Spektrum prozdrowotnego działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA
- niezbędny składnik fosfolipidów błon komórkowych, Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA C20:5 i DHA C22:6 Brak podkreślenia to materiał budulcowy o niezastąpionym działaniu, uruchamiającym wiele genetycznych mechanizmów od których zależy nasze zdrowie, niczego nie hamuje i blokuje lecz uruchamia mechanizmy regulujące. Substancje genetycznie wykorzystywane do tworzenia przez organizm wielu niezbędnych substancji - niezbędny składnik fosfolipidów błon komórkowych, prekursor autakoidów o korzystnym zdrowotnie działaniu, ich naturalnym źródłem w przyrodzie są tłuszcze ryb i zwierząt morskich.
Lata 70. Dyerberg i wsp. odkrli prozdrowotny wpływu EPA i DHA omega-3 - badania stanu zdrowia grenlandzkich Eskimosów: praktycznie brak zmian miażdżycowych, mała zapadalność na pozostałe choroby układu krążenia (nadciśnienie, zakrzepica, arytmia), cukrzycę, łuszczycę, choroby alergiczne i wiele postaci nowotworów.
Wpływ EPA i DHA na poziom lipidów krwi Działanie hypolipidemiczne - obniżanie poziomu TG w surowicy krwi (ok. 30%): hamowanie resyntezy TG w entrocytach i wątrobie stylulowanie β-oksydacji
Wpływ EPA i DHA na ryzyko nagłego zgonu sercowego Działanie antyarytmiczne - zmniejszenie ryzyka nagłego zgonu sercowego (o 45%): EPA i DHA oddziaływają na kanały sodowe i potasowe błon komórkowych zmniejając pobudliwości kardiomiocytów.
Wpływ EPA i DHA na normalizację ciśnienia krwi zwiększenie wydzielania przez śródbłonek czynników wazodylatacyjnych: prostacyklin, EDRF i NO, hamowanie syntezy TXA2 – silnego wazokonstruktora i PGE2 stymulującej m.in. wydzielanie reniny i resorpcję zwrotną sodu.
Działanie przeciwzakrzepowe EPA i DHA zmniejszanie podatności płytek krwi do zlepiania się: - hamowanie tworzenia substancji silnie protrombotycznych: TXA2, IL-1, IL-6, lp a, PAF, VCAM i ICAM, - wzrostu wydzielania antytrombotycznych PGI - zwiększenia aktywności t-Pa i angiotensyny III.
Działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne EPA i DHA zmniejszenie syntezy cytokin prozapalnych: PGE2 i LTB4, IL-1, IL-6, TNFα, stymulowanie syntezę IL-2 i TGFβ – cytokin o właściwościach przeciwzapalnych, Przekształcenie EPA i DHA w resolviny – RvE i RvD stymulatory wygaszania i rozejścia się zapalenia przez hamowanie NFκB - stymulującego syntezę cytokin pozapalnych, molekuł adhezyjnych i czynników proliferacji tkankowej
Wpływ EPA i DHA na hamowanie rozwoju nowotworów redukcja syntezy promujących karcinoigenezę PGE2 supresja aktywacji NFκB stymulującego syntezę drażniących cytokin pozapalnych: TNFα i IL-1, IL-6 molekuł adhezyjnych i czynników proliferacji komórkowej hamowanie ekspresji onkogenów, powstające z EPA i DHA resolviny hamują tworzenie wolnych rodników tlenowych. peroksydacja błon komórek nowotworowych indukcja apoptozy hamowanie środowiska prozapalnego
Wpływ EPA i DHA na hamowanie cukrzycy tupu 2 zapobieganie rozwojowi insulinooporności przez wpływu EPA i DHA na zwiększanie wrażliwości komórek na insulinę. Insulinooporność, nadciśnienie, hypertrójglicerydemi i miażdżycą są składową zespołu polimetabolicznego (X), którego ryzyko w sposób wielokierunkowy jest obniżane przez EPA i DHA
Wpływ DHA na rozwój dzieci - przeciwdziałanie przedwczesnym porodom i niskiej masie urodzeniowej, - optymalizacja rozwoju centralnego układu nerwowego, wzroku i zdolności uczenia się, - zmniejszanie ryzyka ADHD. - zmniejszenie ryzyka alergii i atopii.
Wpływ EPA i DHA na funkcjonowanie mózgu w wieku starszym Z wiekiem spada aktywność Δ6 desaturazy i zdolność syntezy DHA, co zwiększa ryzyko zaburzeń funkcjonowania i rozwoju degeneracyjnych chorób mózgu. DHA w mózgu m.in. przekształca jest w NPD1 o działaniu przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym hamując rozwój zmian degeneracyjnych komórek nerwowych.
- układu odpornościowego, - centralnego układu nerwowego. Wielokierunkowy, jednoczesne korzystne działanie zdrowotne EPA i DHA wskazuje na konieczność regularnego ich spożycia w celu prewencji cywilizacyjnych chorób metabolicznych i zapewnienia optymalnego funkcjonowania organizmu, szczególnie: - układu krążenia, - układu odpornościowego, - centralnego układu nerwowego. Również w leczeniu i zapobieganiu rozwoju tych chorób, Spożywanie właściwej dawki Statystyki zachorowań i konsumpcji EPA+DHA Mamy większe szanse z nimi niż bez nich