Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krok 1 Przygotowujemy miseczki z rozpuszczonymi w wodzie barwnikami (naturalnymi lub sztucznymi) . Jeśli jest to barwnik naturalny musimy poczekać, aż.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Wyrób masła..
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Podstawowe gorące desery
Zimne Desery..
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Jan Paweł II.
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Desery Mleczne.
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Jedzenie w Hiszpanii.
ABC – zdrowego odżywiania
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Zdrowy styl życia.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Jaja.
Składniki ciasta i podział ciast
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
CZEKOLADA.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
TORTY.
ABC – zdrowego odżywiania
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne Ozlan.net Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne

Podstawa deseru Przed przygotowywaniem jakiegokolwiek deseru musisz wiedzieć, co jest jego podstawą. Podstawy są podzielone na : Ciasta, które zawierają francuskie ciasto, które jest cienkie, słodkie i kruche Mleczne, składające się na podstawę deseru Biszkopt, tort Puffpastry.co.uk

Ciasto francuskie Są trzy metody przygotowania francuskiego ciasta: angielska, francuska i szkocka (Znane jako kruche ciasto). Składniki dla każdego typu są takie same, różnicę stanowi sposób ich składania. Warstwy ciasta są tworzone poprzez naprzemienne łączenie ciasta i tłuszczu i ich składanie. Kiedy ciasto wkładane jest do ciepłego piekarnika, tłuszcz się roztapia i tworzy przerwy między warstwami ciasta. Para uwalniana podczas roztapiana tłuszczu powoduje wzrost ciasta oraz tworzenie warstw, które są lekkie i łatwe do spożycia.

Podstawowe ciasto do wyrobów cukierniczych Ciasto składa się z mąki, która ma powstrzymać parę, którą wytworzy tłuszcz. Ponadto w skład wchodzi woda, margaryna, sok z cytryny i bardzo zimne masło. Mąka, margaryna, sok z cytryny i woda są mieszane razem, by stworzyć sztywną konsystencję. Ciasto musi być mieszane tak długo, aż będzie elastyczne, a składniki stworzą jednolitą konsystencję.

Przykłady deserów, które można przygotować z ciasta francuskiego Turnovers Gateaux Pthivier Millefeuilles Rolada Palmiers Tarta Strudel jabłkowy Sweet,fantasies.com

Słodkie ciasta lub suflety Mieszanka: mąki, masła, soku z cytryny, cukru pudru i jajek. Dobre ciasto powinno być delikatne i łatwo rozprowadzone na blasze. Efekt ten osiąga się poprzez wybranie odpowiedniego rodzaju mąki, z niską zawartością białka. Mocno wyrobione ciasto może spowodować, że stanie się zbyt kruche i podczas pieczenia zacznie się kruszyć, co obniży jakość potrawy. Femail.com

Desery, które mogą być przygotowane na bazie ciasta francuskiego Różnorodne tarty Zespoły owoców Biszkopty Babeczki z owocami Tarta Flickr.com

Kruche ciasto Kruche ciasto jest mieszanką wody, masła, cukru oraz bogatej w białko mąki. Wodę i tłuszcz gotujemy w garnku. Następnie dodajemy mąki i wciąż mieszamy. Trzymamy rondel na ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Ściągamy mieszaninę z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Powoli dodając jajka, uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta.

Desery, które można przygować z kruchego ciasta Gateaux St Honre Paluszki Ciastka z kremem Herbatniki Dessertfirst.type

Desery mleczne Mleczne desery są bardzo popularne, ponieważ są kremowe i łatwe w przygotowaniu. Mogą być wykonane z takich składników jak jajka, jogurt, śmietana i mleko. Mleczne desery mogą być ciepłe, jak i zimne.

Desery, które mogą być przygotowane z mlecznych produktów Lody Krem Brulee Sernik Mus Markizy Suflet Rolada Bbcgoodfood.co

Tort/Biszkopt bazą deseru Biszkopt jest przygotowywany z jajek, cukru, mąki. Biszkopt nie zawiera tłuszczu, dlatego też może być lżejszą podstawą deseru. W obu przypadkach dobre ubicie jajek czyli napowietrzanie sprawia, że biszkopt, czy też tort jest lekki i puszysty.

Desery, które mogą być przygotowane na bazie biszkoptu Ciasto z migdałami Petit flours Babeczka z owocami Trifles Markizy Pudding biszkoptowy Sweetnapa.co