Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2015 w Małopolsce Beata Ciepła – Bank Żywności w Krakowie Tarnów, 22 września 2015.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EUROPEJSKI PROGRAM POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ DLA NAJUBOŻSZEJ LUDNOŚCI UE PEAD EUROPEJSKI PROGRAM POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ DLA NAJUBOŻSZEJ LUDNOŚCI UE PEAD.
Advertisements

Wojewódzki program wyrównywania szans i przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu oraz pomocy w realizacji zadań na rzecz zatrudniania osób niepełnosprawnych.
EUROPEJSKI PROGRAM POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ DLA NAJUBOŻSZEJ LUDNOŚCI UE PEAD Autor prezentacji: Anna Rudzińska.
Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie – Instytucja Wdrażająca komponent regionalny Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
1 Strategia Rozwiązywania Problemów Społecznych długofalowy plan przeciwdziałania dezintegracji społecznej Opracowanie: MOPS Gdańsk Gdańsk 2004.
Rola samorządów województw we wdrażaniu Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Janusz Gałęziak Dyrektor Departamentu Europejskiego Funduszu Społecznego Urząd.
Program Operacyjny Kapitał Ludzki Wdrażanie w województwie pomorskim
Ożywienie mechanizmów partnerstwa lokalnego poprzez realizację zadań Centrum Aktywności Lokalnej w Gminie Śrem Partnerzy: Gmina Śrem/Ośrodek Pomocy.
INFORMACJA I PROMOCJA Kwiecień 2004 Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej.
Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD)
Ministerstwo Polityki Społecznej DEPARTAMENT POŻYTKU PUBLICZNEGO październik – listopad 2005 r.
Słowniczek pojęć podstawowych związanych z funkcjonowaniem funduszy UE.
Spotkanie informacyjne dla potencjalnych Beneficjentów Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki KONKURSY PILOTAŻOWE ogłoszone przez Wojewódzki Urząd Pracy.
Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
BEZPIECZEŃSTWO. Program spotkania Przedmioty wsparcia, możliwości uzyskania dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach PIW INTERREG.
Biblioteka zasobów informacyjnych Kraków, 5 grudnia 2007 r.
OBSZAR OCHRONY ZDROWIA MECHANIZM FINANSOWY EUROPEJSKIEGO OBSZARU GOSPODARCZEGO NORWESKI MECHANIZM FINANSOWY Ministerstwo Zdrowia
Rola i wpływ organizacji obywatelskich na kształt krajowej i europejskiej polityki społecznej PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO.
Program Operacyjny Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007 – 2013 Nowy Targ 16 czerwca 2008.
Model realizacji usług o określonym standardzie w miastach na prawach powiatu Zespół ekspercki ds. modelu realizacji usług w mieście na prawach powiatu.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Uściu Gorlickim
MIEJSCE PRZEDSIĘBIORCZOŚCI SPOŁECZNEJ W PERSPEKTYWIE FINANSOWEJ MIEJSCE PRZEDSIĘBIORCZOŚCI SPOŁECZNEJ W PERSPEKTYWIE FINANSOWEJ
ABC FUNDUSZY EUROPEJSKICH © Mariola Ciborowska, 11 grudnia 2012.
SERDECZNIE WITAMY NA KONFERENCJI PODSUMOWUJĄCEJ PROJEKT RAZEM DLA GMINY LUBOMIERZ Lubomierz 7 listopada2010 roku Gmina Lubomierz Lubomierz Plac.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wydział Europejskiego Funduszu Społecznego Wrocław, 10 grudnia 2007r. INSTYTUCJA POŚREDNICZĄCA komponentu.
Współpraca z organizacjami pozarządowymi miasta Leszna.
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Dorota Rosińska - Jęczmienionka
Zamojskie Centrum Dialogu Społecznego
Regionalny Program Operacyjny
I. Działania Stałej konferencji ds. konsultacji funduszy europejskich
Wojewódzki Urząd Pracy w Szczecinie Założenia do Planów Działania Priorytetu VII PO KL na 2013 rok.
Zasada partnerstwa w nowej perspektywie finansowej
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa FEAD Kwota środków finansowych przeznaczonych na realizację Podprogramu 2014 Kwota ogółem ok zł.
PROGRAM OPERACYJNY POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ 2014 – 2020
Zadania Wojewody z zakresu polityki społecznej Narada szkoleniowa z organizatorami rodzinnej pieczy zastępczej i przedstawicielami powiatowych centrów.
Regionalny Ośrodek Europejskiego Funduszu Społecznego przy Zachodniopomorskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. w Szczecinie.
Kluczowe zagadnienia związane z wyborem LGD do realizacji LSR Łukasz Tomczak ,Rzeszów.
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
Anna Gałązka, Monika Chaba, Jarosław Hawrysz,
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
Współpraca PUP z OPS Program Aktywizacja i Integracja (PAI)
Tan prac nad Szczegółowym Opisem Osi Priorytetowych RPO WP Stan prac nad Szczegółowym Opisem Osi Priorytetowych RPO WP Adam Hamryszczak.
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
Krajowy Program Przeciwdziałania Ubóstwu i Wykluczeniu Społecznemu 2020: Nowy Wymiar Aktywnej Integracji Poznań, styczeń 2014.
„Reintegracja, Aktywność, Praca. Program na rzecz integracji społeczno-zawodowej w gminie Zabrze” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach.
Propozycje kryteriów wyboru operacji finansowych dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata.
Dokumenty potrzebne do złożenia wniosku o dofinansowanie projektu w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
Współpraca Miasta Poznania z organizacjami pozarządowymi Oddział koordynacji współpracy z organizacjami pozarządowymi.
Program Operacyjny Kapitał Ludzki w Województwie Kujawsko- Pomorskim Działania realizowane przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Toruniu Dorota.
Propozycje kryteriów wyboru operacji finansowych dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata.
Człowiek – najlepsza inwestycja CO NOWEGO W PROGRAMIE OPERACYJNYM KAPITAŁ LUDZKI? Prowadząca: Anna Makowska.
Projekt Partnerski, pn. Rodzina w Centrum Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata Oś Priorytetowa 9 Solidarne.
Działanie 12.1 Edukacja przedszkolna Wymagania w zakresie wskaźników.
Wojewódzki Urząd Pracy w Kielcach
Spotkanie informacyjne dla Beneficjentów realizujących projekty pozakonkursowe w ramach Poddziałania Programy aktywnej integracji osób i grup zagrożonych.
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
Spotkanie informacyjne
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
Program Operacyjny Kapitał Ludzki
INWESTYCJA W EDUKACJĘ POLSKICH DZIECI
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa
Komplementarność EFS z PO PŻ
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014‒2020
Podejście Leader w latach :
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2015 w Małopolsce Beata Ciepła – Bank Żywności w Krakowie Tarnów, 22 września 2015

Program 2015 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) - krajowy program operacyjny współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (rozporz. Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11.III.2014 r. w sprawie FEAD). PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Informacje ogólne Zmiana Wytycznych IZ – 17.09.2015 Za wdrażanie PO PŻ  w Polsce odpowiedzialne są następujące instytucje: Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej – Instytucja Zarządzająca (IZ) – WYTYCZNE, NADZÓR Agencja Rynku Rolnego – Instytucja Pośrednicząca (IP) – LOGISTYKA, KONTROLE Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju  – Instytucja Desygnująca (ID), Ministerstwo Finansów – Instytucja Certyfikująca (IC), Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej – Instytucja Audytowa (IA) Zmiana Wytycznych IZ – 17.09.2015

Podział puli pomocy - OPO

OPO – OPR - OPL OPR : Bank Żywności w Krakowie PKPS – Małopolski Zarząd Wojewódzki OPL - organizacje partnerskie bezpośrednio dystrybuujące żywność, prowadzące działania non-profit na rzecz osób najbardziej potrzebujących: - organizacje pozarządowe – fundacje i stowarzyszenia - inne instytucje o celach statutowych dotyczących ww działań (Parafie, OPS,Plac.op.-wych, spółdzielnie socj.)

OPL – c.d. Ośrodki Pomocy Społecznej – w sytuacji gdy na danym terenie/ w danej gminie, nie ma żadnej organizacji spełniającej kryteria PO PŻ i która mogłaby zająć się realizacją Programu (oświadczenie o braku organizacji lokalnej) Parafie – prowadzące działalność charytatywno-opiekuńczą

Czas realizacji Dostawy żywności – od 15.05.2015 do 31.12.2015 Dystrybucja żywności – do 30.04.2016 Prowadzenie dystrybucji żywności zgodnie z zasadą n+4, tj. wydanie 70% artykułów spożywczych w ciągu czterech miesięcy od miesiąca, w którym zostały przekazane, z zachowaniem zasady „first in, first out”

Kto może otrzymać pomoc? Osoby najbardziej potrzebujące, kryteria w chwili obecnej pozostają bez zmiany (do 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej: 813/951* zł dla osoby samotnie gospodarującej 684/771* zł dla osoby w rodzinie) Wsparcie wydawane jest na podstawie skierowania wystawionego przez OPS (lub przekazanej przez OPS listy + oświadczenia beneficjentów) OPR i OPL same mogą kwalifikować osoby bezdomne (na podstawie oświadczeń) Wzory oświadczeń, listy i skierowania * od 1.10.2015

Artykuły spożywcze 16 artykułów spożywczych Żywność będzie mogła być wydawana w formie paczek i posiłków Paczka to zestaw co najmniej 6 rodzajów art. spożywczych z co najmniej 3 grup towarowych „Zestaw” minimalny – wg wytycznych – 47,5 kg Równomierna dystrybucja – co najmniej 5 paczek w ciągu roku „W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe) dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPL posiada takie możliwości. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPL” – do 80 kg

ilość kg wg umowy (po przetargu I) artykuł spożywczy KG ilość kg wg umowy (po przetargu I) pula dodatkowa (Przetarg II - IX 2015) RAZEM pula żywności dla BZK Proponowany przydział na 1 osobę 1. Makaron świderki 422 800   5,50 2. Ryż biały 520 800 7,00 3. Kasza jęczmienna 571 680 7,50 4. Płatki kukurydziane 145 600 2,00 5. Mleko UHT 783 360 10,00 6. Ser żółty 126 403 1,60 7. Groszek z marchewką 213 000 2,80 8. Koncentrat pomidorowy 129 024 9. Dżem truskawkowy 183 082 2,34 10. Mielonka wieprzowa 214 272 241 560 455 832 6,00 11. Klopsiki w sosie własnym 326 074 224 651 550 724 6,80 12. Cukier biały 273 000 462 319 735 319 9,00 13. Olej rzepakowy 196 830 248 807 445 637 14. Herbatniki* - 15. Kawa 73 944 1,00 16. Ser topiony 202 900 2,60 17. Sok jabłkowy 599 203 8,00 4 105 924 2 053 384 6 159 308 79,74 *przetarg unieważniony Wartość: 19,8 mln zł PALET 9500 TIRÓW 330

Działania towarzyszące Niefinansowane (OPL) – włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa, grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne). pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej): pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym, wsparcie psychologiczne/ terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Działania towarzyszące Finansowane – realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych i przy współpracy z OPL: warsztaty kulinarno-żywieniowe (zasady zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności, przygotowywania posiłków pożywnych i zdrowych) warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych) programy edukacyjne (cykle zajęć warsztatowych zawierające tematy kulinarno-żywieniowe i edukacji ekonomicznej)

Minimalne standardy - administrowanie Zaplecze techniczne do obsługi administracyjnej Informacja na stronie internetowej i w miejscu realizacji (dystrybucji, warsztatów) – plakat, informacje opisowe Właściwa współpraca z OPS (informacje o terminie dystrybucji, działaniach towarzyszących, „wsparciu aktywizującym”, np. w ramach EFS) Miejsce (pomieszczenie) do wydawania żywności (nie ze środków transportu) Zapobieganie stygmatyzacji, dyskryminacji (informowanie o wydawaniu żywności, dostęp do pomocy Dokumentacja kwalifikowania, dystrybucji

Minimalne standardy - magazynowanie Pomieszczenia magazynowe ( na cały okres Programu) – suche, czyste, chłodnie/lodówki Monitoring i ochrona (zewnętrzne lub „w ramach środków własnych”) Odrębna ewidencja magazynowa (wg źródeł - Program POPZ oddzielnie od innych darowizn, wg asortymentu – produkty) Ewidencja wydawania żywności - kartoteki Miesięczna ewidencja przyjęcia - dystrybucji w asortymentu i partii Sprawozdania kwartalne/roczne

Zalety i szanse Ciągłość Programu – 2014-2020 Finansowanie UE (85%) Wymierna pomoc materialna – tylko w Podprogramie 2015 do Małopolski trafi żywność o wartości ponad 22 mln. zł Dodatkowe działania towarzyszące – edukacja żywieniowa, ekonomiczna, włączenie społeczne Wzmocnienie lokalnych organizacji społecznych

Obawy i bariery „Skomplikowane”, bardzo szczegółowe Wytyczne, „minimalne standardy” – dość restrykcyjne, rozbudowane procedury „odzyskiwania środków nienależnie pobranych” – konsekwencji finansowych Rozbudowana dokumentacja, sprawozdawczość Obowiązek ścisłej współpracy z OPS i dużego zaangażowania ze strony OPS (kwalifikowanie do pomocy żywnościowej i działań towarzyszących nawet osób nie będących klientami OPS, informowanie, bieżąca współpraca) Organizacje pozarządowe obawiają się tych obowiązków, brak im zasobów: pomieszczenia do dystrybucji żywności, zasoby kadrowe, obsługa komputera.

Obawy i bariery Duża część dotychczasowych odbiorców pomocy (PEAD),a kwalifikujących się do pomocy (do 150% kryterium dochodowego) nie chce iść do OPS po skierowanie. Ośrodki pomocy społecznej – obawy co do interpretacji Wytycznych (procedura wydawania skierowań – obieg dokumentów, decyzje administracyjne, wywiady środowiskowe,..), przy braku lokalnej organizacji mogą podjąć się realizacji Programu, ale brak im zasobów kadrowych, magazynowych. Brak możliwości zmiany przydzielonej puli, przesunięcia np. do innego województwa Nie wykonanie Programu – praktyczny brak możliwości kontynuowania POPŻ

Stan aktualny – „białe plamy”

Apel i prośba do samorządów: zachęcenie lokalnych podmiotów do udziału w Programie pomoc organizacjom, ośrodkom pomocy społecznej w realizacji (udostępnienie pomieszczeń będących w zasobach gminy, wsparcie osobowe – roboty publiczne, prace społecznie użyteczne, pomoc w transporcie, … wzmacnianie lokalnych partnerstw – gmina, OPS, biznes, lokalne organizacje, parafie poparcie samorządu zmobilizuje i zachęci lokalnych partnerów do działania, przez swój autorytet złagodzi też obawy co do spełniania „minimalnych standardów”

Przykłady dobrej współpracy samorząd wspiera lokalną organizację (magazyny, ludzie, pomoc w prowadzeniu dokumentacji, rozładunku, dystrybucji, finanse) – Niepołomice, Alwernia, Olkusz OPS wspiera merytorycznie i rzeczowo organizację, pomaga w dystrybucji - Ryglice, Sękowa, Biecz, m.Limanowa OPS sam realizuje Program – Pcim, Tomice, Gnojnik, Wojnicz Gmina/Wójt – mobilizacja do realizacji programu i lokalnych partnerstw – Raciechowice (spółdzielnia socjalna), Miechów (OPS i parafia), Iwanowice (OPS).

Prosimy o włączenie się do Programu Zapraszamy do współpracy Bank Żywności w Krakowie ul. Zabłocie 20/22, 30-701 Kraków tel. 12-257-00-05 (06) fax 12-384-88-27 694-436-435, 600-432-471 mail: bz.krakow@bankizywnosci.pl www.krakow.bankizywnosci.pl www.facebook.com/bzkrk KRS 0000143611