KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Stowarzyszenie Światowid w Łubowie
Dziedzictwo kulturowe
Kuchnia śródziemnomorska
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
PARK NARODOWY GÓR STOŁOWYCH
Turcja r.. Było to czwarte spotkanie w ramach projektu Comenius. Wzi ę li w nim udział zarówno nauczyciele, jak i uczniowie z pi ę ciu szkół.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Kto jest przyjacielem lasu ?
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Autor: Jakub Czarnota Wed ł ug mnie przyjacielem lasu jest le ś niczy. Odznacza si ę on szerok ą wiedz ą o ro ś linach i zwierz ę tach, a tak ż e o prawach.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
LODÓWKI.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Wigilijne spotkania firmowe
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Dieta proteinowa. Czym jest dieta proteinowa? Nadwaga i otyłość stanowią problem dotyczący coraz to szerszej grupy osób na całym świecie. Jesteśmy zewsząd.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Autor: Julia Prochowska
Świąteczne porady żywieniowe
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia turecka.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Przyprawy.
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Kuchnia na wsi.
Potrawy w Polsce 1.
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Gastronomia i turystyka na Malcie
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA

KUCHNIA POLSKA Pierwsze surowce, z których sporządzano w staropolskiej kuchni potrawy, to: różne gatunki kasz, mąka pszenna i żytnia, groch, bób, soja, olej konopny, grzyby świeże, suszone i kiszone, wieprzowina i wołowina (solone, wędzone), dziczyzna, słonina, ser, masło, jaja. Z warzyw stosowano głównie: ogórki kiszone, kapustę, buraki, marchew, cebulę, czosnek, rzepę. Z owoców znano: jabłka, wiśnie, czereśnie i śliwy.

PRZYPRAWY I ZIOŁA W dawnej kuczni polskiej stosowano zarówno przyprawy obcego pochodzenia- pieprz, imbir, gałkę i kwiat muszkatołowy, ziele angielskie i liście laurowe, goździki, cynamon, szafran, paprykę, jak i zioła, zbierane na naszych polach, w lasach i ogrodach. Pospolite przyprawy i zioła dawnej kuchni polskiej to: pietruszka, jałowiec, kminek, mięta, rozmaryn, majeranek, szałwia, tymianek, lubczyk, cząber, koper, chrzan, czosnek, suszone śliwki, miód, piwo.

ZUPY W kuchni staropolskiej jadano mało zup, podawano je głównie jako danie śniadaniowe. Tradycyjne polskie zupy to: Żur Czernina Rosół Barszcz czerwony Kapuśniak Krupnik Polewka Zupa owocowa Zupa grzybowa Zupa rybna

Żur- to jedne z najstarszych polskich zup sporządzane na zakwasie, którego podstawowym składnikiem jest żytnia mąka razowa. Żur można sporządzać na wywarze jarskim lub z kości i jarzyn z dodatkiem suszonych grzybów. Żury gotowane są z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem, żeberkami. Na wigilię w staropolskiej kuchni podawano postny barszcz czerwony z uszkami, zupę grzybową lub migdałową. Ostatecznie na pierwszym miejscu utrzymał barszcz i uszka z grzybami.

ŻUR NA KIEŁBASIE

POTRAWY Z MĄKI, KASZ, JAJ, SERA Potrawy z mąki były bardzo popularne. Sporządzano z niej kluski, łazanki, pierogi i naleśniki. Z kasz gotowano zupy, jadano je z mlekiem, zapiekano w piecu, kraszono słoniną, przyprawiano grzybami i śliwkami, podawano je do mięs, polewając je sosem.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ Z GRZYBAMI

POTRAWY Z WARZYWAMI I GRZYBAMI Grzyby stanowią podstawę wielu dań typowo polskich, dodawano je do różnych potraw- pieczeni, bigosu, dziczyzny, ryb, drobiu, zup. Stosowano takie warzywa jak: pomidory, papryka, kalafiory, kalarepa, fasola, cebula, sałata, Potrawą często sporządzaną, typową dla kuchni staropolskiej był bigos.

BIGOS STAROPOLSKI FASOLA PO POLSKU

POTRAWY Z MIĘSA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I DZICZYZNY Potrawy z mięsa charakteryzowały się najczęściej winnym lub winno- słodkim smakiem, uzyskiwanym przez dodatek naturalnych kwasów, np. żuru, serwatki oraz kwaśnych owoców, octów piwnego i winnego

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM

POTRAWY Z PODRBÓW Podroby były wykorzystywane w bardzo szerokim zakresie. Sporządzano z nich zupy, drugie dania, dodawano do nadzień, farszów, pasztetów. Popularne były zimne zakąski i dania zasadnicze.

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI GALARETKA Z NÓŻEK

POTRAWY Z DROBIU I DZIKIEGO PTACTWA Drób i dzikie ptactwo zazwyczaj pieczono z różnymi rodzajami nadzienia- z podrobów, kasz, owoców, kapusty, mięsa.

KURCZAK PO POLSKU

POTRAWY Z RYB Kuchnia staropolska słynęła z potraw rybnych. Bardzo ceniono zupę rybną zaprawiono na kwaśno octem winnym i miodem. Najstarsze sposoby sporządzania potraw z ryb to pieczenie i gotowanie. Wykorzystywano następujące ryby: łososie, jesiotry, węgorze, karpie, szczupaki, śledzie, leszcze, liny, okonie, dorsze.

KARP PO POLSKU

CIASTA I DESERY Desery w kuchni staropolskiej nazywano wetami. Sporządzano mleczka, galaretki, kremy, podawano owoce- jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, jagody leśne, a od wieku XVII pomarańcze, cytryny i inne owoce południowe.

PĄCZKI STRUCLA MAKOWA

KUCHNIA REGIONALNA Powstanie kuchni regionalnej związane jest z różnorodnością klimatu i zróżnicowaniem jakości gleb. Z tych czynników wynikały możliwości uprawy różnych roślin i hodowli różnych zwierząt. Kuchnie poszczególnych regionów Polski różnią się między sobą głównie rodzajem stosowanych surowców i metodami sporządzania potraw.

POTRAWY REGIONU PODHALAŃSKIEGO Charakterystyczne dla regionu podhalańskiego są potrawy z baraniny, rzadko spotykane w innych kuchniach regionalnych, oraz potrawy mączne. Typowe dania to: kwaśnica, baranina duszona z jarzynami, schab po góralsku, krokiety z oscypkiem, małdrzyki, prażucha, kluski scykane.

KWAŚNICA

POTRAWY REGIONU ŚLĄSKIEGO W regionie śląskim najczęściej spożywa się gęste, tłuste zupy, sporządzane na wywarach mięsnych i potrawy mięsne w sosach. Często podawane są ziemniaki odsmażane z boczkiem lub słoniną z kwaśnym mlekiem.

KARTOFLAK

POTRAWY REGIONU MAŁOPOLSKIEGO W regionie małopolskim najbardziej popularne są potrawy z mąki, kasz i ziemniaków oraz zupy na mleku i jarzynach.

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM

POTRAWY REGIONU WIELKOPOLSKIEGO Podstawą kuchni tego regionu są potrawy z ziemniaków i mąki. Mięsa i ryby jada się mniej. Do najbardziej znanych dań tego regionu należą: zupa z ziemniaków zwana ślepe ryby oraz kaczka z pyzami drożdżowymi i modrą kapustą.

KACZKA PO POZNAŃSKU

POTRAWY REGIONU MAZOWIECKIEGO Podstawą kuchni mazowieckiej są: owoce świeże i przetworzone, stosowane do wypieku ciast i do pieczeni mięsnych. Z tego regionu pochodzi zupa pomidorowa.

RACUSZKI PO PODLASKU

POTRAWY REGIONU WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO Region warmińsko-mazurski charakteryzuje się bogactwem potraw z ryb i ziemniaków.

MARCHEW PO MAZURSKU

POTRAWY REGIONU POMORSKIEGO Podstawą kuchni regionu pomorskiego są ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono.

KISZKA KASZUBSKA RYBA PO TORUŃSKU

PRZYGOTOWAŁY: MAGDALENA PIOCH I MONIKA BRYLOWSKA KLASA II ZSZB KONIEC PRZYGOTOWAŁY: MAGDALENA PIOCH I MONIKA BRYLOWSKA KLASA II ZSZB