Tajemnice ludzkiego ciała Odżywianie Prezentacja przygotowana dla uczniów gimnazjum Autor Jolanta Szymańska
Odżywianie Odżywianie to nie tylko samo pobieranie pokarmu, lecz również całokształt procesów związanych z trawieniem, przyswajaniem i wykorzystywaniem pobranego pokarmu dla potrzeb budulcowych, energetycznych oraz do regulacji wielu reakcji zachodzących we wszystkich komórkach ciała. Człowiek przyjmuje w pokarmach wiele różnorodnych składników, które nazwano składnikami odżywczymi. SKŁADNIKI ODŻYWCZE REGULUJĄCE BUDULCOWE ENERGETYCZNE
FRAGMENT ŁAŃCUCHA BIAŁKOWEGO Składniki budulcowe Składniki budulcowe służą do budowy i odnowy organizmu; zaliczamy do nich głównie białka i sole mineralne. Białka to bardzo duże cząsteczki, zbudowane z setek lub tysięcy pojedynczych związków organicznych zwanych aminokwasami. AMINOKWASY Sole mineralne – stanowią obok białek bardzo ważny składnik budulcowy organizmu. Są składnikami kości i zębów, biorą udział w krzepnięciu krwi. Ich niedobór powoduje zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. FRAGMENT ŁAŃCUCHA BIAŁKOWEGO
Składniki energetyczne Składniki energetyczne są to składniki, których spalanie dostarcza energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych i utrzymania stałej temperatury ciała. Zaliczamy do nich głównie: węglowodany, dostarczające około 45% energii tłuszcze, dostarczające około 40% energii cukier prosty (glukoza) cukier złożony kwasy tłuszczowe Główne źródła węglowodanów to: pieczywo warzywa i owoce słodycze glicerol Główne źródła tłuszczów: zwierzęcych – smalec, słonina, masło, śmietana roślinnych – oleje jadalne (sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryna
Składniki regulujące Skutki niedoboru witamin w organizmie Do składników regulujących należą witaminy oraz sole mineralne. Nie są one źródłem energii. Twórca nauki o witaminach i odkrywca pierwszej witaminy , nazwanej witaminą B1, był biochemik polskiego pochodzenia Kazimierz Funk. Wprowadził on nazwę witaminy dla substancji, których brak w pożywieniu powoduje powstawanie chorób zwanych awitaminozami. Nadmiar witamin w organizmie nazywa się hiperwitaminozą. Skutki niedoboru witamin w organizmie Krzywica u dzieci (niedobór witaminyD) Szkorbut (Niedobór witaminy C) Kurza ślepota (niedobór witaminy A) Niedokrwistość złośliwa (niedobór witaminy B12) Słaba krzepliwość (niedobór witaminy K) Pelagra (niedobór witaminy PP) Choroba beri – beri (niedobór witaminy B12)
Układ pokarmowy Zespół narządów wchodzących w skład układu pokarmowego ma za zadanie dostarczenie organizmowi składników niezbędnych do budowy i odnowy własnych tkanek oraz substancji energetycznych, koniecznych do podtrzymywania wszelkich procesów życiowych. UKŁAD POKARMOWY przełyk GRUCZOŁY TRAWIENNE żołądek Ślinianki Wątroba Trzustka wątroba PRZEWÓD POKARMOWY jelito cienkie Jama ustna Gardło Przełyk Żołądek Jelito cienkie Jelito grube Odbyt jelito grube
Jama ustna, zęby Jama ustna jest początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego. Ograniczają ją od przodu wargi, po bokach policzki, od góry podniebienie; z tyłu jama ustna łączy się z gardłem. Znajduje się tu język, który bierze udział w formowaniu kęsów i zęby, służące do rozdrabniania i miażdżenia pokarmu. podniebienie języczek gardłowy tylna ściana gardła siekacze kły przedtrzonowe trzonowe migdałek podniebienny W skład uzębienia stałego wchodzą 32 zęby umieszczone w szczęce i żuchwie po lewej i prawej stronie zęby trzonowe W uzębieniu mlecznym pierwsze wyrzynają się przeważnie siekacze, ostatnie pojawiają się drugie zęby trzonowe. język zęby przedtrzonowe siekacze kły trzonowe kieł siekacze
Narządy układu pokarmowego Żołądek stanowi część przewodu pokarmowego, zlokalizowana pomiędzy przełykiem a dwunastnicą. Jest przejściowym zbiornikiem pokarmu. Ściany żołądka przebite są dwoma otworami: górny nosi nazwę wpustu, dolny zaś odźwiernika. Jelito to najdłuższa część przewodu pokarmowego. Dzieli się na jelito cienkie i grube. Jelito grube ma około 1,5 m długości. Wątroba jest największym gruczołem ciała ludzkiego, waży około 1,5 kg; wytwarzana jest tu żółć, która pomaga trawić tłuszcze przełyk Jelito cienkie ma 4- 5 m długości. wpust dwunastnica odźwiernik Pęcherzyk żółciowy
Trawienie pokarmów Pobrany pokarm jest poddany trawieniu, czyli procesowi rozkładu zawartych w nim złożonych związków organicznych (białek, cukrów, tłuszczowców) na prostsze związki, które mogą być wchłaniane z jelit do krwi i ta drogą docierają do wszystkich komórek ciała. enzym ROZKŁAD WĘGLOWOWANÓW enzym ROZKŁAD TŁUSZCZÓW ROZKŁAD BIAŁEK enzym MLECZKO POKARMOWE
Choroby układu pokarmowego Brak higieny sprzyja zakażeniom przewodu pokarmowego przez drobnoustroje chorobotwórcze np. bakterie. Przyczyną zatruć może być spożywanie żywności lub picie wody zanieczyszczonej drobnoustrojami. Objawami zatruć są: nudności, wymioty, biegunki. Choroby mogą także wywołać pasożyty, takie jak: tasiemiec, owsik, czy włosień kręty Samonella Gronkowiec złocisty Laseczka jadu kiełbasianego Toksyna tej bakterii trudno się rozkłada nawet w wysokich temperaturach. Źródłem zakażenia mogą być jaja, soki owocowe, lody, drób. Ta bakteria należy do najczęstszych przyczyn masowych zatruć pokarmowych. Zakażone produkty to przede wszystkim jaja, mleko, surowe mięso Toksyna tej bakterii powoduje porażenia układu nerwowego. Źródłem zakażeń może być mięso, wędliny, konserwy mięsne.
Pasożyty układu pokarmowego Wywołuje ciężką chorobę zwaną włośnicą. Do zakażenia dochodzi po spożyciu mięsa wieprzowego zawierające larwy włosieni. włosień spiralny Tasiemiec wywołuje chorobą zwaną tasiemczycą. Do zakażenia tasiemcem dochodzi poprzez spożycie mięsa wołowego lub wieprzowego zawierającego człony tasiemca. tasiemce glista ludzka jaja Zakażenie tym pasożytem następuje za pośrednictwem gleby, wody, warzyw, owoców. Wywołuje chorobę zwaną glistnicą.
Wpływ alkoholu na zdrowie na niektóre narządy
Prace wykonane przez uczniów
Prace wykonane przez uczniów
Prace wykonane przez uczniów
Wszyscy lubimy kolorowe kanapki