Zasady zdrowego odżywiania
Pokarm Pokarm, który spożywamy dostarcza nam energii. Powinno się jeść tyle, aby cała energia dostarczona w pokarmie została zużyta. Ilość energii w pożywieniu mierzy się w kaloriach. Jeśli przyjmiemy zbyt mało pokarmu, to nastąpi osłabienie organizmu, zmniejszenie jego sprawności, potem obniży się masa ciała, a u dzieci zostanie zahamowany wzrost.
W urozmaiconym pokarmie są zawarte wszystkie składniki potrzebne organizmowi. Aby zachować zdrowie, należy zwracać uwagę na to, co jemy. Nie ma żywności „ zabronionej " . Możesz jeść wszystko, tylko pamiętaj o zachowaniu równowagi między składnikami spożywanych pokarmów. I jeszcze jedno – wolno odchudzać się tylko pod opieką lekarza. Głodówki stosowane w okresie wzrostu i rozwoju dziecka prowadzą do wad rozwojowych i zaburzenia funkcjonowania organizmu.
10 zasad zdrowego żywienia 1. Spożywaj 4 – 5 posiłków dziennie, pij dużo napojów (dwa litry, najlepiej wodę mineralną). 2. Jedz niskotłuszczowe produkty (chude mięso, ryż, ziemniaki, makaron). 3. Jedz mięso dwa razy w tygodniu (najlepiej z kurczaka lub indyka). 4. Jedz codziennie dużo warzyw i owoców. 5. Jedz ryby co najmniej raz w tygodniu. 6. Unikaj soli. 7. Jedz produkty pełnozbożowe. 8. Spożywaj tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek) 9. Spożywaj pokarm powoli, małymi kęsami. 10. Ostatni posiłek jedz 2 godziny przed pójściem spać.
Piramida zdrowego żywienia
Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków). W skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze zawarte w różnych ilościach i proporcjach. Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. Komponując swój jadłospis należy kierować się zasadami zdrowego żywienia i dodatkowymi informacjami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Fast food Szybko żyjemy, szybko jemy, szybko tyjemy Fast food to właśnie w dosłownym tłumaczeniu „ szybka żywność” czyli gotowe dania serwowane przede wszystkim w popularnych sieciach gastronomicznych, - takich jak KFC, McDonald’s, Pizza Hut czy Telepizza. Dość powszechnie wiadomo, że takie jedzenie jest niezdrowe, a jednak fast food zdobył popularność na całym świecie.
Kurczak w McDonald’s pełen chemii? Przeanalizowano skład serwowanej przez restaurację McDonald’s popularnej potrawy McNuggets. Okazało się, że owo mięso zawiera… tylko 50 proc.mięsa. Reszta to wypełniacze i dodatki. Wśród nich znajdują się woda, słodziki, skrobia i sól, ale także smakołyki jak zabezpieczający przed zwilgoceniem produktu polimer krzemu używany między innymi do produkcji kremów, dezodorantów, mydeł czy smarów. Chociaż wszystkie wymienione wyżej produkty są oficjalnie dopuszczone do użytku spożywczego w małych ilościach i nie zachorujemy zaraz po zjedzeniu Nuggetsów, ich częste spożywanie może mieć negatywne skutki zdrowotne.
Kalorie w produktach PRODUKT 100g WARTOŚĆ W KCAL masło 717 jajko 666 ser żółty 398 mleko, maślanka 387 kurczak 629 zupa rosół 377 banan 89 truskawki 35 gruszka 58
PRODUKT 100g WARTOŚĆ KCAL brzoskwinia 94 grejpfrut 60 jabłko 48 śliwka węgierka 113 cytryna 29
Wykonały: Gaja Ciężkowska Dominika Wilk Źródła: www.google.pl (grafika) www.ile-kalorii.pl www.wyborcza.pl www.superlinia.pl www.izz.waw.pl opracowanie własne