CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Sposoby określania odczynu roztworów
Nie tylko apteka – nowe specjalności, nowe możliwości
Las - skarb przyrody.
Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Światowe rybołówstwo i akwakultura
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
Badania działalności produkcji roślinnej – problemy metodyczne
Autor: Jacek Kukawski III a
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Magiczne Zioła i Rośliny
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI 2011 pod hasłem „Las całkiem blisko nas".
Projekt na temat ŹródeŁ odnawialnych i nie odnawialnych
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Pokażemy Wam jak zdrowo żyć!
Co trzeci (29%) z pięciu tysięcy ankietowanych w całej Europie rezerwując miejsca w popularnych serwisach internetowych wybrałaby hotel znany z nastawienia.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Album kwiatów wiosennych
Kolekcje roślin. Obserwacje zwierząt
ALTERNATYWNE ŹRÓDŁO ENERGII
Krótko o zespole Składa się z 10 osób, o podobnych zainteresowaniach. Nasz zespół powstał aby zainteresować ludzi problemem zużytych opon. Widząc co się.
Weronika Woźniak Klasa 2c Szkoła Podstawowa nr 2 w Wągrowcu
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Wszystko o GIS- Geographic Information System
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Kurs-01 Dlaczego akwakultura?
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
 Dnia 18 grudnia 2014r. Klasa 2b i 2c pojechały na wycieczkę do hotelu w Arłamowie. Hotel ten aż w 90% zasilany jest biomasą.
Drzewa.
OWOCE i ich właściwości.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
KSIĘGA ZIÓŁ.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Rośliny w mojej okolicy
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
MIÓD.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
BIOMASA - ZIELONA ENERGIA
Za i przeciw biopaliwom
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Prezentuje: Zuzanna Orszulik
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Zbiórka surowców wtórnych – I semestr roku szkolnego 2015/2016.
1.Konserwanty w pożywieniu
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Chcemy być szczupli, zdrowi i mądrzy. Warsztaty Ekologiczne Dbamy o naszą Ziemię.
Zielarstwo i fitoterapia
Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Żyrardowie
GMO.
Żywność ekologiczna.
Zdrowy posiłek każdego dnia
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Zbiórka surowców wtórnych – I semestr roku szkolnego 2017/2018
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?

Zioła Zioła to rośliny, których liście lub łodygi i liście są stosowane w medycynie albo wykorzystywane dla ich aromatu i smaku. Jest to niesamowicie zróżnicowana i pożyteczna grupa roślin. Zioła występują we wszelkich kształtach, wielkościach, fakturach i zapachach i mogą być uprawiane w ogrodzie czy pojemnikach każdej wielkości. Najprostszym zabiegiem pozyskiwania roślin zielarskich jest ich zbiór ze stanowisk naturalnych. Dotyczy to jednak tylko gatunków krajowych i to tych, których zasoby są bardzo duże. Zbiór ze stanu naturalnego jest uciążliwy i pracochłonny. Surowiec roślinny powinien pochodzić z miejsc ekologicznie czystych. 16-20% produkcji światowej ziół należy do Polski, z czego ok. 80% to zioła pochodzące z upraw (ok. 60 gatunków), a 20% - ze stanowisk naturalnych.

„ZDROWI DO PRACY GOTOWI” Z II D NASZE ZIOŁA SĄ JESZCZE MALUTKIE, ALE ICH LISTKI JUŻ ZMIENIAJĄ KSZTAŁT I STAJĄ SIĘ PODOBNE DO DOROSŁYCH ROŚLIN. HODUJEMY ZIOŁA W KLASIE, HODUJEMY W DOMU, WYPRÓBOWUJEMY PRZEPISY Z MENU NASZEJ ZIOŁOWEJ RESTAURACJI. ZACHĘCAMY WSZYSTKICH DO TEGO SAMEGO. SMACZNEGO! I ZDROWEGO! „ZDROWI DO PRACY GOTOWI” Z II D