Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Pasteleria Bolleria San jose Jest to mały zakład produkcyjny, lecz posiada bardzo bogaty asortyment.
Asortyment Zakład specjalizował się zarówno w produkcji: Ciastkarskiej , jak i Piekarskiej
Główne wyroby ciastkarskie to: Tartas de bizcocho: torty biszkoptowe, najczęściej z bitą śmietana Tartas de hojaldre o postas brisas: torty z ciasta francuskiego, najczęściej z owocami, czekoladą
Ciasteczka Najczęściej z ciasta kruchego z marmoladą, owocami ozdobione czekoladą, kokosem, cukrem pudrem
Tartas: ciastka drożdżowe Tartas de nueces - ciastko drożdżowe z budyniem wykończone cukrem . Floras Fresas -ciastko drożdżowe posypane cukrem
Z ciastka kruchego z marmoladą , budyniem i owocami. BABECZKI Z ciastka kruchego z marmoladą , budyniem i owocami.
Słynne mantecado Ciasteczka, w których głównym składnikiem jest smalec
ROLADY Z ciasta biszkoptowego przełożone kremem, bitą śmietana, wykończone owocami , lukrem, czekoladą
A także. . . Ciasteczka francuskie z czekoladą, posypane wiórkami . Ciasteczka tortowe z kremem toffi, polane czekoladą
Noche bueno- bułeczka drożdżowa z rodzynkami posypana cukrem Bułeczki drożdżowe. . . Noche bueno- bułeczka drożdżowa z rodzynkami posypana cukrem Ensaimado- bułeczka drożdżowa posypana cukrem pudrem
Bolleria: piekarnia wyroby z ciasta pszennego Bagietki, bułeczki, rogale
Croissanty Ciasto francuskie z szynką i serem, posypane słonecznikiem, skórką z pomarańczy.
Pio-nonos- tradycyjny wyrób w Hiszpanii Ciasteczko biszkoptowe przełożone kremem, zwinięte w roladę, ozdobione kremem śmietankowym popularnie zwanym budyniowym i skarmelizowanym cukrem
Jak to się robi. . .??? Należy zacząć od przygotowania biszkoptu, a zatem odpowiednią ilość proszku wymieszać z jajami , masę ubijać ok. 10minut.
Pieczenie Biszkopt piec ok. 5 min w temp 250 stopni0C
Następnie po schłodzeniu nałożyć krem na biszkopt i zwinąć w roladę.
Krok 2 Roladę należy pokroić na mniejsze kawałki
Krok 3 Biszkopt nasączyć w roztworze cukru , a następnie nałożyć krem , tym razem na górną powierzchnie
Na koniec. . . Posypać cukrem , który karmelizujemy
Tocino de cielo Deser jajeczny w kształcie ściętego stożka
Sposób przygotowania Zagotować wodę z cukrem, zagęszczać, aby powstał gęsty, lepki roztwór (ok. 30min). Następnie do roztworu dodać żółtka ciągle mieszając. Masę jajeczną wlać do foremek, a następnie umieścić je w naczyniu z gorącą wodą. Pozostawić na ok. 25min, po czym ochłodzić i wybić z foremek.
Cudowni ludzie, cudowne wspomnienia
Dziękuję za uwagę Prezentacje przygotowała: Anna Centarzyńska