Wpływ soli i cukru na organizm człowieka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Szkoła promująca zdrowie
Advertisements

Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
SÓL – dobro czy zło?.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWY STYL ŻYCIA.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
1. Odżywiaj się zdrowo Jedz przynajmniej 5 razy dziennie, a jako przekąski - owoce i warzywa; Ogranicz ilość spożywanych posiłków i napojów bogatych.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Czy sól jest zdrowa?.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Zapis prezentacji:

Wpływ soli i cukru na organizm człowieka

Co wpływa na nasze zdrowie?

PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych = dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych + regularność posiłków

Zachowania niosące ryzyko dla zdrowego trybu życia Zdrowiu szkodzą: Palenie tytoniu; Picie alkoholu; Nadmierne spożycie tłuszczy zwierzęcych; Używanie substancji psychoaktywnych; Nieprzestrzeganie zasad higieny; Nadmierne spożywanie produktów bogatych w cukry

Co cukier robi z Twoim ciałem? Przyspiesza procesy starzenia się skóry (pogłębia zmarszczki); - Sprzyja próchnicy; - Może uszkodzić nerki; - Podnosi poziom złego cholesterolu; - Sprzyja otyłości; - Osłabia wzrok; - Zwiększa ryzyko wystąpienia zawału i cukrzycy typu 2;

Cukier to bezwartościowe kalorie !!! Nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym dla naszego zdrowia. Cukier prowadzi do wielu poważnych chorób – nowotworów, cukrzycy, chorób serca i układu krążenia.

Ukryty w wielu produktach i pod wieloma nazwami Cukier jest ukryty w niezmiernie wielu produktach spożywczych, nie tylko w słodyczach – w pieczywie, płatkach śniadaniowych (ogromne ilości!), ketchupie, musztardzie, maśle orzechowym, sosach do makaronu, gotowej przetworzonej żywności.

Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia. Nawyk ten powstaje już w wieku niemowlęcym. To właśnie cukier powoduje, że umysł dziecka ma kłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. Nadmiar cukru w diecie sprzyja zwiększonej produkcji insuliny, która to z kolei podnosi ciśnienie krwi i zaburza przemianę tłuszczową. Stąd już prosta droga do miażdżycy, udaru mózgu.

Co jest groźniejsze dla naszego zdrowia – cukier czy sól? Naukowcy doszli do wniosku, że nadmierna konsumpcja przetworzonych produktów bogatych w cukry jest bardziej szkodliwa niż duże spożycie soli.

Jak ograniczyć ilość soli w diecie? Stopniowo zmniejszaj ilość spożywanej soli; Przyswajanie się do mniej słonego smaku nie jest trudne; Usuń solniczkę ze stołu; Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw; Jeżeli używasz soli dodawaj ją pod koniec gotowania; Stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone; Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu; Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych; Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych wybieraj produkty mniej słone;

Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Osteoporozę Raka żołądka Nadmiar soli szkodzi i może spowodować: Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Osteoporozę Raka żołądka Polak spożywa dziennie 2-3 razy więcej soli (12-15 gramów) niż przewidują zalecenia WHO (Światowej Organizacji Zdrowia)

Piramida zdrowego żywienia jest zestawieniem zaleceń żywieniowych. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na zbilansowanie diety.

Śniadania wpływają na zdolność ucznia do: wysiłków podejmowanych w szkole, a więc na: koncentrację, zapamiętywanie, siłę fizyczną, dobre samopoczucie, intelektualny rozwój. Niejedzenie śniadań przez dzieci i młodzież, niekorzystnie wpływa na ich rozwój i stan zdrowia.

Sól – biały zabójca Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Wypłukuje również wapń z organizmu i może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę. Sól to potoczna nazwa związku chemicznego- chlorku sodu (NaCl). Ta stosowana jako przyprawa składa się przede wszystkim z sodu i z dodatkowych pierwiastków np. jodu.

Gdzie ukrywa się sól? Sól to nie tylko ta w solniczce. Sól można spotkać w płatkach śniadaniowych, zupach w proszku, daniach Fast food, wędlinach, chipsach, warzywach konserwowych, pieczywie czy w kostkach rosołowych. Sól jest dobrym konserwantem, dlatego producenci na potęgę dodają ją do swoich wyrobów. Warto także podkreślić, że na opakowaniach produktów zamiast słowo sól pojawia się sód.

Zalecane dzienne spożycie soli wynosi 5-6 g na dobę, czyli 1 łyżeczkę. Na co dzień nie zauważamy jednak, jak bardzo przekraczamy ten limit. Sól, tak samo jak i cukier, jest dodawana wszędzie.