Tajemnice ludzkiego ciała

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Advertisements

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
BIAŁKA.
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
Zanieczyszczenia biologiczne
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Układ pokarmowy.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
1.
Układ pokarmowy człowieka
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Budowa i funkcje układu pokarmowego
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Choroby układu pokarmowego
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Poznajemy składniki pokarmu.
Budowa i funkcje układu pokarmowego
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Tajemnice ludzkiego ciała Odżywianie Prezentacja przygotowana dla uczniów gimnazjum Autor Jolanta Szymańska

Odżywianie Odżywianie to nie tylko samo pobieranie pokarmu, lecz również całokształt procesów związanych z trawieniem, przyswajaniem i wykorzystywaniem pobranego pokarmu dla potrzeb budulcowych, energetycznych oraz do regulacji wielu reakcji zachodzących we wszystkich komórkach ciała. Człowiek przyjmuje w pokarmach wiele różnorodnych składników, które nazwano składnikami odżywczymi. SKŁADNIKI ODŻYWCZE REGULUJĄCE BUDULCOWE ENERGETYCZNE

FRAGMENT ŁAŃCUCHA BIAŁKOWEGO Składniki budulcowe Składniki budulcowe służą do budowy i odnowy organizmu; zaliczamy do nich głównie białka i sole mineralne. Białka to bardzo duże cząsteczki, zbudowane z setek lub tysięcy pojedynczych związków organicznych zwanych aminokwasami. AMINOKWASY Sole mineralne – stanowią obok białek bardzo ważny składnik budulcowy organizmu. Są składnikami kości i zębów, biorą udział w krzepnięciu krwi. Ich niedobór powoduje zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. FRAGMENT ŁAŃCUCHA BIAŁKOWEGO

Składniki energetyczne Składniki energetyczne są to składniki, których spalanie dostarcza energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych i utrzymania stałej temperatury ciała. Zaliczamy do nich głównie: węglowodany, dostarczające około 45% energii tłuszcze, dostarczające około 40% energii cukier prosty (glukoza) cukier złożony kwasy tłuszczowe Główne źródła węglowodanów to: pieczywo warzywa i owoce słodycze glicerol Główne źródła tłuszczów: zwierzęcych – smalec, słonina, masło, śmietana roślinnych – oleje jadalne (sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryna

Składniki regulujące Skutki niedoboru witamin w organizmie Do składników regulujących należą witaminy oraz sole mineralne. Nie są one źródłem energii. Twórca nauki o witaminach i odkrywca pierwszej witaminy , nazwanej witaminą B1, był biochemik polskiego pochodzenia Kazimierz Funk. Wprowadził on nazwę witaminy dla substancji, których brak w pożywieniu powoduje powstawanie chorób zwanych awitaminozami. Nadmiar witamin w organizmie nazywa się hiperwitaminozą. Skutki niedoboru witamin w organizmie Krzywica u dzieci (niedobór witaminyD) Szkorbut (Niedobór witaminy C) Kurza ślepota (niedobór witaminy A) Niedokrwistość złośliwa (niedobór witaminy B12) Słaba krzepliwość (niedobór witaminy K) Pelagra (niedobór witaminy PP) Choroba beri – beri (niedobór witaminy B12)

Układ pokarmowy Zespół narządów wchodzących w skład układu pokarmowego ma za zadanie dostarczenie organizmowi składników niezbędnych do budowy i odnowy własnych tkanek oraz substancji energetycznych, koniecznych do podtrzymywania wszelkich procesów życiowych. UKŁAD POKARMOWY przełyk GRUCZOŁY TRAWIENNE żołądek Ślinianki Wątroba Trzustka wątroba PRZEWÓD POKARMOWY jelito cienkie Jama ustna Gardło Przełyk Żołądek Jelito cienkie Jelito grube Odbyt jelito grube

Jama ustna, zęby Jama ustna jest początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego. Ograniczają ją od przodu wargi, po bokach policzki, od góry podniebienie; z tyłu jama ustna łączy się z gardłem. Znajduje się tu język, który bierze udział w formowaniu kęsów i zęby, służące do rozdrabniania i miażdżenia pokarmu. podniebienie języczek gardłowy tylna ściana gardła siekacze kły przedtrzonowe trzonowe migdałek podniebienny W skład uzębienia stałego wchodzą 32 zęby umieszczone w szczęce i żuchwie po lewej i prawej stronie zęby trzonowe W uzębieniu mlecznym pierwsze wyrzynają się przeważnie siekacze, ostatnie pojawiają się drugie zęby trzonowe. język zęby przedtrzonowe siekacze kły trzonowe kieł siekacze

Narządy układu pokarmowego Żołądek stanowi część przewodu pokarmowego, zlokalizowana pomiędzy przełykiem a dwunastnicą. Jest przejściowym zbiornikiem pokarmu. Ściany żołądka przebite są dwoma otworami: górny nosi nazwę wpustu, dolny zaś odźwiernika. Jelito to najdłuższa część przewodu pokarmowego. Dzieli się na jelito cienkie i grube. Jelito grube ma około 1,5 m długości. Wątroba jest największym gruczołem ciała ludzkiego, waży około 1,5 kg; wytwarzana jest tu żółć, która pomaga trawić tłuszcze przełyk Jelito cienkie ma 4- 5 m długości. wpust dwunastnica odźwiernik Pęcherzyk żółciowy

Trawienie pokarmów Pobrany pokarm jest poddany trawieniu, czyli procesowi rozkładu zawartych w nim złożonych związków organicznych (białek, cukrów, tłuszczowców) na prostsze związki, które mogą być wchłaniane z jelit do krwi i ta drogą docierają do wszystkich komórek ciała. enzym ROZKŁAD WĘGLOWOWANÓW enzym ROZKŁAD TŁUSZCZÓW ROZKŁAD BIAŁEK enzym MLECZKO POKARMOWE

Choroby układu pokarmowego Brak higieny sprzyja zakażeniom przewodu pokarmowego przez drobnoustroje chorobotwórcze np. bakterie. Przyczyną zatruć może być spożywanie żywności lub picie wody zanieczyszczonej drobnoustrojami. Objawami zatruć są: nudności, wymioty, biegunki. Choroby mogą także wywołać pasożyty, takie jak: tasiemiec, owsik, czy włosień kręty Samonella Gronkowiec złocisty Laseczka jadu kiełbasianego Toksyna tej bakterii trudno się rozkłada nawet w wysokich temperaturach. Źródłem zakażenia mogą być jaja, soki owocowe, lody, drób. Ta bakteria należy do najczęstszych przyczyn masowych zatruć pokarmowych. Zakażone produkty to przede wszystkim jaja, mleko, surowe mięso Toksyna tej bakterii powoduje porażenia układu nerwowego. Źródłem zakażeń może być mięso, wędliny, konserwy mięsne.

Pasożyty układu pokarmowego Wywołuje ciężką chorobę zwaną włośnicą. Do zakażenia dochodzi po spożyciu mięsa wieprzowego zawierające larwy włosieni. włosień spiralny Tasiemiec wywołuje chorobą zwaną tasiemczycą. Do zakażenia tasiemcem dochodzi poprzez spożycie mięsa wołowego lub wieprzowego zawierającego człony tasiemca. tasiemce glista ludzka jaja Zakażenie tym pasożytem następuje za pośrednictwem gleby, wody, warzyw, owoców. Wywołuje chorobę zwaną glistnicą.

Wpływ alkoholu na zdrowie na niektóre narządy

Prace wykonane przez uczniów

Prace wykonane przez uczniów

Prace wykonane przez uczniów

Wszyscy lubimy kolorowe kanapki