Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

EDUKACJA PROZDROWOTNA

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "EDUKACJA PROZDROWOTNA"— Zapis prezentacji:

1 EDUKACJA PROZDROWOTNA

2 odżywianie Żywienie (odżywianie) - jest to proces polegający na dostarczaniu każdej żywej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia.  Odżywiona musi zostać każda komórka naszego ciała. Ze strawionego pokarmu substancje organiczne w postaci prostych substancji odżywczych są rozprowadzane za pomocą krwi po całym ciele.

3 Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu
Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe (zdrowe) odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.

4

5 Produkty szczególnie ważne w diecie dzieci i młodzieży

6 WARZYWA

7 OWOCE

8 PRODUKTY ZBOŻOWE PEŁNOZIARNISTE

9 RYBY ORAZ OLIWY I OLEJE

10 WARZYWA STRĄCZKOWE

11 ORZECHY, MIGDAŁY, NASIONA

12 PRODUKTY MLECZNE

13 WITAMINY

14 Produkty niewskazane w diecie ucznia
sól białe pieczywo słodkie napoje produkty wędzone tłuszcze przetworzone konserwy słodycze fast-foody

15 Piramida zdrowego żywienia

16

17 Jak czytać piramidę Produkty, które powinny być podstawą naszej diety są umieszczone na dole piramidy; Im niższe piętro piramidy tym więcej porcji danych produktów powinniśmy spożywać w ciągu dnia; Podstawą naszego wyżywienia powinny być produkty zbożowe, natomiast najmniej w ciągu dnia powinniśmy spożywać produktów tłuszczowych i słodyczy.

18 I piętro: warzywa i owoce
Dzieciom zaleca się spożywanie 3,5 porcji warzyw i 3 porcji owoców dziennie, a także dodatkowo 1 porcji nasion i orzechów. Każdy posiłek powinien zawierać różnorodne warzywa, np. zielone (szpinak, sałata, brokuły) lub pomarańczowe (marchew, dynia, pomidory). Wybierajmy warzywa i owoce w formie surowej, ewentualnie możemy je zastąpić sokiem owocowym bądź warzywnym.

19 Ii piętro: produkty zbożowe
Produkty zbożowe są głównym źródłem energii dla organizmu. Ponadto zawierają niezbędne składniki mineralne oraz witaminy, a także błonnik pokarmowy. Spośród produktów zbożowych wybierajmy pieczywo z pełnego ziarna, kaszę gryczana i jęczmienną, brązowy ryż oraz makaron razowy, regulujący pracę jelit.

20 Iii piętro: produkty mięsne i mleczne
Mleko i przetwory mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie, niezbędnym do budowy mocnych kości i zębów. Do produktów mlecznych zaliczamy: mleko i produkty mleczne: jogurty, sery twarogowe, sery żółte, kefiry, maślanki, sery żółte i twarogi. MIĘSO, DRÓB, JAJA, RYBY, « NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ORZECHY 1 MLEKO I PRODUKTY MLECZNE (jogurty, sery twarogowe, sery żóWe)

21 Iv piętro: olej, tłuszcze, orzechy
Do tej grupy zaliczamy: oleje roślinne, masło roślinne, margarynę. Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do żywności! Tłuszcz w diecie powinien pochodzić z ryb, orzechów i olejów roślinnych (rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek). Do smażenia najlepiej wybierz oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Unikaj produktów tj. ciasteczka, chipsy, hamburgery, frytki).

22 V piętro: słodycze, napoje słodzone oraz słone przekąski
Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania w organizmie tkanki tłuszczowej! Potrawy doprawiaj ziołami. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. Odstaw słone przekąski (chipsy, paluszki, orzeszki solone).

23 Pij codziennie odpowiednią ilość wody
Dzieci powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody. W przypadku, kiedy w danym dniu wysiłek fizyczny jest intensywniejszy, np. odbywają się zajęcia wf-u, picie płynów powinna być znacznie większe. Wybieraj wodę, niesłodzone herbatki owocowe, soki warzywne, owocoweo oraz owocowo-warzywnych.

24 Zasady zdrowego odżywiania

25 Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie 5 RAZY DZIENNIE.
Bądź codziennie aktywny fizycznie- ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy- mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.

26 Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. Pij codziennie odpowiednią ilość wody. Myj zawsze ręce przed jedzeniem. Po jedzeniu myj zęby. Przed wyjściem z domu. Pamiętaj o zjedzeniu śniadania. Nie zapominaj też o drugim śniadaniu!

27

28

29 HIGIENA OSOBISTA

30

31 HIGIENA OSOBISTA To codzienne czynności polegające na myciu ciała oraz regularnej zmianie i praniu odzieży.

32 Podstawowe zasady dotyczące dbania o higienę

33 Myjemy ręce: po zabawie, po wyjściu z ubikacji, przed posiłkiem, po zabawie ze zwierzętami!

34 dbajmy o codzienną kąpiel całego ciała
Głowę myjemy systematycznie, dokładnie spłukując szampon, włosy dokładnie rozczesujemy dbajmy o codzienną kąpiel całego ciała

35 Dbajmy o uszy Dbajmy o paznokcie

36 Myjmy zęby

37 Czego nam nie wolno robić?
Nie jemy posiłków brudnymi rękami! Nie zapominamy o myciu zębów co najmniej 3 razy dziennie! Nie zapominamy o codziennej kąpieli całego ciała! Nie zapominamy o codziennej zmianie bielizny! Nie chodzimy w brudnych ubraniach!

38

39


Pobierz ppt "EDUKACJA PROZDROWOTNA"

Podobne prezentacje


Reklamy Google