Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Środowiskiem jest ogół elementów przyrodniczych : powierzchnia ziemi, kopaliny, wody, powietrze, świat roślinny i zwierzęcy, krajobraz a także klimat.
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Zanieczyszczenie Gleb.
Przygotował Wiktor Staszewski
MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW NA BADANIA NAUKOWE POLSKO-NORWESKI FUNDUSZ BADAŃ NAUKOWYCH PROGRAMY WSPÓŁPRACY TERYTORIALNEJ.
Wykonały: Sandra Bołądź Dominika Trusewicz
Chcę żyć ekologicznie.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
„EKOROLNICTWO w REGIONIE POMORSKIM”.
Rolnictwo ekologiczne
Przyjazne formy turystyki
Rolnictwo w Polsce.
Alternatywy dla uprzemysłowionych metod produkcji rolnej
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
BIOPALIWA.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Stan edukacji leśnej w polskich szkołach
Wpływ wybranych roślin okrywowych w uprawie na mulcz na niektóre właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wartość produkcyjną plonu masy roślinnej oraz.
Rolnictwo:.
ODPADY A ŚRODOWISKO.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
GMO W ROLNICTWIE.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1 Środowisko Europy PLAN 1.Wprowadzenie 2.Rozwój gospodarczy i związane z nim presje na środowisko 3.Kierunki rozwoju środowiska 4.Podsumowanie.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Międzynarodowa integracja gospodarcza
Z energią zmieńmy źródła!
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Siły natury (zdjęcie wodospadu).
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
Biotechnolog.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Ekologia wokół nas..
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
- życiodajna Substancja
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
EKOLOGIA.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
GMO.
Żywność ekologiczna.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Rolnictwo ekologiczne
Odnawialne źródła energii
Zanieczyszczenie Gleb. Jacek Kunka. jest to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej powstała ze skały macierzystej, będącą siedliskiem życia producentów.
Zapis prezentacji:

Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny Czy wiesz co jesz? Współczesne sposoby wytwarzania i ich wpływ na zdrowie, środowisko i człowieka. Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny Współfinansowane ze środków Unii Europejskiej

Dostępność żywności = tania żywność

Rolnictwo przemysłowe Wprowadzenie nowych gatunków zależnych od: Nawozów Nawadniania i melioracji Środków ochrony roślin Zabiegów agrotechnicznych Nowe praktyki wywołały wiele skutków dla środowiska i spowodowały wzrost kosztów produkcji, oraz wiele problemów społecznych i socjalnych

Intensyfikacja rolnictwa Ulepszanie gatunków Ulepszanie maszyn Nadmierna eksploatacja zasobów naturalnych Pogarszanie stanu środowiska

Rolnictwo przemysłowe – gospodarstwa wielko-obszarowe Intensyfikacja Monokultury Irygacja Pestycydy Nawozy chemiczne Ciężki sprzęt rolniczy Odpady z produkcji rolniczej Organizmy modyfikowane genetycznie Zanieczyszczenie gleby, wody i powietrza

Cechy rolnictwa przemysłowego Energia kopalin Sterowanie określonymi uprawami Eksploatacja aż do degradacji Produkcja średniej jakości biologicznej Zła jakość przechowalnicza Maksymalizacja plonów Intensywność gospodarowania i obszar nieskoordynowany z warunkami produkcji i środowiska Zalecenia specjalizacji oparte głównie na kalkulacji ekonomicznej Znaczna chemizacja – nawozy mineralne, biocydy, syntetyczne regulatory wzrostu Mechanizacja głównie w aspekcie ułatwienia sobie pracy Skażenie środowiska Jakość przypadkowa

Rolniczy krajobraz monokulturowy

Intensyfikacja hodowli zwierząt

Skutki intensyfikacji Emisje szkodliwych gazów Powstawanie i rozprzestrzenianie się pyłów i kurzu Toksyczne wycieki pestycydów Zanieczyszczenia wody i gleby Niszczenie bioróżnorodności Wprowadzanie obcych gatunków Zmiana krajobrazów rolniczych

Produkt konwencjonalny Bywa zanieczyszczony azotanami, azotynami, chemicznymi środkami ochrony roślin Zawiera substancje dodatkowe do żywności ‘E’ W celu: przedłużenia trwałości produktu spożywczego, nadania lub przywracania pożądanej barwy, smaku, zapachu, konsystencji, ułatwiania procesów technologicznych, otrzymywania nowych produktów, zwiększanie atrakcyjności konsumenckiej

Rolnictwo tradycyjne – produkt tradycyjny Rolnictwo utrzymujące różnorodność biologiczną krajobrazu rolniczego, posługujące się tradycyjnymi metodami uprawy, nie stosujące środków chemicznych oraz ciężkiego i szybko pracującego sprzętu, szeroko wykorzystujące możliwości współpracy z siłami przyrody; rolnictwo ekstensywne jest dobrym sposobem ochrony przyrody krajobrazu rolniczego. Produkty tradycyjne stanowią przeciwwagę w stosunku do żywności wytwarzanej masowo żywności przemysłowej, wytwarzane z udziałem lokalnych surowców i tradycyjnej technologii. Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych to udokumentowanie 25-letniej tradycji wytwarzania, a rozpoznawalność na rynku umożliwiają znaki graficzne.

Sprawiedliwy handel Sprawiedliwy handel to ruch społeczny wspierający rozwój ubogich krajów Globalnego Południa. Produkty Sprawiedliwego Handlu to gwarancja: godziwych zarobków producentów, szacunku w relacjach handlowych, nie wykorzystywania pracy dzieci i odpowiedzialności ekologicznej

Slow food Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

Rolnictwo ekologiczne Rolnictwo ekologiczne jest to system gospodarowania, który aktywizując przyrodnicze mechanizmy produkcyjne poprzez stosowanie środków naturalnych, nie przetworzonych technologicznie, zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów rolniczych. Jest to system zrównoważony pod względem ekologicznym, ekonomicznym i społecznym: nie obciąża środowiska, jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych, umożliwia zachowanie i rozwój wsi i rolnictwa jako kategorii społecznych i kulturowych.

Rolnictwo Ekologiczne Żyzność gleby: w rolnictwie ekologicznym żyzność gleby jest podstawową wartością. Uzyskujemy ją poprzez nawożenie gleby dostarczając „pokarm” organizmom glebowym, a te udostępniają korzeniom składniki pokarmowe w odpowiedniej formie, ilości i proporcjach. Takie zrównoważone odżywianie roślin, w przeciwieństwie do pobierania wyłącznie zjonizowanych związków chemicznych, zapewnia ich harmonijny pełny skład, a w konsekwencji wysoką wartość pasz i surowców spożywczych.

Rolnictwo ekologiczne Różnorodność biologiczna: rolnictwo ekologiczne to także kształtowanie i pielęgnacja krajobrazu rolniczego, na który składają się zarówno pola i łąki, jak i zadrzewienia śródpolne, pasy zadrzewień ochronnych i miedze. Dużą wagę przywiązuje się również do utrzymania tzw. małej retencji: stawów, sadzawek, oczek wodnych – wpływających na stosunki wodne w całej gospodarce.

Rolnictwo ekologiczne Równowaga paszowo-nawozowa: czyli dążenie do zamknięcia obiegu materii w gospodarstwie poprzez zrównoważenie produkcji roślinnej i zwierzęcej. Obsada zwierząt rzędu 0,5-1,5 SD/ha pozwala utrzymać samowystarczalność paszowo nawozową gospodarstwa.

Produkt Ekologiczny

Produkt ekologiczny Certyfikowany Wysokiej jakości odżywczej Technologie przetwarzania tak dobrane, aby utrzymać tzw. pierwotnosć produktu Wolne od składników GMO Na etykietach informacja ‘Produkt rolnictwa ekologicznego’

Jakie rolnictwo w przyszłości?

Dziękuję za uwagę. Współfinansowane ze środków Unii Europejskiej