Gospodarka wodna organizmu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krew Funkcje i skład.
Advertisements

Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Znaczenie wody w życiu człowieka
PREZENTACJA PROGRAMU COMENIUS- UCZENIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE
Pierwiastki występujące w człowieku
Woda Bez wody nie ma życia
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Znaczenie wody dla człowieka i środowiska
Skutki głodu i niedożywienia
Woda darem życia.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Jak oddychamy?.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Woda to dar.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Metabolizm i produkty przemiany materii
Woda mineralna.
Fizjologiczne podstawy rekreacji ruchowej
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
WODA.
Poznajemy składniki żywności.
Witaminy Jakub Dorobisz.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Woda dla życia i Urody.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Znaczenie wody w życiu człowieka
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
2.36. Budowa i funkcje układu oddechowego
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
- życiodajna Substancja
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
MPGK SP. Z O. O. W STARGARDZIE SZCZECIŃSKIM
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
22 marca – Światowy Dzień Wody Znaczenie żywieniowe wody
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Warsztaty Żywieniowe Temat: Prawidłowe nawodnienie ma znaczenie
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Gospodarka wodna organizmu Przygotowały: Anita …… Julia ……. Marta ……. Izabela …….. Zuzanna ……. Marta …… Roksana ……. Pod opieką: mgr Magdalena Stępień

Zagadnienia realizowane w ramach projektu: 1. Rola wody w organiźmie człowieka (i zwierząt) oraz roślin. 2. Dobowe zapotrzebowanie organizmu na wodę. 3. Produkty spożywcze będące źródłem wody dla organizmu. 4. Zawartość wody w organizmie człowieka. 5.Wydalanie wody przez organizm. 6. Skutki niedoboru wody w organizmie.

Przykładowe dobowe zapotrzebowanie zwierząt na wodę: 1. Woda obok tlenu i składników budulcowych odgrywa bardzo ważną rolę w organizmach żywych. Jednakże organizm narażony jest na jej ciągłe straty. W ciągu doby tracimy przeciętnie 2,5 l wody, dlatego powinniśmy mu dostarczać taką samą jej ilość. Przykładowe dobowe zapotrzebowanie zwierząt na wodę:   Królik 150ml Świnka morska 90 ml Szynszyl 45 ml Chomik 12 ml Szczur 40 ml Mysz 6 ml Kurczak 30 ml

2. Dobowe zapotrzebowanie organizmu człowieka na wodę zależy od wieku, rodzaju wykonywanej pracy, klimatu, pory roku, natężenia procesów przemiany materii oraz masy ciała.   Człowiek powinien codziennie pić od 30 do 45ml./kg masy ciała, zależy to przede wszystkim od aktywności fizycznej, a także temperatury, wilgotności i ruchu otaczającego powietrza oraz rodzaju pożywienia. Dobowe zapotrzebowanie organizmu zwierzęcego na wodę zależy od klimatu, masy ciała zwierzęcia i pory roku.

3. Mimo, że woda nie dostarcza organizmowi energii, ani nie służy do budowy ciała, spełnia szereg ważnych funkcji: stanowi środowisko w którym zachodzą reakcje chemiczne jest niezbędna do utrzymania odpowiedniej objętości i ciśnienia krwi w naszym ciele, będąc głównym składnikiem krwi, warunkuje transportuje niezbędnych substancji pokarmowych oraz tlenu do wszystkich komórek ciała, Jest istotna w procesach oczyszczania organizmu z ubocznych produktów przemiany materii (są one wydalane wraz z moczem i potem), bierze udział w termoregulacji - organizm pozbywa się nadmiaru ciepła na skutek pocenia, woda "współpracuje" z enzymami trawiennymi w procesie trawienia i pozwala na lepsze przyswojenie składników odżywczych przez organizm, nawilża gałki oczne, ułatwia przełykanie kęsów pożywienia, uczestniczy w przenoszeniu dźwięku przez ucho środkowe, wpływa na przepuszczalność i polaryzację błon komórkowych, a więc na pobudliwość i przewodnictwo, utrzymując ciągłe odpowiednie nawilżenie płuc, umożliwia zachodzenie wymiany gazowej (oddychania).  

Nawet 1/3 wody przyjmowanej dziennie może pochodzić z pożywienia. 4. Dostarczanie wody do organizmu: Wodę do organizmu dostarczamy pod postacią płynów ale i pokarmów stałych. Nawet 1/3 wody przyjmowanej dziennie może pochodzić z pożywienia. Najwięcej wody jest w świeżych warzywach i owocach, które zawierają jej około 90%, a w najmniejszej ilości w pieczywie.

5. Zawartość wody w organiźmie człowieka :   W komórkach budujących organizm człowieka woda stanowi ok. 80%. Największą zawartość wody w ciele stwierdzono u embrionów ludzkich (niemal 98%) i u nowonarodzonych dzieci( ok.75%). Ilość wody w organiźmie człowieka zależy od wieku, wagi i wzrostu .

6. Zawartość wody jest różna w poszczególnych narządach i tkankach:   szkliwo zębów - 1% soczewka oka - 99% mięśnie dorosłego człowieka - 74-80% płuca - ok.80% wątroba - ok.68% kości - ok.25% Jest podstawowym składnikiem krwi (ok. 90% osocza), płynu tkankowego oraz limfy. Zawartość wody w różnych organizmach rośliny , waha się zazwyczaj w granicach 70 do 90 % świeżej masy , najwięcej jest w korzeniach i owocach , najmniej w nasionach .

7. Wydalanie wody u człowieka odbywa się poprzez: nerki  płuca skórę przewód pokarmowy Z kolei wydalanie wody z roślin odbywa się poprzez gutację( w mniejszym stopniu)  oraz transpirację. Gutacja 2. Transpiracja

8. Najważniejszą rolę w gospodarce wodnej organizmu odgrywają nerki 8. Najważniejszą rolę w gospodarce wodnej organizmu odgrywają nerki. Przy spożyciu pokarmu dostarczającego ok. 3000 kcal/dobę w procesach przemiany materii powstaje od 30 do 60 g substancji stałych, które muszą być wydalone z moczem. Aby jednak nerki mogły wydalić te niepotrzebne substancje, organizm musi otrzymać minimum 600 ml wody z pożywieniem. Znacznie łatwiejszą "pracę" wykonują nerki, aby wydalić te substancje, gdy człowiek wypije 2-3 razy więcej wody.

9. Czynniki wzmagające wydalanie wody w organizmie: - Nadużywanie alkoholu - Picie kawy - Nadmierny wysiłek fizyczny - Praca przy wysokiej temperaturze - Otyłość - Brak protekcji przeciwsłonecznej eksponowanych części ciała - Przewiewne ubrania - Podwyższona temperatura ciała w przebiegu chorób infekcyjnych - Temperatura otocznia   Czynniki hamujące wydalanie wody w organizmie: - Nieprzewiewane ubrania - Leki hamujące wydzielanie potu - Niektóre antyperspiranty - Warunki klimatyczne - Temperatura otoczenia .

10. Skutkami niedoboru wody w organizmie jest:  -pragnienie, -osłabienie fizyczne, -zaburzenie koordynacji ruchowej, -zmniejszenie wydzielania śliny, -wyschnięcie, suchota jamy ustnej, -senność, -rozdrażnienie -brak apetytu, -suchość skóry, -zatrucie organizmu przez zmniejszoną ilość wydalania moczu, -pojawienie się kamicy nerkowej ( przez zbyt gęsty mocz, przepływając przez nerki), -ograniczenie ilości wydalanego potu, co owocuje przegrzaniem się organizmu .

U roślin nazywamy to suszą - powoduje obumarcie rośliny. 11. Jeśli utrata wody w organizmie ludzkim jest zbyt duża w stosunku do ilości wody dostarczonej (tzw. ujemy bilans wodny), wówczas może dojść do odwodnienia, którego konsekwencją może być śmierć.     U roślin nazywamy to suszą - powoduje obumarcie rośliny.

12. Organizmy żywe potrafią zabezpieczać się przed obumarciem z powodu długotrwałego braku wody.   Rośliny - sukulenty np. kaktusy przystosowały się do życia w warunkach bardzo gorących dzięki możliwości magazynowania wody w różnych tkankach, np. w tkankach łodyg. Z kolei suchorośla ograniczyły utratę wody poprzez zmniejszenie powierzchni liści i pokrycie ich warstwą wosku (kutykulą). Zwierzęta przed utratą wody z organizmu chroni pokrycie ciała, np. chitynowa okrywa ciała u owadów czy rogowe łuski u gadów

Ciekawostki   -Dla człowieka korzystniejsza jest tak zwana woda twarda ( właściwości te zależą od stosunku wapnia do magnezu) -Przeciętny człowiek wypija w ciągu życia ponad 60 000 l wody -Człowiek umiera po utracie 25% wody z organizmu -Człowiek może wytrzymać bez jedzenia nawet 3-4 tygodnie, a bez wody parę dni -Dziecko potrzebuje 500 szklanek wody, aby urosnąć o dwa centymetry -Po 20 dniach wymieniamy zawartość wody w organizmie -Tylko niektóre zwierzęta morskie oddzielają sól od wody i tylko te mogą pić wodę morską .