Biologia jako nauka eksperymentalna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
Podstawowe składniki odżywcze
Funkcje składników pokarmowych
Preparat zapobiegający, hamujący i leczący otyłość oraz choroby z nią związane. Anna Pływaczyk.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Dieta -bezpieczna czy groźna?
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Bez białka nie ma ciałka!.
UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Prezentację wykonali:
Światowy dzień żywności
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak kipi mleko ?.
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białko.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
ABC – zdrowego odżywiania
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Metabolizm i produkty przemiany materii
Zdrowy styl życia.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Poznajemy składniki żywności.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Przygotował: Kamil Smoliński klasa 3E
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
WĘGLOWODANY CZĘŚĆ II.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Biochemia.
Doświadczenie o cukrze
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Biologia jako nauka eksperymentalna

Doświadczenie nr 1 Wykrywanie tłuszczów w żywności

Tłuszcze jako materiał zapasowy Występują głównie w postaci tłuszczy prostych w komórkach tłuszczowych Stanowią 84% magazynowanej energii Białka – 15% Węglowodany (glukoza lub glikogen) - <1%

 Tłuszcze pełnią w organizmie zwierzęcym rolę wysokoenergetycznego paliwa. Ich wartość kaloryczna jest dwukrotnie wyższa od wartości kalorycznej węglowodanów i białek. W przeciwieństwie do białek tłuszcze mogą być magazynowane w organizmie w dużych ilościach i stanowią jego główny materiał zapasowy.

Zapasy tłuszczu chronią narządy wewnętrzne przed uciskiem i uszkodzeniem przez wstrząsy mechaniczne. U wielu zwierząt, a zwłaszcza ssaków morskich, stanowią izolację termiczną ustroju. U człowieka tłuszcz zgromadzony w tkance tłuszczowej stanowi ok. 17% ciężaru ciała. Kompleksy tłuszczowo-białkowe zapewniają utrzymanie prawidłowej sprężystości pęcherzyków płucnych.

Tłuszcze są także niezbędnym składnikiem struktur komórkowych Tłuszcze są także niezbędnym składnikiem struktur komórkowych. Ułatwiają również wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, E, K i cholesterolu pokarmowego.

Badany problem badawczy: Jakie produkty zawierają tłuszcze Badany problem badawczy: Jakie produkty zawierają tłuszcze? Hipoteza: Tylko niektóre produkty zawierają tłuszcze.

Etapy doświadczenia: Przygotować potrzebne sprzęty, odczynniki oraz stanowisko pracy. Rozgnieć nasiona i inne odczynniki w serwetce. Do każdego produktu używać innej serwetki. Odłożyć serwetki do wyschnięcia.

Potrzebny sprzęt: nóż, serwetki, łyżeczka Potrzebny sprzęt: nóż, serwetki, łyżeczka. Potrzebne odczynniki: nasiona słonecznika, migdały, orzechy włoskie, ser żółty, białko oraz żółtko jaja

Obserwacje w trakcie trwania doświadczenia: Podczas rozgniatania nasion na serwetkach pozostawały widoczne ślady. W późniejszym czasie okazało się, że były to plamy tłuszczu lub wody w zależności od produktu, który był rozgniatany.

Otrzymane wyniki: Po rozgnieceniu nasion na serwetkach pojawiły się mokre plamy, które po kilku dniach okazały się wodą lub tłuszczem, gdyż niektóre z plam zniknęły z serwetek, a inne na nich pozostały.

Analiza otrzymanych wyników: Słonecznik, migdały, orzechy włoskie oraz ser żółty zawierały tłuszcze. Najwięcej tłuszczu było w orzechach włoskich. Natomiast białko oraz żółtko nie zawierały tłuszczu.

Wnioski z doświadczenia: Produkty takie jak: słonecznik, orzechy włoskie, migdały czy żółty ser zawierają tłuszcze, aczkolwiek białko oraz żółtko jaja kurzego zawierają tylko wodę.

Potwierdzenie hipotezy: Tylko niektóre produkty zawierają tłuszcz.

Prezentację wykonała: Dominika Kępczyńska z klasy 2H