ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA W POLSCE RYGA 10.02.2011 r.
UWARUNKOWANIA OGÓLNE Pow. Kraju - 312,7 tys. km2 Ludność - 38,1 mln osób, w tym - miasta: 23,3 mln, wieś: 14,8 mln. Liczba gmin: 2478 Liczba woj.: 16
Od 1 maja 2004 r. Polska jest członkiem Unii Europejskiej. Polska zajmuje 7,1% ogólnej powierzchni krajów Unii granicząc z 7 krajami. Polska charakteryzuje się dużą różnorodnością przyrodniczo-środowiskową. Udział gruntów leśnych w ogólnej powierzchni lądowej kraju przekracza 30%. Ponad 75% terytorium kraju położone jest poniżej 200 m n.p.m., a tylko niespełna 3% powyżej 500 m n.p.m.
WARUNKI KLIMATYCZNE Klimat w Polsce charakteryzuje się dużymi wahaniami w długości poszczególnych pór roku. W ostatnich 4 latach średnia temperatura powietrza wahała się od 8,3oC do 9,4oC, a suma opadów w przedziale 585 mm do 609 mm
Średnia temperatura: od 8,3oC do 9,4oC Suma opadów: 585 mm do 609 mm
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA POLSKIEGO ROLNICTWA Rolnictwo polskie charakteryzuje się dużym rozdrobnieniem Ponad połowa gospodarstw produkuje wyłącznie lub głównie na własne potrzeby. Gospodarstwa te prowadzą produkcję metodami tradycyjnymi, Warunki glebowo-klimatyczne i tradycje regionalne decydują o specjalizacji produkcji. Polska centralna, wschodnia i północna to obszary upraw ziemniaków i żyta oraz użytki zielone. Największa koncentracja chowu bydła występuje w woj. podlaskim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim i wielkopolskim, a trzody chlewnej w woj. wielkopolskim i kujawsko-pomorskim.
GOSPODARSTWA ROLNE I ICH STRUKTURA - w 2009 r. -1765,9 tys. gosp. indyw. powyżej 1 ha UR, gospodarowały na 14145 tys. ha UR. średnia powierzchnia UR przypadająca na 1 gospodarstwo w 2009 r. wynosiła 10,23 ha.
STRUKTURA UŻYTKOWANIA GRUNTÓW W 2008 r. (w % pow. ogółem)
WARTOŚĆ PRODUKCJI ROLNICZEJ I RELACJE CEN
PRODUKCJA ROŚLINNA Struktura zasiewów poszczególnych upraw w 2000, 2007 i 2008 r. (w %) Ogólna pow. zasiewów w 2008 r. - 11,6 mln ha.
PRODUKCJA ZWIERZĘCA Zwierzęta gospodarskie w latach 1995–2008/ (stany czerwcowe)
Pogłowie bydła, krów i trzody chlewnej na 100 ha UR wg Pogłowie bydła, krów i trzody chlewnej na 100 ha UR wg. Województw w 2007 i 2008 r./ (w szt.)
Zużycie nawozów mineralnych i wapniowych (w kg czystego składnika NPK na 1 ha użytków rolnych) w przeliczeniu na 1 ha UR w 2008 r zużyto 132,6 kg NPK; nawozów wapniowych w przeliczeniu na1 ha UR wynosi 38,5 kg, obornika, w przeliczeniu na czysty składnik NPK na 1 ha UR w dobrej kulturze rolnej stanowiło równowartość 59,0 kg NPK.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE W POLSCE pod koniec lat 90-tych w Polsce nastąpił wzrost zainteresowania rolnictwem ekologicznym które rozwijało się jako ruch społeczny. ostatnie lata to dynamiczny okres rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. polska mimo dobrych warunków odstaje od średniego w UE udziału gospodarstw i areału objętego produkcją ekologiczną. przy średnim udziale w UE 1,7% gospodarstw ekologicznych w ogólnej liczbie gospodarstw i około 3,9% powierzchni użytków rolnych, w Polsce udział ten wynosi odpowiednio 0,8 i 2,3%. według stanu na 31 grudnia 2008 r., pod kontrolą upoważnionych jednostek certyfikujących znajdowało się 14 896 gospodarstw ekologicznych i przetwórni ekologicznych – 236
Liczba producentów ekologicznych w poszczególnych w 2008 roku w Polsce
największa liczba gospodarstw prowadząca produkcję metodami ekologicznymi znajduje się w środkowej i południowo-wschodniej Polsce (małopolskie, świętokrzyskie, mazowieckie, lubelskie i podkarpackie). średnia powierzchnia gospodarstw ekologicznych przekracza 20 ha przy średniej krajowej ponad 10,23 ha dla gospodarstw konwencjonalnych. struktura podstawowych upraw ekologicznych kształtuje się następująco: łąki i pastwiska ( 46%); uprawy rolnicze (43%); plantacje jagodowe i uprawy sadownicze (10%); uprawy warzywne (1%).