Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii"
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
GEBÄCK UND KUCHEN GRUPA D
Przepisy REGIONALNE.
Podstawowe gorące desery
Zimne Desery..
Niezwykła Księga Dań Profesora KK.
„Wesołe Przekąski”.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Desery z owoców.
Potrawy Irlandzkie.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Prezentacja wyrobów A. Blikle
Książeczka kucharska:
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Best Practices in Italia Prezentacja Dominiki Lesnik i Magdaleny Sachan: Produkty regionalne i tradycyjne w cukierni.
Desery Mleczne.
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Panaderia Maria tradycyjne wyroby piekarskie. Wyroby tradycyjne: Manchegos Manchegos Rellenas chocolate Rellenas chocolate Croasut Croasut Tartas manzana.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Składniki ciasta i podział ciast
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Chatka Puchatka.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
TORTY.
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii

Pasteleria Bolleria San jose Jest to mały zakład produkcyjny, lecz posiada bardzo bogaty asortyment.

Asortyment Zakład specjalizował się zarówno w produkcji: Ciastkarskiej , jak i Piekarskiej

Główne wyroby ciastkarskie to: Tartas de bizcocho: torty biszkoptowe, najczęściej z bitą śmietana Tartas de hojaldre o postas brisas: torty z ciasta francuskiego, najczęściej z owocami, czekoladą

Ciasteczka Najczęściej z ciasta kruchego z marmoladą, owocami ozdobione czekoladą, kokosem, cukrem pudrem

Tartas: ciastka drożdżowe Tartas de nueces - ciastko drożdżowe z budyniem wykończone cukrem . Floras Fresas -ciastko drożdżowe posypane cukrem

Z ciastka kruchego z marmoladą , budyniem i owocami. BABECZKI Z ciastka kruchego z marmoladą , budyniem i owocami.

Słynne mantecado Ciasteczka, w których głównym składnikiem jest smalec

ROLADY Z ciasta biszkoptowego przełożone kremem, bitą śmietana, wykończone owocami , lukrem, czekoladą

A także. . . Ciasteczka francuskie z czekoladą, posypane wiórkami . Ciasteczka tortowe z kremem toffi, polane czekoladą

Noche bueno- bułeczka drożdżowa z rodzynkami posypana cukrem Bułeczki drożdżowe. . . Noche bueno- bułeczka drożdżowa z rodzynkami posypana cukrem Ensaimado- bułeczka drożdżowa posypana cukrem pudrem

Bolleria: piekarnia wyroby z ciasta pszennego Bagietki, bułeczki, rogale

Croissanty Ciasto francuskie z szynką i serem, posypane słonecznikiem, skórką z pomarańczy.

Pio-nonos- tradycyjny wyrób w Hiszpanii Ciasteczko biszkoptowe przełożone kremem, zwinięte w roladę, ozdobione kremem śmietankowym popularnie zwanym budyniowym i skarmelizowanym cukrem

Jak to się robi. . .??? Należy zacząć od przygotowania biszkoptu, a zatem odpowiednią ilość proszku wymieszać z jajami , masę ubijać ok. 10minut.

Pieczenie Biszkopt piec ok. 5 min w temp 250 stopni0C

Następnie po schłodzeniu nałożyć krem na biszkopt i zwinąć w roladę.

Krok 2 Roladę należy pokroić na mniejsze kawałki

Krok 3 Biszkopt nasączyć w roztworze cukru , a następnie nałożyć krem , tym razem na górną powierzchnie

Na koniec. . . Posypać cukrem , który karmelizujemy

Tocino de cielo Deser jajeczny w kształcie ściętego stożka

Sposób przygotowania Zagotować wodę z cukrem, zagęszczać, aby powstał gęsty, lepki roztwór (ok. 30min). Następnie do roztworu dodać żółtka ciągle mieszając. Masę jajeczną wlać do foremek, a następnie umieścić je w naczyniu z gorącą wodą. Pozostawić na ok. 25min, po czym ochłodzić i wybić z foremek.

Cudowni ludzie, cudowne wspomnienia

Dziękuję za uwagę Prezentacje przygotowała: Anna Centarzyńska