Biologia jako nauka eksperymentalna
Doświadczenie nr 1 Wykrywanie tłuszczów w żywności
Tłuszcze jako materiał zapasowy Występują głównie w postaci tłuszczy prostych w komórkach tłuszczowych Stanowią 84% magazynowanej energii Białka – 15% Węglowodany (glukoza lub glikogen) - <1%
Tłuszcze pełnią w organizmie zwierzęcym rolę wysokoenergetycznego paliwa. Ich wartość kaloryczna jest dwukrotnie wyższa od wartości kalorycznej węglowodanów i białek. W przeciwieństwie do białek tłuszcze mogą być magazynowane w organizmie w dużych ilościach i stanowią jego główny materiał zapasowy.
Zapasy tłuszczu chronią narządy wewnętrzne przed uciskiem i uszkodzeniem przez wstrząsy mechaniczne. U wielu zwierząt, a zwłaszcza ssaków morskich, stanowią izolację termiczną ustroju. U człowieka tłuszcz zgromadzony w tkance tłuszczowej stanowi ok. 17% ciężaru ciała. Kompleksy tłuszczowo-białkowe zapewniają utrzymanie prawidłowej sprężystości pęcherzyków płucnych.
Tłuszcze są także niezbędnym składnikiem struktur komórkowych Tłuszcze są także niezbędnym składnikiem struktur komórkowych. Ułatwiają również wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, E, K i cholesterolu pokarmowego.
Badany problem badawczy: Jakie produkty zawierają tłuszcze Badany problem badawczy: Jakie produkty zawierają tłuszcze? Hipoteza: Tylko niektóre produkty zawierają tłuszcze.
Etapy doświadczenia: Przygotować potrzebne sprzęty, odczynniki oraz stanowisko pracy. Rozgnieć nasiona i inne odczynniki w serwetce. Do każdego produktu używać innej serwetki. Odłożyć serwetki do wyschnięcia.
Potrzebny sprzęt: nóż, serwetki, łyżeczka Potrzebny sprzęt: nóż, serwetki, łyżeczka. Potrzebne odczynniki: nasiona słonecznika, migdały, orzechy włoskie, ser żółty, białko oraz żółtko jaja
Obserwacje w trakcie trwania doświadczenia: Podczas rozgniatania nasion na serwetkach pozostawały widoczne ślady. W późniejszym czasie okazało się, że były to plamy tłuszczu lub wody w zależności od produktu, który był rozgniatany.
Otrzymane wyniki: Po rozgnieceniu nasion na serwetkach pojawiły się mokre plamy, które po kilku dniach okazały się wodą lub tłuszczem, gdyż niektóre z plam zniknęły z serwetek, a inne na nich pozostały.
Analiza otrzymanych wyników: Słonecznik, migdały, orzechy włoskie oraz ser żółty zawierały tłuszcze. Najwięcej tłuszczu było w orzechach włoskich. Natomiast białko oraz żółtko nie zawierały tłuszczu.
Wnioski z doświadczenia: Produkty takie jak: słonecznik, orzechy włoskie, migdały czy żółty ser zawierają tłuszcze, aczkolwiek białko oraz żółtko jaja kurzego zawierają tylko wodę.
Potwierdzenie hipotezy: Tylko niektóre produkty zawierają tłuszcz.
Prezentację wykonała: Dominika Kępczyńska z klasy 2H