Rolnictwo ekologiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Advertisements

Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
rolnictwo ekologiczne
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
Chcę żyć ekologicznie.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Autor: inż. Ryszard Wiszowaty
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Tradycyjne Greckie Produkty
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
BIOPALIWA.
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
„Rolnictwo w oczach młodych ludzi”.
Rolnictwo:.
Technik Turystyki Wiejskiej
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Zdrowe Odżywianie.
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
„Owoce i warzywa w szkole’’
GMO W ROLNICTWIE.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Ekologia Prezentacja.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnolog.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Dane firmy: Eko-Plant Ul. Krasickiego Sieradz Tel:
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Czas na Zdrowie z Radiskami
GMO.
Żywność ekologiczna.
WYNIKI EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rolnictwo ekologiczne
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

Rolnictwo ekologiczne Wywiad z Panem Tomaszem Nowakowskim . Rolnikiem ekologicznym uprawiającym różnego rodzaju warzywa , posiadającym hodowlę owiec , oraz kur .

Co to jest gospodarstwo ekologiczne ? Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania , który aktywizując przyrodnicze mechanizmy poprzez stosowanie środków naturalnych , nieprzetworzonych technologicznie , zapewnia trwałą żyzność gleby , zdrowotność zwierząt , nie zatruwa środowiska a przy tym pozwala produkować wysokiej jakości , zdrowe produkty rolnicze zwane żywnością ekologiczną .

Dlaczego zdecydował się pan na prowadzenie gospodarstwa ekologicznego , uwzględniając wymagania ekologii ?  To jak ważne są technologie stosowane w rolnictwie uświadomiły wszystkim powszechnie stosowane środki ochrony roślin i nawozy sztuczne .W wyniku badań okazało się, że po ich stosowaniu produkty spożywcze zawierają nadmierne ilości trucizn i związków w organizmie często przetwarzanych na substancje rakotwórcze i trujące . W pierwszej kolejności zwrócono uwagę na odżywianie dzieci , ale wkrótce , w wielu krajach , zapanowała moda na zdrową żywność uzyskiwana w gospodarstwach ekologicznych .Postanowiłem spróbować , aby nie narażać mojego zdrowia i moich najbliższych , oraz innych ludzi i uprawiać zdrowe , oraz naturalne produkty .

Czy trudno jest być rolnikiem ekologicznym ? Początki były trudne. Musiałem zrezygnować z nawozów sztucznych , zmienić dobór roślin i płodozmian , aby gleby doszły do wymaganej struktury i zasobności w składniki pokarmowe .Nie ukrywam , bałem się że ten projekt po prostu nie wypali , ale jak widać udało się.

Co uprawia Pan na swoim gospodarstwie ? Jedną z głównych upraw są ekologiczne pomidory , z których słynie moje gospodarstwo . Oprócz pomidorów uprawiam również innego typu warzywa tj. marchew , pietruszkę , ziemniaki , oraz owoce . Od niedawna zajmuję się także hodowlą kur .

Jakie są zasady stosowane w ekorolnictwie ? Po pierwsze nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów , fungicydów , herbicydów itp.), w celu zwalczania szkodników i chwastów .Nie stosuje się również wielo hektarowych monokultur za to prowadzi się uprawy w systemie mozaikowym .W terenie uprawnym pozostawia się zbiorniki i cieki wodne a nawet buduje nowe zamiast stosowanej dotychczas totalnej melioracji . Monokultury wyczerpujące jednostronnie gleby są stosowane w wydłużonych cyklach płodozmianowych ( nawet kilkunastoletnich ) . Powszechnie stosuje się nawozy zielone , szczególnie z roślin motylkowych co z połączeniem z kompostem , obornikiem i przy udziale wapnowania pozwala utrzymać strukturę i żyzność gleby na prawidłowym poziomie . Używa się maszyn i narzędzi chroniących glebę , poprawiających jej strukturę , oszczędzających energię ;elementarna zasada ekologicznej uprawy roślin brzmi : płytko orać a głęboko spulchniać, chodzi o to ,aby nie odwracać gleby , ponieważ niszczy to naturalną stratyfikację mikroorganizmów glebowych . Przygotowuje się siano i kiszonki zgodnie z prawidłowościami biologicznymi . W odżywianiu zwierząt hodowlanych nie stosuje się substancji czynnych takich jak antybiotyki , hormony a stosowana pasza pochodzi z własnego gospodarstwa . Zwierzęta hoduje się w tak zwanym systemie ściółkowym w efekcie powstaje obornik , a nie gnojowica .

Jakie są ogólne korzyści ekologicznego rolnictwa ? Ekorolnictwo w pewnym stopniu zmniejsza zjawisko bezrobocia na wsi .Mniejsza mechanizacje zastępuje się dodatkową pracą ludzi . Gospodarstwo naturalne może być podstawą bazy noclegowo- żywieniowej dla rodzinnego przedsiębiorstwa turystycznego .Nie mniej ważne jest przetwórstwo żywności . Zastosowanie tradycyjnych technik konserwacji często pozwala na produkcję lokalnych wyrobów . Jeżeli uruchomiona zostanie sieć dystrybucji , możliwe jest sprzedawanie własnych przetworów jako luksusowych produktów ekologicznych . Tak pomyślnie kompleksowe usługi , zwłaszcza w okolicach atrakcyjnych turystycznie , dla wielu rodzin stanowią intratne źródło utrzymania i gwarantują wyższe zarobki .

Prezentacje przygotowały : Edyta Majer i Zuzanna Oleksiak

Nasze zdjęcia Zuzia Edyta

Do zobaczenia !