Chemia sacharozy, czyli ….

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Advertisements

Skład chemiczny organizmu człowieka i ewolucja tlenu
Różne oblicza cukru.
Dodatki do żywności „E”
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
Chemia Ogólna Wykład I.
Pracownia Peptydów Wydziału Chemii UW Jarosław Stańczewski
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Indeks glikemiczny.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Żele i przemiana zol-żel
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Czy oddychamy tym samym powietrzem co Maria Skłodowska-Curie..?
CUKRY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Światowy dzień żywności
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
1.
BIOPALIWA.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Wiem co jem.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Jak powinniśmy się odżywiać?
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Fanclub Marii Skłodowskiej-Curie
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Kolory w kodzie RGB i HEX
PREZENTACJA OPRACOWANA PRZEZ ZESPÓŁ z 7c. Z jednej strony niezbędny do życia, z drugiej – zabójcza trucizna. Obdarzony mocą bezwzględnej destrukcji objawiającej.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Jem zdrowo.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Cukier a słodzik.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Zasady prawidłowego żywienia
Sole w życiu człowieka.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Czy sól jest zdrowa?.
IZOTOPOWA FRAKCJONACJA WĘGLA 13 C W REAKCJACH BIOTRANSFORMACJI ORAZ ENZYMATYCZNYCH PUBLIKACJE Katarzyna M. Romek Promotorzy: prof. dr hab Piotr Paneth.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Coca cola Czy ma wpływ na nasze zdrowie?. John Pemberton Twórcą receptury coca coli był John Pemberton amerykański farmaceuta urodzony w 1831 roku.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Prowadzący: dr hab. inż. P. Buchalski Karolina Morawska, Bogumiła Lehwark, Monika Sobora, Paulina Pisarek Główny prowadzący: prof. dr hab. inż. A. Kunicki.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Synteza kwasu azotowego z zastosowaniem technik
Wyk. Przemysław Dubiński
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Chemia sacharozy, czyli …. co można zrobić ze zwykłego cukru Sławomir Jarosz Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk Kasprzaka 44/52, 01-224 Warszawa slawomir.jarosz@icho.edu.pl

Chemia sacharozy, czyli …. co można zrobić ze zwykłego cukru Sławomir Jarosz Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk Kasprzaka 44/52, 01-224 Warszawa slawomir.jarosz@icho.edu.pl

Ale najpierw trzeba wprowadzić kilka podstawowych pojęć ZWYKŁY CUKIER Ale najpierw trzeba wprowadzić kilka podstawowych pojęć

Myślę, że będziemy mogli się porozumieć Galeria Andrzeja Mleczki Myślę, że będziemy mogli się porozumieć Mimo bardzo dużej różnicy wieku i unikniemy następującej sytuacji …..

Cukier jaki jest, każdy widzi Co to jest zwykły cukier ??? Cukier jaki jest, każdy widzi Jest to parafraza sławnego powiedzenia koń jaki, jest każdy widzi

Koń jaki jest, każdy widzi pierwsza polska encyklopedia powszechna autorstwa Benedykta Chmielowskiego

Benedykt Joachim Chmielowski herbu Nałęcz (ur. 1700, zm Benedykt Joachim Chmielowski herbu Nałęcz (ur. 1700, zm. 1763) – polski ksiądz katolicki, kanonik kijowski, pisarz dewocyjny. Zasłynął jako twórca pierwszej polskiej encyklopedii powszechnej wydanej pod typowym dla jego epoki tytułem: Nowe Ateny albo Akademia wszelkiej sciencyi pełna, na różne tytuły jak na classes podzielona, mądrym dla memoryału, idiotom dla nauki, politykom dla praktyki, melancholikom dla rozrywki erygowana [...] przez xiędza Benedykta Chmielowskiego dziekana rohatyńskiego, firlejowskiego, podkamienieckiego pasterza. Encyklopedia miała dwa wydania, pierwsze w latach 1745-1746, drugie, uzupełnione i rozszerzone, w latach 1754-1764.

Czy cukier jest tak ‘oczywistą oczywistością’ Autor encyklopedii uznał konia za zbyt oczywiste zwierzę, aby je opisywać (wówczas każdy szlachcic miał konia). Obecnie cytat używany jest na określenie czegoś tak oczywistego, że każdy wie, co to jest. Czy cukier jest tak ‘oczywistą oczywistością’ że nie trzeba go charakteryzować ??

Pierwsza cukrownia została wybudowana na Śląsku w 1802 r. bezbarwne, krystaliczne ciało stałe, t.t. 184 °C [a]D = 66.7 Sacharozę na skalę przemysłową zaczęto otrzymywać na Bliskim Wschodzie z trzciny cukrowej już w starożytności. Cukier wyrabiano także w Indiach oraz Chinach. Do Europy sacharozę sprowadzili Grecy w IV wieku p.n.e. W ówczesnych czasach była stosowana jako kosztowny lek. Kiedy Ameryka została odkryta i założono na niej wielkie plantacje trzciny cukrowej, dostawy tego produktu do Europy znacznie wzrosły. Pierwsza udana próba otrzymania cukru z buraków cukrowych odbyła się w 1747 r. przez niemieckiego chemika Andreasa Sigismunda Marggrafa. Pierwsza cukrownia została wybudowana na Śląsku w 1802 r.

W miarę rozwoju produkcji cukier stał się dobrem powszechnym Cukier był rarytasem Może król Staś na deser obiadów czwartkowych podawał cukier ?? tylko bardzo bogaci ludzie mogli sobie nań pozwolić W miarę rozwoju produkcji cukier stał się dobrem powszechnym Przed II wojną Melchior Wańkowicz powiedział: Cukier krzepi

Skąd bierze się cukier ???

UDP-glukoza + fruktozo-6-fosforan → sacharozo-6-fosforan + UDP FOTOSYNTEZA to złożone reakcje syntezy związków organicznych z prostych substancji nieorganicznych (CO2, H2O), które odbywają się poprzez wykorzystanie energii świetlnej. Głównym związkiem powstającym w wyniku redukcji CO2 są cukry. Przebieg fotosyntezy jest uzależniony od dostępu światła, obecności chloroplastów z barwnikami asymilacyjnymi i odpowiednimi enzymami Reakcję fotosyntezy można zapisać w następujący sposób: 6CO2 + 6H2O → C6H12O6 + 6O2 ↑ Fotosynteza przebiega w chloroplastach w dwóch fazach: świetlnej i ciemnej. UDP-glukoza + fruktozo-6-fosforan → sacharozo-6-fosforan + UDP

Cukier jest dzisiaj obecny niemal we wszystkich gotowych potrawach Cukier jest dzisiaj obecny niemal we wszystkich gotowych potrawach. Znajduje się też w produktach, które do słodyczy na pewno nie należą: keczupie (niemal połowę zawartości), sosach, majonezach, musztardzie, grzybach marynowanych, ogórkach konserwowych i innych przetworach, gotowanej szynce, salami, parówkach.

Cukier jest dzisiaj obecny niemal we wszystkich gotowych potrawach Cukier jest dzisiaj obecny niemal we wszystkich gotowych potrawach. Znajduje się też w produktach, które do słodyczy na pewno nie należą: keczupie (niemal połowę zawartości), sosach, majonezach, musztardzie, grzybach marynowanych, ogórkach konserwowych i innych przetworach, gotowanej szynce, salami, parówkach. Sacharoza jest najtańszym złożonym produktem dostępnym handlowo !!! (1 kg kosztuje ok. 3.50 zł w detalu). Jest również produktem bardzo czystym i jednorodnym pod względem chemicznym Czystość dostępnego w sklepie cukru wynosi minimum 99.5%

Sacharoza jako odczynnik chemiczny Nazwa produktu: Sacharoza Nr katalogowy: cz.d.a. – xxxx, cz. – xxxxx Przeznaczenie / zastosowanie: odczynnik analityczny lub chemikalia do syntez Przedsiębiorstwo: xxxxxxxxxxxxxxxxxxx Identyfikacja zagrożeń: Nie jest klasyfikowana jako substancja niebezpieczna Pierwsza pomoc: Po kontakcie z oczami: płukać wodą Po spożyciu znacznych ilości: skontaktować się z lekarzem jeżeli poszkodowany(a) poczuje się niezdrowo Postępowanie w przypadku niezamierzonego uwolnienia do środowiska: Zebrać na sucho, przekazać do likwidacji. Oczyścić zanieczyszczony teren (spłukać wodą). Obchodzenie się z substancją: Zapewnić skuteczną wymianę powietrza (wentylacja). Nie opróżniać do kanalizacji

Uważany był za ‘zdrowy’ i należało zachęcać do jego kupna Cukier był rarytasem W miarę rozwoju produkcji cukier stał się dobrem powszechnym Cukier krzepi Przed II wojną Melchior Wańkowicz powiedział: Uważany był za ‘zdrowy’ i należało zachęcać do jego kupna

uległa DRAMATYCZNEJ zmianie !!!!!! Dziś NIESTETY sytuacja cukru uległa DRAMATYCZNEJ zmianie !!!!!!

Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! (Statystyki te są zaniżane przez osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą). Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia. Pobudza produkcję serotoniny w mózgu, a ta poprawia nasz nastrój. Kiedy poziom cukru we krwi rośnie, trzustka produkuje duże ilości insuliny, aby go obniżyć. Wtedy jego poziom spada poniżej normy. Skutek? Znużenie i wilczy apetyt na słodycze.

Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! (Statystyki te są zaniżane przez osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą). Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia. Pobudza produkcję serotoniny w mózgu, a ta poprawia nasz nastrój. Kiedy poziom cukru we krwi rośnie, trzustka produkuje duże ilości insuliny, aby go obniżyć. Wtedy jego poziom spada poniżej normy. Skutek? Znużenie i wilczy apetyt na słodycze.

Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! (Statystyki te są zaniżane przez osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą). Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia.

Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! (Statystyki te są zaniżane przez osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą). Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia. Pobudza produkcję serotoniny w mózgu, a ta poprawia nasz nastrój. Kiedy poziom cukru we krwi rośnie, trzustka produkuje duże ilości insuliny, aby go obniżyć. Wtedy jego poziom spada poniżej normy. Skutek? Znużenie i wilczy apetyt na słodycze.

Jak wspomniano cukier jest dzisiaj obecny niemal we wszystkich gotowych potrawach. Znajduje się też w produktach, które do słodyczy na pewno nie należą. Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu – pozostałe to sól i mąka. A zatem użycie cukru powinno być zminimalizowane Stosowane są SUBSTYTUTY cukru, które są SŁODKIE a jednocześnie niemetabolizowalne Mogą być one pochodną sacharozy (tzw. sukraloza) lub zupełnie innych związków (aspartam)

Modyfikacja sacharozy może być zrobiona : Z destrukcją szkieletu: Z zachowaniem szkieletu:

Zastosowanie przemysłowe sacharoza Zastosowanie przemysłowe Sukraloza 650 x bardziej słodka

Guma do żucia zwykle zawiera cukier Guma do żucia zwykle zawiera cukier. Gdy w wyszukiwarce internetowej ‘wrzuci się’ hasło ‘guma do żucia’ dość częto pojawiają się linki do przychodni dentystycznych !!!!! Rozwiązaniem jest zastosowanie ‘sztucznego’ cukru Izomalt jest stosowany np. w gumach do żucia W zależności od proporcji izomerów gluko/manno guma jest bardziej lub mniej chrupiąca

Podstawiając odpowiednio sacharozę można otrzymać Środki powierzchniowo czynne Ciekłe kryształy Biopolimery

Co będzie przy ‘wysokim stopniu podstawienia’ ??? E 473 (emulgator, dodatek do żywności E 472 ‘niski stopień podstawienia’ Co będzie przy ‘wysokim stopniu podstawienia’ ???

Niskokaloryczny substytut tłuszczów OLESTRATM Dopuszczony przez FDA na rynek USA Dietetyczny ‘olej’ do smażenia frytek

Przejdźmy do właściwego problemu Jak z sacharozy otrzymać (inne niż spożywcze) złożone związki o interesującym profilu (biologicznym) ??

Niewątpliwie najbardziej opłacalnym produktem otrzymywanym z sacharozy z destrukcją szkieletu jest (BIO)ETANOL C12H22O11 C2H5OH Saccharomyces cerevisiae Biopaliwo

M+

KRYPTAT potasu - supramolekularny kompleks kryptandu[2. 2 KRYPTAT potasu - supramolekularny kompleks kryptandu[2.2.2] z kationem potasu (atomy tlenu - kolor czerwony; atomy azotu - kolor niebieski

Chemia supramolekularna - dział chemii organicznej zajmującej się "nadcząsteczkowymi" strukturami, które powstają samorzutnie na skutek słabych oddziaływań międzycząsteczkowych takich jak: siły van der Waalsa i słabe wiązania wodorowe lub poprzez wzajemne, mechaniczne zaplecenie. Wiele cząsteczek ma skłonność do spontanicznego łączenia się w regularne struktury, które często mają inne własności niż wolne, wyjściowe cząsteczki. Typowym przykładem struktury nadcząsteczkowej jest helisa DNA, która składa się z dwóch polimerycznych cząsteczek kwasów nukleinowych połączonych razem słabymi wiązaniami wodorowymi.

Nagroda Nobla z Chemii 1987 Charles J. Pedersen (1904 - 1989) Jean-Marie Lehn (1939 - ) Donald J. Cram (1919 – 2001)

After taking a bachelor's degree in chemical engineering at the University of Dayton, I went to the Massachusetts Institute of Technology where I obtained a master's degree in organic chemistry. I did not remain at MIT to take a Ph.D In 1927, I obtained employment at the Du Pont Company in Wilmington, Delaware, through the good offices of Professor James F. Norris, a very prominent professor and my research advisor. At Du Pont, I was fortunate enough to be directed to research at Jackson Laboratory by William S. Calcott. I remained at Du Pont for my entire 42-year career as a chemist. Charles J. Pedersen In 1960 I returned to investigations in coordination chemistry, and decided to study the effects of bi- and multidentate phenolic ligands on the catalytic properties of the vanadyl group, VO. In the course of these investigations one of my experiments yielded an unexpected small quantity of unknown white crystals which I eventually identified as dibenzo18-crown-6, first crown ether. The last nine years of my career were spent in the further study of crown ethers. I retired from Du Pont in 1969.

After taking a bachelor's degree in chemical engineering at the University of Dayton, I went to the Massachusetts Institute of Technology where I obtained a master's degree in organic chemistry. I did not remain at MIT to take a Ph.D In 1927, I obtained employment at the Du Pont Company in Wilmington, Delaware, through the good offices of Professor James F. Norris, a very prominent professor and my research advisor. At Du Pont, I was fortunate enough to be directed to research at Jackson Laboratory by William S. Calcott. I remained at Du Pont for my entire 42-year career as a chemist. Charles J. Pedersen In 1960 I returned to investigations in coordination chemistry, and decided to study the effects of bi- and multidentate phenolic ligands on the catalytic properties of the vanadyl group, VO. In the course of these investigations one of my experiments yielded an unexpected small quantity of unknown white crystals which I eventually identified as dibenzo18-crown-6, first crown ether. The last nine years of my career were spent in the further study of crown ethers. I retired from Du Pont in 1969.

The reactions gave a product mixture in the form of an unattractive goo. Initial attempts at purification gave a small quantity (about 0.4 percent yield) of white crystals which drew attention by their silky, fibrous structure and apparent insolubility in hydroxylic solvents.

0,4%

Własne wyniki (S. Jarosz)

Inna możliwość syntezy makrocykli z sacharozy Nagroda Nobla z Chemii 2005 Richard R. Schrock Robert H. Grubbs Yves Chauvin

Własne wyniki (S. Jarosz)

różne inne użyteczne produkty C12H22O11 sacharoza różne inne użyteczne produkty

I to by było na tyle Czy są pytania ???