Opracowała : Krystyna Mazur

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PŁAZY POLSKI.
Advertisements

Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Pakiet edukacyjny do lekcji biologii dla gimnazjum
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Płazy.
Grzyby.
 Ich rodzaje i odmiany 
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Co to jest las? Las to kompleks roślinności, a zwłaszcza drzew rosnących zwarcie wraz ze światem zwierzęcym oraz zależnościami między nimi.
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Niedźwiedź polarny.
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
SALAMANDRA Wykonała Klaudia kl. 4b.
Grzyby jadalne i niejadalne
Fauna regionu zawiera zarówno gatunki górskie, jak i nizinne
Temat: Grzyby polskich lasów.
Groch z kapustą i grzybami
ZWIERZĘTA Zwierzęta (Animalia) – królestwo obejmujące wielokomórkowe organizmy cudzożywne o komórkach eukariotycznych, bez ściany komórkowej, w większości.
Zanieczyszczenia fizyczne
Zwierzęta Świata Ssaki Żółwie Pajęczaki Małpki Zakończenie Zakończ.
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
Świat ssaków.
Lasy w ochronie przyrody i krajobrazu
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
ZAPAMIĘTAJ! WSZYSTKIE GADY SĄ CHRONIONE!!!
Grzyby jadalne i niejadalne
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Kto jest przyjacielem lasu?
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
„ Kto jest przyjacielem lasu” Przygotowała: Aleksandra Kołodziej.
Ekosystem wodny Oceany Wykonały: Zofia Pietrzak, Joanna Żmijewska.
Oto mój dziadziuś- przyjaciel lasu. Dzięki niemu moja wiedza na temat „ zielonych płuc Ziemi” jest coraz większa.
WSZECHOBECNA WODA Woda jest czynnikiem wpływającym
Przyjaciel Lasu.
„Przyjaciel lasu”.
Kto jest przyjacielem lasu?
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Przyjaciel lasu ze mnie jest !
Kto jest przyjacielem lasu?
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ?
Zuzanna Bakuła kl.Ia PG w Wachu. W październiku poznawałam faunę i florę. Dowiedziałam się informacji np. o historii kota domowego.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
Przygotowali Kuba Grądzki Norbert Zach
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Woda i składniki mineralne
Zanieczyszczenie powietrza
1.Konserwanty w pożywieniu
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
Ś WIAT GRZYBÓW Wyk. Patrycja Leśniak. I LE NAS JEST ? Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach,
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Wykonała Milena Łakoma, Szkoła Podstawowa nr. 15 w Koninie
Wykonała: Aleksandra Grzywacz
Środowisko naturalne Zagrożone gatunki
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
DZIEŃ DRZEWA ROLA DRZEW W PRZYRODZIE
Potrawy w Polsce 1.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Opracowała : Krystyna Mazur Grzybobranie Opracowała : Krystyna Mazur

Grzyby Grzyby– królestwo należące do domeny jądrowców . Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson ten miał rangę podkrólestwa, podtypu i klasy. Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów . Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów (5 razy więcej niż roślin nasiennych). Grzyby (Fungi Juss.) R. T. Moore – królestwo należące do domeny jądrowców (Eucaryota). Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson ten miał rangę podkrólestwa (Fungi R.T. Moore, 1971), podtypu, (Fungi Engl. 1889) i klasy (Fungi Bartling, 1830).

Grzyby jadalne : Opieńka miodowa Podgrzybek

Grzyby jadalne, informacje Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników.

Grzyby niejadalne : Gąska mydlana Huba

Grzyby nie jadalne, informacje : Grzyby niejadalne – grzyby, których owocniki dla człowieka nie są trujące, jednak nie nadają się do spożycia ze względu na nieprzyjemny smak, zapach, twardy miąższ, wielkość owocnika, ciężkostrawność lub inne czynniki powodujące nieprzydatność spożywczą danego gatunku grzyba. Liczna jest grupa grzybów uważanych za niejadalne wśród grzybów o drobnych owocnikach, np. wśród grzybówek, twardzioszków, wilgotnic, hełmówek i in. Nie wiadomo, czy są one jadalne, czy trujące, nikt bowiem do tej pory nie próbował ich przydatności do spożycia, póki co uważa się je więc za niejadalne. Za niejadalne uważa się też gatunki grzybów rosnące na odchodach zwierząt i ludzi (np. drobne gatunki kustrzebek, włośniczek, pucharków, Ascobolus, Lasiobolus i in.). Różne są też poglądy na jadalność grzybów w różnych krajach. Np. w Rosji i na Ukrainie są zjadane po specjalnej obróbce gatunki grzybów w Polsce uważane za niejadalne (mleczaj biel, mleczaj chrząstka i inne gatunki mleczajów o gorzkim smaku).Poddaje się je tam kilkukrotnemu moczeniu w wodzie połączonemu każdorazowo z odlewaniem wody, gotowaniu, a następnie układa się je w beczce warstwami wraz z przyprawami (chrzan, koperek, czosnek, liście laurowe, sól) i kisi. Taki sposób przygotowania pozbawia je gorzkiego smaku i uważane są one tam za rarytas.

Inne grzyby, które widziałam

Krajobrazy z lasu :

Oprócz grzybów w lesie widziałam Salamandrę plamistą :

Salamandra plamista : Salamandra plamista, jaszczur plamisty, jaszczur ognisty (Salamandra salamandra) – gatunek płaza ogoniastego z rodziny salamandrowatych o charakterystycznym wyglądzie i szerokim zasięgu występowania. Prowadzi samotniczy, drapieżny tryb życia. Wyróżnia się liczne podgatunki. W Polsce podlega ścisłej ochronie, jako gatunek wymagający ochrony czynnej.

Spis treści : Strona tytułowa Grzyby Grzyby jadalne Grzyby jadalne, informacje Grzyby niejadalne Grzyby niejadalne, informacje Inne grzyby, które widziałam Krajobrazy z lasu Oprócz grzybów w lesie widziałam Salamandrę plamistą Salamandra plamista Spis treści

Koniec