Instalacja programu Wymagane składniki: System Chart Microsoft SQL Server Desktop Engine 2000 Środowisko .NET Framework ver. 1.1
Instalacja wielostanowiskowa Server SQL Baza danych Wspólna drukarka fiskalna i centrala abonencka Udostępniane katalogi o pełnych prawach dostępu Test komunikacji (wysyłanie wiadomości)
Licencjonowanie Charta 30 dni od momentu pierwszego uruchomienia, działa bez jakichkolwiek ograniczeń - DEMO. Licencja zależna jest od wielkości hotelu (liczby pokoi), a nie od ilości stanowisk, na których będzie zainstalowany system CHART: do 30 pokoi (włącznie), 31 - 75 pokoi (włącznie), powyżej 75 pokoi. Prawo aktualizacji do 1 roku bezpłatnie.
Upgrade z wersji “paradox” do SQL Procedura upgrade programu CHART: Zainstalować MSDE Uruchomić ponownie komputer Uruchomić serwis SQL Server Uruchomić copytosql.exe Użytkownik 'sa‘, hasło domyślnie puste Wykonać import danych Po zakończeniu importu dokonać aktualizacji wersji sqlowej
Upgrade wersji SQL Konfiguracja GLCUpdate Aktualizacja programu Archiwizacja bazy Wywołanie programem GLCStart
Parametry startowe Uruchomienie to polega na wpisaniu w linii poleceń systemu Windows ścieżki do programu, następnie spacji i parametru np. C:\Hotel\hotel.exe /opcja Sethotel Bazysql Cofnietadata Wyczyscbazy Spr Path
Konfiguracja programu Dostęp do konfiguracji Zmiana hasła Instalacja licencji Dane niezbędne do wdrożenia systemu Chart Rodzaje pobytu Drzewo konfiguracyjne
Współpraca z centralami abonenckimi Bezpośrednia z centralami MICROTEL Centralą SLICAN oraz z centralami SLICAN NCT/CCA Rejestratorem CONTEC Centralą PLATAN Centralą MICRONET Centralą ERICSSON (Specjalny grebber) Innymi centralami za pośrednictwem programu Grabber (INNA) Zdalnymi centralami
Współpraca z zamkami elektronicznymi Konfiguracja zamków Inhova Konfiguracja zamków Nexus Konfiguracja zamków Salto Konfiguracja zamków Solitaire Konfiguracja zamków WingCard
Współpraca z drukarkami fiskalnymi Konfiguracja połączenia w CHARCIE Konfiguracja DFSerwisu
Wprowadzanie parametrów Standardy pokoi Pokoje Telefony służbowe Pracownicy (blokowanie, uprawnienia)
Diagram Operacje na grafiku Parametryzowanie grafika Filtrowanie Drukowanie
Cenniki Ceny pokoi Ceny posiłków Ceny rozmów telefonicznych
Księga rezerwacji Dodawanie nowej rezerwacji Lista rezerwacji Modyfikowanie i usuwanie rezerwacji Karta rezerwacji Wydruk księgi rezerwacji Usuwanie rezerwacji
Rezerwacja grupowa Tworzenie rezerwacji grupowej Tworzenie grup Modyfikowanie i usuwanie rezerwacji Wyszukiwanie rezerwacji grupowych Przydzielanie rezerwacji do grupy Usuwanie rezerwacji grupowych
Księga meldunkowa Realizacja rezerwacji Dodawanie nowego meldunku Wycena meldunku Modyfikowanie meldunku Wydłużanie meldunku Karta meldunkowa Wymeldowanie
Meldowanie większej liczby gości Meldunek grupowy Liczba miejsc Domeldowanie Meldunek firmowy Rozliczanie Wymeldowanie
Żywienie Przydzielanie żywienia podczas rezerwacji i meldunku Modyfikowanie zaplanowanego żywienia Księga żywienia Zestawienie żywienia Żywienie podczas skracania meldunku
Wyliczanie obciążeń przez program Wybór metody w momencie zameldowania Metody rozliczania za pokój Cennik sezonowy Metody rozliczania wg liczby miejsc Rozliczenie całościowe Rozliczanie żywienia Rabatowanie
Konta obciążeń Rodzaje kont Dodawanie Rozliczanie Scalanie Łączenie i dzielenie Przenoszenie
Rozliczanie obciążeń
Konta Konta gości Konta pokoi Konta firm Konta odroczone Schowek Operacje na kontach
Wystawianie dokumentów Zasady fiskalizacji Poprawiania faktur Korekty faktur Anulowanie dokumentów Usuwanie dokumentów
Paragony Wystawianie paragonów Paragon do faktury Faktura do paragonu Anulowanie paragonów Serwisowe usuwanie paragonu
Funkcje recepcjonistów Zmiany hotelowe Zmiana recepcjonisty Zmiana hasła Status hotelu Status room Dostępność obiektu Zestawienie i podgląd pokoju Budzenie Raport dla pokojowych
Rozmowy telefoniczne Rozmowy hotelowe Rozmowy służbowe Rozmowy wszystkie Status room Przeniesienie rozmów Blokowanie telefonów Rozliczanie rozmów
Zasoby Rodzaje zasobów Dodawanie zasobów Rezerwowanie zasobów
Zestawienia Konfiguracja zestawień Podgląd i wydruk Zestawienia hotelowe Zestawienia finansowe Eksport danych
Archiwum Dodawanie do archiwum Usuwanie z archiwum Przeglądanie Pozostałe funkcje archiwum
Moduł Centrum Wykonywane zadania Konfiguracja Moduł Centrum – klient Moduł Centrum - serwer
Operacje na bazach Tworzenie bazy Usuwanie bazy Odłaczanie bazy Odtwarzanie bazy Zapytania SQL Automatyczna archiwizacja
Współpraca z Gastro POS Konfiguracja współpracy Kończenie rachunku na kredyt hotelowy Obciążenia z gastronomii na kontach gości w hotelu
Współpraca z Gastro Szef Konfiguracja współpracy Wysyłanie sprzedaży