóż w strukturze zasiewów do 60%, globalna produkcja zbóż w Polsce będzie o 5% większa niż obecnie.

Siła zależności: powiązanie biznesowe surowców energetycznych i żywności gwałtownie zwiększa się i blokuje postęp w rolnictwie w stopniu porównywalnym z trójpolówką i pańszczyzną w przeszłych wiekach.

Rośliny motylkowe wobec efektu cieplarnianego. Rośliny motylkowe obok azotu są ważnym źródłem organicznych związków węgla w glebach. Badania IUNG w Puławach wykazują że uprawa koniczyny z trawami zwiększa zawartość węgla organicznego w glebie o 420 kg/ha rocznie (1540 kg w przeliczeniu na CO2)

Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej Potrzeba zmiany ze względu na: Bezpieczeństwo energetyczne Ochronę środowiska Ekologizacje rolnictwa (zasadnicze zwiększenie uprawy roślin motylkowych w rolnictwie)

Potrzebna jest poważna refleksja nad drogami nowoczesności w polskim rolnictwie. Kto podejmie się promowania i organizowania ważnej sprawy?