- niezbędny składnik fosfolipidów błon komórkowych,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Advertisements

Skutki niewłaściwego odżywiania
„Zastosuj w praktyce” Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z biologii
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Palić nie palić, oto jest pytanie……
Skutki złego odżywiania.
Projekt i opracowanie :
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Leki antyarytmiczne.
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
NADCIŚNIENIE, WSTRZĄS, MIEJSCOWE ZABURZENIA KRĄŻENIA
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
WITAMINY.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
1. Wysiłek a układ krążenia
Zdrowe odżywianie.
POLACY a problemy z masą ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
Stosowanie hydrokortyzonu u pacjentów w pourazowym uszkodzeniu ośrodkowego układu nerwowego Critical Care „A new way of thinking: hydrocortisone in.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Czym jest zdrowie?.
Zdrowy styl życia.
CZYNNIKI RYZYKA Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i siedzący tryb życia doprowadziły do wzrostu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
RUCH TO ZDROWIE.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
„Owoce i warzywa w szkole’’
ROŚLINY WSPOMAGAJĄCE ODPORNOŚĆ WYSTĘPUJĄCE W PREPARATACH STARLIFE
Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.
Zdrowe odżywianie.
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Zakaz Palenie Wiktoria Musielak.
Otyłość.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
Norway Grants Powiat Janowski
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Zdrowy tryb życia.
Czy sól jest zdrowa?.
EIKOZANOIDY TLENEK AZOTU.
Nowa perspektywa finansowa – wyzwania i szanse dla wzmocnienia ochrony zdrowia w latach Ministerstwo Zdrowia 23 września 2015 r.
ZDROWE ŁÓDZKIE Plan działań z zakresu profilaktyki chorób i promocji zdrowia dla województwa łódzkiego.
Biotechnologia a medycyna
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Choroby serca Miażdżyca Przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo- wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie,
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Czym są kwasy tłuszczowe? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - substancje, które biorą czynny udział w procesach metabolicznych, zachodzących w naszym.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
ALKOHOLIZM
Regionalny Program Zdrowotny Województwa Pomorskiego
Europejski Fundusz Społeczny -
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

Spektrum prozdrowotnego działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA

- niezbędny składnik fosfolipidów błon komórkowych, Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA C20:5 i DHA C22:6 Brak podkreślenia to materiał budulcowy o niezastąpionym działaniu, uruchamiającym wiele genetycznych mechanizmów od których zależy nasze zdrowie, niczego nie hamuje i blokuje lecz uruchamia mechanizmy regulujące. Substancje genetycznie wykorzystywane do tworzenia przez organizm wielu niezbędnych substancji - niezbędny składnik fosfolipidów błon komórkowych, prekursor autakoidów o korzystnym zdrowotnie działaniu, ich naturalnym źródłem w przyrodzie są tłuszcze ryb i zwierząt morskich.

Lata 70. Dyerberg i wsp. odkrli prozdrowotny wpływu EPA i DHA omega-3 - badania stanu zdrowia grenlandzkich Eskimosów: praktycznie brak zmian miażdżycowych, mała zapadalność na pozostałe choroby układu krążenia (nadciśnienie, zakrzepica, arytmia), cukrzycę, łuszczycę, choroby alergiczne i wiele postaci nowotworów.

Wpływ EPA i DHA na poziom lipidów krwi Działanie hypolipidemiczne - obniżanie poziomu TG w surowicy krwi (ok. 30%): hamowanie resyntezy TG w entrocytach i wątrobie stylulowanie β-oksydacji

Wpływ EPA i DHA na ryzyko nagłego zgonu sercowego Działanie antyarytmiczne - zmniejszenie ryzyka nagłego zgonu sercowego (o 45%): EPA i DHA oddziaływają na kanały sodowe i potasowe błon komórkowych zmniejając pobudliwości kardiomiocytów.

Wpływ EPA i DHA na normalizację ciśnienia krwi zwiększenie wydzielania przez śródbłonek czynników wazodylatacyjnych: prostacyklin, EDRF i NO, hamowanie syntezy TXA2 – silnego wazokonstruktora i PGE2 stymulującej m.in. wydzielanie reniny i resorpcję zwrotną sodu.

Działanie przeciwzakrzepowe EPA i DHA zmniejszanie podatności płytek krwi do zlepiania się: - hamowanie tworzenia substancji silnie protrombotycznych: TXA2, IL-1, IL-6, lp a, PAF, VCAM i ICAM, - wzrostu wydzielania antytrombotycznych PGI - zwiększenia aktywności t-Pa i angiotensyny III.

Działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne EPA i DHA zmniejszenie syntezy cytokin prozapalnych: PGE2 i LTB4, IL-1, IL-6, TNFα, stymulowanie syntezę IL-2 i TGFβ – cytokin o właściwościach przeciwzapalnych, Przekształcenie EPA i DHA w resolviny – RvE i RvD stymulatory wygaszania i rozejścia się zapalenia przez hamowanie NFκB - stymulującego syntezę cytokin pozapalnych, molekuł adhezyjnych i czynników proliferacji tkankowej

Wpływ EPA i DHA na hamowanie rozwoju nowotworów redukcja syntezy promujących karcinoigenezę PGE2 supresja aktywacji NFκB stymulującego syntezę drażniących cytokin pozapalnych: TNFα i IL-1, IL-6 molekuł adhezyjnych i czynników proliferacji komórkowej hamowanie ekspresji onkogenów, powstające z EPA i DHA resolviny hamują tworzenie wolnych rodników tlenowych. peroksydacja błon komórek nowotworowych indukcja apoptozy hamowanie środowiska prozapalnego

Wpływ EPA i DHA na hamowanie cukrzycy tupu 2 zapobieganie rozwojowi insulinooporności przez wpływu EPA i DHA na zwiększanie wrażliwości komórek na insulinę. Insulinooporność, nadciśnienie, hypertrójglicerydemi i miażdżycą są składową zespołu polimetabolicznego (X), którego ryzyko w sposób wielokierunkowy jest obniżane przez EPA i DHA

Wpływ DHA na rozwój dzieci - przeciwdziałanie przedwczesnym porodom i niskiej masie urodzeniowej, - optymalizacja rozwoju centralnego układu nerwowego, wzroku i zdolności uczenia się, - zmniejszanie ryzyka ADHD. - zmniejszenie ryzyka alergii i atopii.

Wpływ EPA i DHA na funkcjonowanie mózgu w wieku starszym Z wiekiem spada aktywność Δ6 desaturazy i zdolność syntezy DHA, co zwiększa ryzyko zaburzeń funkcjonowania i rozwoju degeneracyjnych chorób mózgu. DHA w mózgu m.in. przekształca jest w NPD1 o działaniu przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym hamując rozwój zmian degeneracyjnych komórek nerwowych.

- układu odpornościowego, - centralnego układu nerwowego. Wielokierunkowy, jednoczesne korzystne działanie zdrowotne EPA i DHA wskazuje na konieczność regularnego ich spożycia w celu prewencji cywilizacyjnych chorób metabolicznych i zapewnienia optymalnego funkcjonowania organizmu, szczególnie: - układu krążenia, - układu odpornościowego, - centralnego układu nerwowego. Również w leczeniu i zapobieganiu rozwoju tych chorób, Spożywanie właściwej dawki Statystyki zachorowań i konsumpcji EPA+DHA Mamy większe szanse z nimi niż bez nich