Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

Pracownia Badań Rynkowych
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Powierzchnie reklamowe na terenach MTP
Servicearten Sposoby serwowania -
Ustawa o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Dr inż. Bożena Mielczarek Wprowadzenie do Areny. Zadanie domowe nr 5.
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa PHU MAXIMUM
ul. Dąbrowskiego 40 Poznań Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski
„TWÓJ ZAWÓD – TWOJA PRZYSZŁOŚĆ”
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Menu.
Wyjazd do Rumunii. 13 października 2012 Uczestnicy wyjazdu:
26/03/2017 Sposób na konkurencyjność – Jak innowacyjne są polskie przedsiębiorstwa Marta Mackiewicz.
Bar u Jadzi.
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
Beata Kossek Milena Pleskot Aleksander Nowak Mariusz Sadurski
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 10 oraz SZKOŁA POLICEALNA przy Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Nr 1 dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
W kierunku podnoszenia kwalifikacji zawodowych – konferencja podsumowująca kampanię Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Meals in Great Britain.
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
fast food a zdrowe żywienie
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Star City Tomaszów Mazowiecki
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Z nami każdy dzień jest inny
KONCEPCJA PROWADZENIA RESTAURACJI
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Warszawa ul. Al. Jerozolimskie 51 Wymiary: 22,00 m x 13,70 m = 301,40 m2 Rewelacyjna powierzchnia reklamowa usytuowana w ścisłym centrum Warszawy przy.
ZSP NR 6 W ŁODZI Działalność „Spożywczaka”
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zespół Szkół Gastronomicznych
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Smakowita mapa Krakowa Dima A. Marina Z.. Gdzie znajduję się?
Jedzenie noczne w Krakowie. Miejsca Duża ilość jest wokoło Rynku Głównego, zwłaszcza przy ulicach Szpitalnej i Floriańskiej W centralnej cześci miasta.
Gdyńska księgarnia „Filiżanka literatury”
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
I - 1 „Zmieniamy Polski Przemysł” RYNEK DYSTRYBUCJI STALI Katowice, 21listopada 2005 r.
Jem zdrowo.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
Grzegorz Flakiewicz Profesja Centrum Kształcenia Kadr Hotelarstwo semestr I Wrocław 2010.
Innowacyjna platforma pomagająca zaplanować podróż i umożliwiająca porównywanie cen usług turystycznych.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH. Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu.
Brokering edukacyjny – doświadczenia z projektu Krzysztof Strzelecki Wiesława Stafiej.
Moduł 5 Temat 2 Poziom 2 Rozwiązywan ie problemów.
KONFERENCJA PRASOWA Brzegi, Campus Misericordiae r godz. 11:00 OFICJALNE STREFY GASTRONOMICZNE 1.
Misja do KAZACHSTANU XIX Międzynarodowa Wystawa Przemysłu Spożywczego „InterFood Astana 2017” 29maja-1czerwca 2017.
Koncepcja usługowa lokalu gastronomicznego
Spożywanie posiłków w punktach gastronomicznych
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Oferta edukacyjna dla dorosłych
Zespół szkół ekonomiczno-usługowych w Rybniku
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej

Typy firm kateringowych Handlowe Przemysłowe Hotele Restauracje Kawiarnie Bary i puby Bary Fast Food Catering zewnętrzny Catering na umowę Wojsko Catering w samolotach Opieka społeczna Stołówki pracownicze Placówki wychowawcze

Handlowe - Hotele Tanie hotele Bed and Breakfast Jednogwiazdkowe Dwugwiazdkowe Trzygwiazdkowe Czterogwiazdkowe Pięciogwiazdkowe Hotel Buri Al. W Dubaju

Handlowe - Restauracje Fine dinning Proste dania Bistro Brassiere Narodowe

Dobre rady Gordona Ramsay na ciągły sukces restauracji Kliknij przycisk play aby zobaczyć wideo

1. Fine dining Zwykle mała karta dnia Uroczyste otoczenie Innowacyjne usługi Wytworne

Michelin Star Chefs Król kuchni Kliknij przycisk play aby odtworzyć

2. Żywienie codzienne Różne style i rodzaje żywności Różne otoczenie Przystępne ceny Jedzenie serwowane cały dzień

3. Bistro Różne style i rodzaje jedzenia Nieformalne spotkania Konkurencyjne ceny

4. Brasserie Podobne do bistro Zwykle dołączone do większych zakładów Mniej formalne otoczenie

5. Restauracje narodowe Bardzo popularne Oferują szeroki zakres kuchni międzynarodowych, np. menu indyjskie i azjatyckie

Komercyjne - Kawiarnie Małe placówki gastronomiczne Oferują szeroki zakres napojów i przekąsek

Jak zrobić zawiniętą kanapkę? Kliknij w obrazek powyżej aby zobaczyć wideo

Komercyjne - Bary & Puby / Gastro-puby Szeroki zakres ofert Zależne od lokalizacji np. centrum miasta bądź malownicza wieś Gastro puby są bardziej nowoczesne i oferują bardziej innowacyjne jedzenie

Komercyjne – Restauracje Fast Food Wspólną cechą jest brak sztućców i naczyń Klienci jedzą jedzenie palcami wprost z jednorazowego pojemnika Zatrudnieni: Niskie kwalifikacje W niepełnym wymiarze czasu Nienadające się dla młodych ludzi, których marzeniem jest zostać szefem kuchni

Typy restauracji fast-food: 1. Zamawianie przy ladzie Po przygotowaniu jedzenie jest przynoszone do stolika Płatność przy zamawianiu lub po posiłku 2. Zabieranie jedzenia z lady Klient płaci, siada i je (restauracje samoobsługowe)

Inne rodzaje fast food’ów Klienci zabierają gotowe porcje Klienci nakładają sobie sami z pojemników Klienci obsługują się przy ladzie

Komercyjne – Catering zewnętrzny Często stosowany na imprezach, jak np. na weselach.

Przemysłowe – Catering na umowę Zaopatrzenie w jedzenie i picie zgodne z warunkami umowy Działanie na dużą skalę w określonym czasie i za określoną stawkę Catering przemysłowy np. pracownicy stołówki Szpitale, szkoły itp. Oferuje szeroki zakres możliwości rozwoju pracowników

Przemysłowe Sektor publiczny Siły zbrojne Edukacja Opieka społeczna Pracownicy stołówki

Społeczne Oferują stabilną karierę Długoterminowe zatrudnienie Często tylko w krajach pochodzenia

Przemysłowe – Catering w samolotach Duża skala cateringu w branży lotniczej Lekkie przekąski w pięciogwiazdkowych samolotach podawane do obiadu