„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
Z WARMII I MAZUR Sowul & Sowul Sp. z o.o.
Kojarzenia 2007.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
WYBRANE RASY BYDŁA MIĘSNEGO I MODELE PRODUKCJI WOŁOWINY Prof. dr hab
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego.
POZIOM PRODUKCJI. ORGANIZACJA ROZRODU. PRZEWIDYWALNOŚĆ DOSTAW
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ŻWIENIE NORMATYWNE I EKOLOGICZNE KRÓW MLECZNYCH
mgr inż. Grażyna Nachtman
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
BIOPALIWA.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Chów i hodowla zwierząt
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
WIEJSKA ZAGRODA.
Przegląd ras bydła użytkowego
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez.
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pszenżyto (Triticale)
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
„Stan i perspektywy rozwoju spółdzielczości wiejskiej w Polsce (badania, wirtualne konwersatorium naukowe, spotkanie audytoryjne podsumowujące badania,
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
Moje ulubione zwierzęta
OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Efektywność zasiedleń zajęcy w Nadleśnictwie Krzystkowice w oparciu o zwierzęta z kwaterowej hodowli w Nad. Świebodzin Nowogród Bobrzański, 20 grudzień.
Wsparcie inwestycji w gospodarstwach położonych na obszarach Natura 2000 Termin składania wniosków - wrzesień 2017 r.
Linia Farmerska Rok 2017 – uruchomienie nowej linii produktowej skierowanej do punktów paszowych i dużych hodowców bydła. W skład produktów farmerskich.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
WPŁYW RASY NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE KOŚCI ROSNĄCYCH ŚWIŃ
Żywienie cieląt i odchów jałówek
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Hodowla bydła ras mlecznych w Polsce KRZYSZTOF GAŁĄZKA 2016
Aleksander Nozdryn-Płotnicki
REALIZACJA PROGRAMÓW HODOWLANYCH Krzysztof Gałązka 2016
Koszty produkcji PFHBiPM
ZASADY POBIERANIA PRÓBEK DO ANALIZ CHEMICZNYCH
OBRÓT MATERIAŁEM HODOWLANYM - ŚWIADECTWA RODOWODOWE
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
MIEZSAŃCE W OWUB 2015 KRZYSZTOF GAŁĄZKA.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Proces trawienia u przeżuwaczy
Zarządzanie populacjami zwierząt
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nowoczesne zarządzanie stadem bydła mięsnego Organizacja opasu bydła w oparciu o krzyżowanie rasami mięsnymi Uniwersytet Przyrodniczy w LUBLINIE Dr hab. Witold Chabuz, Dr inż Piotr Stanek

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jakie czynniki decydują o efektywności produkcji wołowiny???????????

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czynniki wpływające na efektywność użytkowania mięsnego bydła Genetyczne –Rasa –Krzyżowanie towarowe –Wartości osobnicze

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czynniki wpływające na efektywność użytkowania mięsnego bydła Środowiskowe –Żywienie - System opasu Intensywny Półintensywny Ekstensywny –Rozród Systemy Krycia Model produkcyjny –System Utrzymania –Wiek –Płeć

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ROZRÓD I ORGANIZACJA ROZRODU – decyduje w ok. 60% o opłacalności produkcji: Cechy macierzyńskie – opiekuńczość i mleczność matek Cechy macierzyńskie – opiekuńczość i mleczność matek Techniki krycia – naturalnego, inseminacji i transferu zarodków Techniki krycia – naturalnego, inseminacji i transferu zarodków Technologie odchowu cieląt przy matkach Technologie odchowu cieląt przy matkach

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi TECHNOLOGIA CHOWU I PRODUKCJI – decyduje w ok. 30% o wyniku ekonomicznym: Żywienie i pasze (w tym dobre urodzajne pastwisko, technologie wypasu) Żywienie i pasze (w tym dobre urodzajne pastwisko, technologie wypasu) Utrzymanie i pielęgnacja (proekologiczne technologie utrzymania zimowego, pomieszczenia itp.) Utrzymanie i pielęgnacja (proekologiczne technologie utrzymania zimowego, pomieszczenia itp.)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi GENOTYP RASOWY – decyduje w ok. 10% o opłacalności produkcji: Wybór rasy bydła mięsnego – w oderwaniu od środowiska hodowlanego Wybór rasy bydła mięsnego – w oderwaniu od środowiska hodowlanego Poubojowa wartość rzeźna i cechy kulinarne mięsa Poubojowa wartość rzeźna i cechy kulinarne mięsa Wartość przerobowa produktów poubojowych Wartość przerobowa produktów poubojowych

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Charakterystyka ras W 2009 roku zarejestrowane było już 13 ras bydła mięsnego przy czym dominującą rolę odgrywa tu rasa Limousin o udziale 56,38% w krajowej populacji oraz charolaise z 16,91% udziałem.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Charolaise Pochodzenie Francja. Powszechnie uznawane za najlepsza rasę mięsną. Rasa późno dojrzewająca o umaszczeniu żółtobiałym, beżowym lub białym. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 150 cm a krów 140 cm. Samce kg, natomiast krowy kg. Pierwsze wycielenia w wieku 25 miesięcy. Cielęta ważą od kg. Obecnie około 10% krów ma trudne porody. Wysokie przyrosty masy ciała. Wydajność rzeźna do 70% przy niski otłuszczeniu. Średnia wydajność mleczna matek na poziomie 3900 kg mleka przy zawartości t tłuszczu 3,9% i białka 3,2%. Rasa najczęściej używana do krzyżowania towarowego.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Simental W Polsce jako rasa dwukierunkowa – mięsno-mleczna. Wywodzi się ze Szwajcarii i południowych Niemiec. Zwierzęta dużego kalibru, szerokie i pojemne, dobrze rozwinięte partie mięśni. Umaszczenie tej rasy to kolor od słomkowego do ciemnej wiśni z licznymi białymi łatami. Masa ciała do 1200 kg u samców do 750 kg u samic. Średnia wysokość w kłębie do 150 cm. Rasa późnodojrzewająca dostosowana do trudnych warunków utrzymania. Jałówki cielą się w wieku około 28 miesięcy a przebieg porodu łatwy /tylko 10% trudnych Masa ciała cieląt do 44 kg. Rasa o dobrej wartości rzeźnej i wysokiej mlecznością mamek. Z powodzeniem stosowane do krzyżowania z bydłem HF.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rasa belgijska o umaszczeniu od błękitnego do białego lub czarnego. Wysokość w kłębie buhaje 150 cm, krowy 134 cm, masa ciała odpowiednio kg i kg. Wydajność rzeźna 65%. Wydajność mleka 3500 kg. Masa ciała cieląt kg Blanc-Bleu Belga

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Limousine Kraj pochodzenia – Francja. Rasa wcześnie dojrzewająca, długowieczna, płodna z łatwymi wycieleniami. Wysokość w kłębie do 143 cm a krów 137 cm. Masa ciała kg u buhajów i kg u krów. Wysokie przyrosty do g. Wydajność rzeźna do 65-70%. Mięso o bardzo dobrych walorach kulinarnych i smakowymi. Wysoką mleczność do 4 tys. litrów mleka o zawartości 3,8% tłuszczu i 3,1% białka. Pierwsze wycielenia w wieku 30 miesięcy, łatwe. Masa przy urodzeniu kg. Łagodny temperament. Mieszańce / lm x cb/ uzyskują o 50 g wyższe przyrosty masy niż czystorasowe limousine. Bardzo dobre parametrach jakościowo mięso.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Blonde d’Aquitaine Średnio dojrzewająca rasa z Francji. Kaliber do 147 cm w kłębie /samice – 140 cm/ o jasnym, beżowym umaszczeniu. Budowa ciała mocna, dobrze umięśniona. Waga do 1200 kg a samice do 750 kg. Pierwsze wycielenia w wieku miesięcy. Cielęta przy urodzeniu uzyskują wagę do kg w zależności od płci. Dobra płodność, łatwe porody. Rasa wskazana w intensywnym opasie bez ryzyka zatuczenia. Wydajność rzeźna na poziomie 62-66%. Mieszańce F1 o dobrej zdolności opasowej i wysokiej wartości rzeźnej.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Piemontese Włoska rasa o umaszczeniu beżowym lub siwym. Bardzo popularna na świecie. Średnio wcześnie dojrzewająca, kaliber do 145 cm w kłębie. Masa ciała kg a samic do 600 kg. Przyrosty dobowe do 1000 g. Pierwsze wycielenia w wieku 30 miesięcy. Średnia masa cieląt – kg. Krowy produkują do 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka /szczególnie kazeiny/. Bardzo dobre umięśnienie, dwupośladkowość, wysoka wydajność rzeźną do 60-70%. Buhaje bardzo dobrze wykorzystują paszę odkładając małe ilości tłuszczu w tuszy. Mięso chude o wysokich walorach dietetycznych z niską zawartością cholesterolu.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Chianina Włoska rasa bydła mięsnego. Charakterystyczne umaszczenie w kolorze białym na ciemnej skórze. Szeroki zad, dobrze uwypuklone uda i pośladi. Cielęta rodzą się o żółtym umaszczeniu, zmieniając je wraz z wiekiem. Średni wiek pierwszego ocielenia 32 miesiące a średni okres międzyocieleniowy około 24 miesiące. Porody łatwe pomimo, masy cieląt do kg. Bardzo dobrym potencjał wzrostu do 2 kilogramów. Masa ubojowa około kg w wieku miesięcy. Wydajność rzeźna na poziomie 65% a masa dorosłych osobników do 1000 kg u buhajów i 800 kg u krów.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marchigiana Włoska rasa, wcześnie dojrzewająca. Zwierzęta o okrywie białej jedynie samce z możliwością odcienia szarego. Dobrze rozwinięte tylne partie ciała zwłaszcza pośladki i udźce. Średni wiek pierwszego ocielenia to 31 miesięcy a średni okres międzyocieleniowy to 14 miesięcy. Porody łatwe a cielęta ważą około kg. Możliwość /jak poprzednia rasa/ osiągania przyrostów dobowych nawet do 2 kilogramów. Krowy ważą około kg a buhaje od 1200 do 1500 kg. Optymalny okres uboju to miesięcy, kiedy osiągają masę kg. Wydajność rzeźna na poziomie 67%. Demy Marcos, Executive & Marketing Department- ABCMarchigiana, Av. Fco. Matarazzo, Agua Branca, Sao Paulo/SP - Brasil,

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Aberden Angus Wcześnie dojrzewająca rasa bydła mięsnego pochodząca ze Szkocji. Niski kaliber – do 140 cm, o szeroki i głębokim tułowiu w kształcie prostokąta. Umaszczenie /kolor czarny lub czerwony/, bezrożne o łagodnym temperamencie. głębokiej klatce piersiowej. Dorosłe osobniki osiągają masę ciała do 1000 kg a krowy do 600 kg. Pierwsze wycielenia następują w 27 miesiącu życia. Porody łatwe, cielęta o wadze do 35 kg. Bydło mało wybredne, bardzo dobrze wykorzystuje pasze objętościowe. Średnie przyrosty od 900 do 1000 gram. Wydajność rzeźna opasów do 60-70%. Mięso dobrej jakości, soczyste, drobnowłókniste z wyraźną marmurkowatością. Rasa nie przeznaczona do krzyżowania towarowego.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Hereford Rasa pochodząca z Anglii. Umaszczenie intensywnie czerwone z białą głową, podbrzuszem i kiścią ogona. Czasami biały pas na grzbiecie. Występuje w formie rogatej i bezrożnej. Średni kaliber, tułów głęboki, masywny. Wysokość w kłębie buhajków –134 cm, krów zaś cm. Masa ciała 600 kg u krów i 900 kg u buhajków. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca. Pierwsze krycia w wieku około miesięcy przy masie kg. Porody łatwe a cielęta ważą kg. Żywotność cieląt bardzo wysoka. Odsetek trudnych porodów około 3%. Zwierzęta doskonale znoszą niekorzystne warunki środowiskowe, niewybredne w żywieniu. Wydajność rzeźna do 65%, mięso odznacza się większym otłuszczeniem niż rasa limousine. Dobre przyrosty do 1000 g.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Salers Francuska rasa bydła o umaszczeniu jednolicie ciemnobrązowym. Wysoki kaliber do 154 cm, przy masie ciała 1200 kg. Krowy cm i masa kg. Rasa wcześnie dojrzewająca o 96% łatwych porodów. Cielęta rodzą w wadze kg. Rasa mało wymagająca, dobrze aklimatyzującą się w trudnych warunkach środowiskowych. Bydło o dużej długowieczności i zdrowotności. Mleko od krów wykorzystuje się do produkcji serów lub odchowu większej ilości cieląt.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Welsh Black Rasa angielska bydła mięsnego, Umaszczenie ciemno- brunatne lub całkowicie czarne. Kaliber do 142 cm u buhajów i 132 cm u jałówek. Masa ciała pomiędzy kg. Bardzo dobrze przystosowane do warunkach podgórskich i górskich. Wcześnie dojrzewające o wysokiej płodności i dobrej długowieczności. Łatwe porody a krowy odznaczają się dużą opiekuńczością. Krowy o wydajności około 2500 kg mleka. Wydajność rzeźna na poziomie 55%. Potomstwo z kojarzeń z bydłem mlecznym charakteryzuje się dobrymi przyrostami. W porównaniu z mieszańcami i nnych ras uzyskują niższą końcową masę ciała i większe zużycie paszy na 1 kg przyrostu.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Dobór i zasady krzyżowania ras

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jaki jest cel hodowli ??? Materiał zarodowy Produkcja mięsa

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Import zasobów genetycznych - Krzyżowanie wypierające - Krzyżowanie przemienne -Krzyżowanie towarowe /przemysłowe/ -Zarodki -Nasienie seksowane Pochodzenie materiału genetycznego

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzyżowanie przemienne Krowa rasy limousine ♀x♂buhaj rasy hereford Jałówki mieszańce F1♀x♂buhaj rasy charolaise Jałówki mieszańce F2♀x♂buhaj rasy limousine Jałówki mieszańce F3♀x♂buhaj rasy hereford Jałówki mieszańce F4 ♀x♂buhaj rasy charolaise

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzyżowanie towarowe /przemysłowe/ Krowa rasy np. PHF ♀x♂buhaj rasy np. charolaise mieszańce F1 ♀♂

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zalety krzyżowania towarowego: Wyższe tempo wzrostu 5% Lepiej wykorzystują pasze Mniejsze zużycie składników na kg. przyrostu Większa masa ciała kg Wyższa wydajność rzeźna 4% Więcej mięsa w tuszy 15%

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Cechy Krzyżówka cb x ch cb x sim cb x lim cb x piem cb x her cb x angus Łatwość ocieleń Masa końcowa Umięśnienie Wydajność rzeźna Mięso w tuszy Tłuszcz w tuszy Kości w tuszy Smakowitość++++

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wyniki oceny opasowej i rzeźnej buhajków mieszańców pochodzących po buhajach ras mięsnych. /wg. Choroszy i wsp. 1995/. Genotyp Średni dobowy przyrost /g/ Wydajność rzeźna /%/ Produkcja mięsa w stosunku do grupy kontrolnej cb – kontrolna cb x simental cb x piemontese cb x charolaise cb x limousin ,81 58,47 61,98 60,88 61,51 100,0 115,9 131,4 128,4 113,1 pc- kontrolna pc x simental pc x charolaise pc x piemontese pc x limousine ,54 56,87 58,16 60,22 59,65 100,0 107,1 117,3 126,8 100,0

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wyniki oceny wartości opasowej i rzeźnej mieszańców Hf z rasami mięsnymi. /wg. Kaczmarka 2001 na podstawie Romita i wsp. 1991/ Rasa dzienne przyrosty /g/ wydajność rzeźna /%/ Wyniki dysekcji /%/ mięsokości tłuszcz międzymięśniowy Charolaise Limousin Piemontese Holsztyno-fryz ,6 64,7 66,2 62,1 68,3 69,7 73,3 66,7 17,8 16,8 16,2 19,3 8,01 7,86 5,78 8,28

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wyniki krzyżowania towarowego bydła rasy piemontese z bydłem cb. /wg. Rosochowicz i wsp. 1979/ Cechacb cb x piemontese różnice Przyrost masy ciała od urodzenia do uboju /g/ Masa tuszy ciepłej /kg/ Wydajność rzeźna netto /%/ Odwód udźca /cm/ Powierzchnia przekroju MLD /cm 2 / W 5 wyrębach: - mięso /%/ - tłuszcz /%/ - kości /%/ ,6 55,5 109,0 84,8 70,6 16,4 12, ,2 59,2 116,7 113,6 76,7 14,0 9, ,6 3,7 7,6 28,8 6,1 2,4 3,6

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi TECHNOLOGIA CHOWU I PRODUKCJI – decyduje w ok. 30% o wyniku ekonomicznym: Żywienie i pasze (w tym dobre urodzajne pastwisko, technologie wypasu) Żywienie i pasze (w tym dobre urodzajne pastwisko, technologie wypasu) Utrzymanie i pielęgnacja (proekologiczne technologie utrzymania zimowego, pomieszczenia itp.) Utrzymanie i pielęgnacja (proekologiczne technologie utrzymania zimowego, pomieszczenia itp.)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ZAPOTRZEBOWANIE POKARMOWE OPASANYCH ZWIERZĄT

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nowoczesne systemy opasania bydła bazują na młodych – rosnących zwierzętach, charakteryzujących się wysokim tempem wzrostu i intensywnym odkładaniem białka w dziennym przyroście masy ciała. Poziom żywienia powinien umożliwić optymalne wykorzystanie potencjału wzrostowego zwierzęcia w celu uzyskania odpowiedniego przyrostu tkanki mięsnej. Największe tempo wzrostu występuje w okresie poprzedzającym uzyskanie dojrzałości płciowej (tj. przed ukończonym 12 mies. życia). Wzrost masy ciała bydła (Kolb i Grutler)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czynniki wpływające na efektywność opasu i skład ciała Zwierzęta o dużym potencjale genetycznym wzrostu (np. rasy mięsne średnio lub późnodojrzewające lub typu mięsnego), mogą syntetyzować więcej białka w jednostce czasu, a towarzyszący temu proces odkładania tłuszczu jest mniej intensywny niż u zwierząt o niższym potencjale wzrostu (np. rasy cb). genetycznie uwarunkowany potencjał syntezy białka intensywność żywienia Na przebieg opasania i skład chemiczny ciała wpływają dwa czynniki:

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi SYSTEMY OPASANIA MŁODEGO BYDŁA RZEŹNEGO

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi W zależności od możliwości paszowych gospodarstwa oraz opłacalności produkcji i wymagań rynku, wyróżnia się trzy zasadnicze systemy opasania bydła ras mlecznych, mięsnych i mieszańców:  intensywny (alkierzowy)  półintensywny (z jednym sezonem pastwiskowym)  ekstensywny (z dwoma sezonami pastwiskowymi)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Systemy opasu system opasu przyrosty doboweżywienie System utrzymania intensywnyśrednio 1200dodatek pt %alkierzowy półintensywny dodatek pt. 30%mieszany ekstensywny dodatek pt. max 10%pastwiskowy

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Systemy opasania bydła (na przykładzie rasy Charolais) - Intensywny ( alkierzowy ) - półintensywny ( z jednym sezonem pastwiskowym ) - ekstensywny ( z dwoma sezonami pastwiskowymi ) (Micol i Beranger, 1984)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Masa ciała (kg) Przyrost m.c (g/dz.) Zapotrzebowanie JPŻBTJ (g) ZPP JWB GED JPŻ/JWB BTJ/JPŻ (g) ,2 3,6 4,8 5,3 5,8 6,9 7,7 9, ,2 6,3 8,6 0,76 0,86 0,76 0,84 0,92 0,80 0,90 0,99 118,7 118,0 105,2 103,8 101,7 94,2 89,0 76,9 Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe dla opasanych buhajków (IZ-INRA,2001) U młodszych zwierząt (do około 300 kg MC) potrzeby białkowe są większe niż u starszych. W miarę zwiększania się przyrostów MC rośnie zapotrzebowanie na energię (JPM), białko (BTJ) i zwiększa się gęstość energetyczna dawki (GED).

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi W opasie intensywnym zwierzęta są utrzymywane alkierzowo. Do intensywnego opasania nadają się buhajki ras mięsnych, mleczno-mięsnych lub mieszańce z rasami mięsnymi, których dzienne przyrosty masy ciała powinny wynosić powyżej 1000 g/dzień, przy zużyciu około 1 - 1,2% paszy treściwej/100 kg MC. Stosuje się go w opasaniu buhajków od masy ciała do kg, uzyskanej w wieku miesięcy życia lub w opasaniu buhajków do masy ciała kg, uzyskanej w wieku miesięcy życia. Opas intensywny

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Te systemy stosuje się zwykle przy opasie wolców lub jałówek ras mięsnych i mieszańców z rasami mięsnymi w rejonach o dużym udziale trwałych użytków zielonych. W zależności od zastosowanego systemu opasania wykorzystuje się jeden lub dwa sezony pastwiskowe w lecie oraz kiszonki z traw i ziarno zbóż w okresie zimowym. Opasanie półintensywne i ekstensywne z wykorzystaniem pastwiska

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Przy stosowaniu ekstensywnego systemu opasania - z wykorzystaniem dwóch sezonów pastwiskowych, zwierzęta przeznacza się na ubój w wieku miesięcy przy masie ciała około kg, względnie w wieku miesięcy przy masie ciała około 675 kg. Zasadą jest, aby zarówno przy półintensywnym jak i ekstensywnym systemie opasania, zwierzęta w okresie żywienia pastwiskowego uzyskiwały dobre przyrosty masy ciała (w granicach 800 g/dzień), a w okresie żywienia zimowego (alkierzowego) niższe ( g/dzień). Po drugim sezonie pastwiskowym zwierzęta przeznacza się na ubój, żywiąc je intensywnie pod koniec opasania kiszonką z traw i paszą treściwą zbożową. W półintensywnym systemie opasania - z wykorzystaniem jednego sezonu pastwiskowego, zwierzęta po zejściu z pastwiska żywi się alkierzowo kiszonką z traw (5 - 6 kg/100 kg masy ciała), sianem łąkowym (1 - 2 kg dziennie/sztukę) i gniecionym lub śrutowanym jęczmieniem (0,6 kg/ 100 kg masy ciała). Po zakończeniu opasania, w wieku około 18 miesięcy życia, wolce uzyskują masę ciała około 520 kg, a jałówki około 450 kg.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czynniki determinujące rodzaj opasu 1.System utrzymania 2.Wielkość przyrostów 3.Rodzaj żywienia 4.Struktura gruntów 5.Rasa 6.Rynek ekonomiczny

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi PASZE OBJĘTOŚCIOWE STOSOWANE W OPASIE

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Dobra jakość pasz objętościowych  gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie żwacza  przeciwdziała schorzeniom metabolicznym  pozytywnie wpływa na zdrowie i płodność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wymagania stawiane produkowanym paszom dla bydła Produkowane pasze powinny: W możliwie największym stopniu pokrywać zapotrzebowanie zwierząt na energię, białko, sole mineralne i witaminy skarmiane zestawy pasz powinny gwarantować prawidłowy przebieg procesów rozrodczych oraz dobry stan zdrowia zwierząt, Być możliwie tanie (koszt paszy to 50-80% wszystkich kosztów) Dawać wysoki plon z jednostki powierzchni Umożliwiać zastosowanie pełnej mechanizacji Charakteryzować się wysoką strawnością, aby ilość odchodów była możliwie najmniejsza (środowisko)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Plon składników pokarmowych z 1 ha przy intensywnej produkcji plon ekwiwalent ziarna pasza zielonki JPM b.og energia białko q tys. q q q Mieszanka traw Lucerna Kukurydza (30% s.m.) Buraki półcukrowe

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Plon jednostek skrobiowych z 1 ha kukurydzy w zależności od stadium dojrzałości Od siewu do kwitnienia 88 dni – 3400 j. skrob. Od kwitnienia do dojrzałości woskowej 55 dni – 6400 j. skrob.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Skład chemiczny i wartość pokarmowa traw z I-szego pokosu faza wegetacji przed początek początek koniec kłoszeniem kłoszenia kwitnienia kwitnienia Sucha masa,% Białko og.,% 19,5 17,0 14,5 12,1 Włókno, % 20,5 23,8 27,2 31,1 Strawność, % MJ NEL/kg s.m. 6,85 6,34 5,52 4,92

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zawartość białka w zielonce pastwiskowej w zależności od terminu koszenia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zawartość włókna (g/kg sm) w zielonce pastwiskowej w zależności od terminu koszenia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sezon letni to głównie pastwisko Wypas bydła zapobiega sukcesji roślin (zarastaniu) -wypas wolny (bezplanowy) - straty masy roślinnej są duże i w zależności od obsady i czasu użytkowania mogą wynosić %; - wypas na uwięzi (palikowanie) zaleca się tylko na małych pastwiskach, jeżeli stado jest niewielkie - kilka sztuk. - wypas kwaterowy - w ciągu sezonu kwatera jest wypasana razy, a czas przebywanie zwierząt na kwaterze to 2,3 dni; - wypas dawkowany - zapewnia lepsze wyjadanie runi nawet starszych roślin, a przez to efektywniejsze wykorzystanie pastwiska. - wypas zintegrowany z konserwacją pasz - ten sposób użytkowania zwiększa produktywność pastwiska, przeciętnie o 30% i pozwala na zachowanie w runi traw wysokich oraz ogranicza rozwój chwastów światłolubnych.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi W takim razie jakimi paszami żywić bydło mięsne ???!!!!

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Charakterystyka ważniejszych pasz objętościowych stosowanych w opasie bydła Kiszonka z kukurydzy Najwartościowsza pasza pod względem koncentracji energii i chęci pobierania. Zawiera wysoko strawne cukry i skrobię. Uboga w białko i składniki mineralne KK GPS Kiszonka z Nieco niższa wartość energetyczna niż kisz. z kukurydzy wyższa zaw. białka ogólnego wyrównany BTJN i BTJE Kiszonka z traw KT Podstawowa pasza w rejonach o dużym udziale TUZ, wyższa niż w/w zawartość białka ogólnego Kiszonka z prasowanych wysłodków buraczanych KPW Przydatna po uzupełnieniu dodatkiem siana i kisz. z kukurydzy, wysoka koncentr. energii i białka w kg SM Zróżnicowana wartość pokarmowa w zależności od jakości porostu i stadium wegetacji Pastwisko P

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zapotrzebowanie na pasze objętościowe, treściwe i słomę ściołową oraz przewidywana powierzchnia paszowa dla krowy – mamki z cielęciem rasy mięsnej średniego kalibru (jednostki krowa-cielę) w różnych typach gospodarstw produkujących żywiec wołowy w cyklu zamkniętym; sezon ocieleń krów: późno-zimowy do wczesno-wiosennego Typ gospo- darstw a System utrzymani a zwierząt Pasze Zapotrzebowanie paszy Powie- rzchnia paszow a (ha) 2 Dziennie, kg Roczni e z rezerw ą, q 1 Zima 200 dni Lato 165 dni A Wolno- stanowi- skowy, ściołowy kiszonka z trawy,30% SM15-360,146 kiszonka z kukurydzy,30% SM 17-40,80,129 siano łąkowe3-6,60,09 zielonka pastwiskowa-40790,225 zielonka koniczyny białej z trawami ,169 słoma zbożowa2280,229 treściwe zbożowe0,50,752, treściwe wysokobiałkowe1,2-1,6Zakup słoma ściołowa3-6,60,19 Ogółem powierzchnia uprawna, ha1,179 W tym trwałych użytków (TUZ), ha0,461 TUZ, %39,1

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2. ZASADY ŻYWIENIA I UKŁADANIA DAWEK POKARMOWYCH

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Przykłady dawek pokarmowych dla buhajków opasanych intensywnie paszami gospodarskimi ( Strzetelski i Osięgłowski, 2004 ) Kiszonka z kukurydzy (34%SM) Siano łąkowe Mieszanka treściwa 1 Śruta rzepakowa poekstrakcyjna Pasze Masa ciała (kg) Ilość paszy (kg/dzień) 10 1,0 0,5 1,2 12 1,0 0,7 0,9 15 0,5 1,2 0,8 16 0,5 1,6 0, ,1 0, ,5 0,5 Nr dawki Przewidywane przyrosty m.c.(g/dzień) Kisz.z przewiędniętych traw (34%SM) Śruta jęczmienna Poekstr.śruta rzepakowa Mieszanka mineralna 8 1,0 1,4 0, ,4 1,2 0, ,9 0,8 0, ,2 0,6 0, ,0 0,4 0, ,5 0,4 0,04 Przewidywane przyrosty m.c.(g/dzień) śruta pszenna 57,5%, otręby pszenne 24,5%,śruta sojowa poekstr. 15%,miesz.min.2,0%,kreda past.1,9%

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Przykładowy skład procentowy mieszanek treściwych dla młodego bydła opasowego (IZ-INRA, 2001) Śruta jęczmienna Śruta owsiana Śruta z pszenżyta Śruta żytnia Śruta kukurydziana Otręby pszenne Poekstrakcyjna śruta rzepakowa Mieszanka mineralno-witaminowa Lub Premix Kreda pastewna Komponenty paszowe Skład mieszanek ( % ) 123 W 1kg: JPŻ BO,g BTJN,g BTJE,g , , ,

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Żywienie i dawki pokarmowe dla krów mamek ras mięsnych W cyklu produkcyjnym stada krów mamek wyróżnia się następujące stany fizjologiczne, które wiążą się z zapotrzebowaniem zwierząt na składniki pokarmowe (Petit i Agabriel, 1993): okres okołoporodowy (3 tygodnie przed i po wycieleniu); początek karmienia cieląt i wczesny okres laktacji; okres krycia i zacielenia; środkowy okres laktacji (od 4 do 6 miesiąca); okres późnej laktacji (od 7 do 9 miesiąca); okres późnej laktacji (od 7 do 9 miesiąca). W zależności od pory roku, w którym występują wycielenia, poszczególne stadia laktacji przypadają na okres żywienia zimowego lub pastwiskowego. Poziom żywienia krów mamek ras mięsnych wiąże się ściśle z okresem wycielenia, stanem fizjologicznym oraz kondycją krów.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ocena kondycji krów mamek Kondycja dla poszczególnych faz cyklu rozrodu: odsadzenie cieląt - najlepsza kondycja 4 pkt zejście z pastwiska otłuszczona jesień i zima - krowy tracą na kondycji 3 pkt ( kg) hodowlana po urodzeniu cieląt, 2,0 - 1,5 pkt 3-4 miesiące karmienia - dalsze schudnięcie o 50 kg chudźcowa w okresie kojarzeń 2,5 - 3 pkt żywienie oszczędne średnia energetycznie

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Przykładowe dawki pokarmowe dla stada krów mamek rasy Limousin w okresie zimowym ( Strzetelski i Osięgłowski, 2004) Stan kondycji (BCS,pkt.) Masa ciała (kg) Okres cyklu produkcyjnego Rodzaj paszy Poekst. śruta rzepakowa Ilość paszy ( kg/dzień ) Reprodukcja Pełna laktacja Koniec laktacji Reprodukcja Pełna laktacja Koniec laktacji 32,5 31,8 29,4 29,7 28,8 26,5 2,0 1,3 0,7 1,7 1,0 0,4 0,60 - 0,50 - Kiszonka z traw Słoma jęczmienna Śruta jęczmienna 1,5 3, Krowy utrzymywane luzem, na ściółce ze słomy, wydajność mleka – 6,2 kg/dzień, masa ciała cielęcia -36kg. 1 1

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Systemy utrzymania grup technologicznych Przy wyborze systemu utrzymania bydła mięsnego należy kierować się głównie względami ekonomicznymi: wielkością stada środkami finansowymi, które zostaną przeznaczone na modernizację lub budowę pomieszczeń

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wyróżnia się dwa podstawowe systemy utrzymania bydła mięsnego:  w oborach wolnostanowiskowych (dla większych stad)  w oborach uwięziowych, tradycyjnych (w małych gospodarstwach)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Obory wolnostanowiskowe  mogą to być nowo wybudowane obory, proste i tanie  po adaptacji innych budynków np. szop, wiat, stodół lub pustych obór po krowach mlecznych  z głęboką ściółką lub obory boksowe

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja wiaty na oborę wolnostanowiskową z głęboką ściółką poprzez dobudowę strefy karmowej i adaptacje wnętrza wiaty -wariant II

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stodoła zmodernizowana na oborę z głęboką ściółką, w oborze uwięziowej po modernizacji – sektor doju Sektor obory dla młodzieży obora z poprzecznym sektorem doju

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Obora uwięziowa ściołowa ze stanowiskami długimi przed modernizacją na oborę boksową - wariant III Modernizacja wnętrz obory: demontaż żłobów Zamontowanie boksów Zainstalowanie poideł

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja obory uwięziowej na oborę wolnostanowiskową boksową 2 – rzędową poprzez dobudowę strefy karmowej i adaptację wnętrza obory – wariant III Przekrój poprzeczny A- stół paszowy B- korytarz karmowy C- boksy z korytarzem spacerowym

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ROZRÓD I ORGANIZACJA ROZRODU – decyduje w ok. 60% o opłacalności produkcji: Cechy macierzyńskie – opiekuńczość i mleczność matek Cechy macierzyńskie – opiekuńczość i mleczność matek Techniki krycia – naturalnego, inseminacji i transferu zarodków Techniki krycia – naturalnego, inseminacji i transferu zarodków Technologie odchowu cieląt przy matkach Technologie odchowu cieląt przy matkach

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Kiedy i jak zacielać krowy mięsne?

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Model produkcyjny zimowywiosennyletni termin wycieleniaXII-IIII-IVV-VII termin zacieleniaIII-VV-VIIVIII-X termin odsadzeniaX-XI masa ciało odsadków

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Trzyletni cykl produkcyjny (wg. Dobickiego 2007). WyszczególnienieCykl produkcyjny zimowywiosenny I rok Termin kryciaIV-VVI-VII Termin ocieleniaI-IIIII-IV Waga cieląt przy wejściu na pastwisko kg30-60 kg Termin odsadzeniaXX Waga odsadzonych cieląt kg kg II rok I krycie w wieku ok. 15 miesięcyIV-VVI-VII Masa ciała na 31.XII (kg) III rok Termin I ocielenia w wieku 24 miesięcyI-IIIII-IV Masa ciała przed ocieleniem (kg) Masa ciała cieląt po odsadzeniu na 30.X.(m-ce) /8, /6,5 Masa ciała cieląt na 30.X wieku (m-ce)490/32, 5450/30,5

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krycie naturalne z ręki, haremowe czy może wolne Co wybrać???!!!!!!

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszar ó w Wiejskich na lata Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi A może inseminacja??? Nowoczesne techniki rozrodu