NIE DOPUSZCZAJ DO INFEKCJI OKRYWY SUCHĄ ZGNILIZNĄ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Advertisements

GHP- mycie i dezynfekcja
ZGORZEL SIEWEK; SPRAWCY:Phythium ultimum, Botrytis cinerea, Fusarium spp., Rhizoctonia solani, Phomopsis spp. i inne.
KONTROLA MUCHÓWEK W UPRAWIE PIECZARKI
INSTRUKCJA ALARMOWANIA
Oczyszczanie wody w zamkniętych obiegach
System dozowania:.
„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek.
Przestrzeń zamknięta wymagająca i nie wymagająca pozwolenia na wejście
Wykonała: Hanna Nowakowska
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Wykonała: Magda Pokorska klasa 2M
Dzień Promocji Zdrowia Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 6
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Nauka przez obserwacje
1.
Wycieczka w chemię żywności
Jak przygotować ucznia do matury z matematyki
Autor pracy Justyna Tokarz Szkoła Podstawowa Nr 17 w Częstochowie
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Jak pietruszka pije wodę?
AKWARELA.
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Zagrożenia naturalne.
JAK OSZCZĘDZAĆ WODĘ.
Zagrożenia Planety Ziemi
Czas Strefowy I Urzędowy..
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
POLIMERY. POLIMERY Co to jest polimeryzacja? Polimeryzacja to proces łączenia się małych cząsteczek zwanych monomerami w duże cząstki tak zwane polimery.
OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Dr hab. Mariusz Jagielski
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat?
DIAGNOSTYKA CHORÓB PASOŻYTNICZYCH PRZEWODU POKARMOWEGO
Woda mineralna.
KLESZCZ – WIEM WIĘCEJ Wykonali: Grzegorz Mąkosa i Klaudia Mordak
DZIEŃ ZIEMI Z KLIMATEM.
Higiena.
Ocena ryzyka zawodowego w małych przedsiębiorstwach
Wykonała : Agnieszka Konieczka
Palenie papierosów jako zagrożenie dla kobiet w ciąży
Wpływ niskich temperatur na organizm człowieka
Higiena osobista.
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
„W świecie mikrobów”.
GMP/GHP.
Wpływ nawozów na wzrost fasoli
PROCESY SPAJANIA Opracował dr inż. Tomasz Dyl
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
CHEMIA OD KUCHNI.
Zagospodarowanie odpadów
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Główny Inspektorat Weterynarii Afrykański pomór świń Działania administracyjne.
Efekt cieplarniany.
Wykonała: Barbara Minczewska
Woda to cudowna substancja
Wykorzystywanie komputerów. Medycyna Komputery są bardzo potrzebne i wykorzystywane w medycynie. Są podstawą do wykrywania i leczenia wielu chorób. Pomagają.
Efekt cieplarniany.
SMOG Klaudia Stachniuk 1b G.
Higiena osobista – z czym nam się kojarzy?
1.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Dobre Praktyki Produkcyjne
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Zapis prezentacji:

NIE DOPUSZCZAJ DO INFEKCJI OKRYWY SUCHĄ ZGNILIZNĄ AFIRMA WOJNOWO JAK OKRYWA TO TYLKO OD NAS

SUCHA ZGNILIZNA TO CHOROBA POWODUJĄCA NAJWIĘCEJ STRAT W UPRAWIE PIECZARKI Tak się zaczyna na pierwszym rzucie Tak się kończy na trzeci rzucie - bez plonu

POSADZKA I PORAŻONY OWOCNIK TO GŁÓWNE ŹRÓDŁA INFEKCJI

ROZPRZESTRZENIANIE SIĘ INFEKCJI Zarodniki są ciężkie i lepkie Rozprzestrzenianie Z posadzki w trakcie podlewania. Infekcja dolnych półek Z zainfekowanych owocników w trakcie podlewania oraz na rękawiczkach lub rękach zbieraczek w czasie zbioru

ZAPOBIEGANIE Kontrola czystości posadzek w trakcie całego okresu uprawy Usuwanie porażonych owocników przed zbiorem Testowanie co 3 dni czystości posadzek przez polewanie 18% roztworem nadtlenku wodoru Usuwanie zainfekowanych owocników przed rozpoczęciem zbioru i zalanie miejsc ich występowania roztworem nadtlenku wodoru, zasypywanie solą, itp..

Jak testować posadzkę Polewać roztworem Posadzka w trakcie polewania Przygotować 18% roztwór nadtlenku wodoru w konewce plastikowej. Założyć wysokie buty gumowe Polewać wybrane miejsca w przejściach o potencjalnym największym zagrożeniu: porowate powierzchnie, spękania

STOPIEŃ ZABRUDZENIA Silne zabrudzenie na powierzchni posadzki Oceniać stopień zabrudzenia Brak zabrudzenia polany płyn nie zmienia swojej postaci Zabrudzenie niewielkie Pojawią się pęcherzyki tlenu Zabrudzenie średnie polany płyn zaczyna się bielić Silne zabrudzenie roztwór na polanych miejscach się pieni

PRZESTRZEGAĆ W SZCZEGÓLNOŚCI NASTĘPUJĄCYCH ZASAD HIGIENY Przed nakładanie okrywy, podłoża z okrywą posadzka, narzędzi, podesty, maszyny muszą być czyste i zdezynfekowana a czystość sprawdzona Pracownicy w trakcie nakładania musza zmienić obuwie w strefie czystej i nie wychodzić w zmienionym obuwiu Kontrolować co trzy dni stan posadzki Po zakończonym zbiorze zmywać, dezynfekować i testować czystość posadzki, Zbieraczki zmieniają rękawiczki przy każdym wejściu i wyjść z hali

CZYNIONE OBSERWACJE WSKAZUJĄ, ŻE POJAWIENIE SIĘ SUCHEJ ZGNILIZNY NASILA NALOT MUCHÓWEK Większa liczba muchówek to większe straty powodowane przez żerowanie larw i roznoszenie zarodników chorób głównie białej i suchej zgnilizny

STOSOWANIE FUNGICYDÓW NA OKRYWĘ MOŻE SKUTKOWAĆ OGRANICZENIEM WIĄZANIA OWOCNIKÓW Każde stosowanie fungicydów na okrywę może ograniczać wiązanie szczególnie gdy nie czesze się okrywy W okresie letnim obserwuje się szczególne nasilenie tego zjawiska Pod koniec szoku grzybnia się nie „puszy w I rzucie rzadsze przy”, brak wiązania na powierzchni okrywy W II rzucie wiazanie głębsze i obfite a owocniki pokryte drobinami okrywy.

Eliminuj pestycydy z uprawy pieczarki JAK UNIKAĆ STRAT POWODOWANYCH PRZEZ CHOROBY I SZKODNIKI - INFORMACJE MOŻNA ZNALEŹĆ W: Eliminuj pestycydy z uprawy pieczarki