Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej
Typy firm kateringowych Handlowe Przemysłowe Hotele Restauracje Kawiarnie Bary i puby Bary Fast Food Catering zewnętrzny Catering na umowę Wojsko Catering w samolotach Opieka społeczna Stołówki pracownicze Placówki wychowawcze
Handlowe - Hotele Tanie hotele Bed and Breakfast Jednogwiazdkowe Dwugwiazdkowe Trzygwiazdkowe Czterogwiazdkowe Pięciogwiazdkowe Hotel Buri Al. W Dubaju
Handlowe - Restauracje Fine dinning Proste dania Bistro Brassiere Narodowe
Dobre rady Gordona Ramsay na ciągły sukces restauracji Kliknij przycisk play aby zobaczyć wideo
1. Fine dining Zwykle mała karta dnia Uroczyste otoczenie Innowacyjne usługi Wytworne
Michelin Star Chefs Król kuchni Kliknij przycisk play aby odtworzyć
2. Żywienie codzienne Różne style i rodzaje żywności Różne otoczenie Przystępne ceny Jedzenie serwowane cały dzień
3. Bistro Różne style i rodzaje jedzenia Nieformalne spotkania Konkurencyjne ceny
4. Brasserie Podobne do bistro Zwykle dołączone do większych zakładów Mniej formalne otoczenie
5. Restauracje narodowe Bardzo popularne Oferują szeroki zakres kuchni międzynarodowych, np. menu indyjskie i azjatyckie
Komercyjne - Kawiarnie Małe placówki gastronomiczne Oferują szeroki zakres napojów i przekąsek
Jak zrobić zawiniętą kanapkę? Kliknij w obrazek powyżej aby zobaczyć wideo
Komercyjne - Bary & Puby / Gastro-puby Szeroki zakres ofert Zależne od lokalizacji np. centrum miasta bądź malownicza wieś Gastro puby są bardziej nowoczesne i oferują bardziej innowacyjne jedzenie
Komercyjne – Restauracje Fast Food Wspólną cechą jest brak sztućców i naczyń Klienci jedzą jedzenie palcami wprost z jednorazowego pojemnika Zatrudnieni: Niskie kwalifikacje W niepełnym wymiarze czasu Nienadające się dla młodych ludzi, których marzeniem jest zostać szefem kuchni
Typy restauracji fast-food: 1. Zamawianie przy ladzie Po przygotowaniu jedzenie jest przynoszone do stolika Płatność przy zamawianiu lub po posiłku 2. Zabieranie jedzenia z lady Klient płaci, siada i je (restauracje samoobsługowe)
Inne rodzaje fast food’ów Klienci zabierają gotowe porcje Klienci nakładają sobie sami z pojemników Klienci obsługują się przy ladzie
Komercyjne – Catering zewnętrzny Często stosowany na imprezach, jak np. na weselach.
Przemysłowe – Catering na umowę Zaopatrzenie w jedzenie i picie zgodne z warunkami umowy Działanie na dużą skalę w określonym czasie i za określoną stawkę Catering przemysłowy np. pracownicy stołówki Szpitale, szkoły itp. Oferuje szeroki zakres możliwości rozwoju pracowników
Przemysłowe Sektor publiczny Siły zbrojne Edukacja Opieka społeczna Pracownicy stołówki
Społeczne Oferują stabilną karierę Długoterminowe zatrudnienie Często tylko w krajach pochodzenia
Przemysłowe – Catering w samolotach Duża skala cateringu w branży lotniczej Lekkie przekąski w pięciogwiazdkowych samolotach podawane do obiadu