JAKOŚĆ wg ISO 9000 … taki, który spełnia zamierzony cel  niedrogi  zapala bez problemu  niezawodny  tani w utrzymaniu  mocny i trwały  łatwy w.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
OSIEM ZASAD ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ.
Advertisements

Słabe strony administracji publicznej wg Narodowej Strategii Spójności 2007
2.1. MISJA PRZEDSIĘBIORSTWA I JEGO CELE
SKUTECZNOŚĆ i EFEKTYWNOŚĆ SYSTEMU
Definicja Benchmarking definiowany jest jako „nieprzerwany proces porównywania wyników przedsiębiorstwa, systemów zarządzania, procesów, produktów i usług.

HUMAN PERFORMANCE IMPROVEMENT
Analiza ryzyka projektu
Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna ISO
Katarzyna Topolska-Ciuruś Szczyrk, 6-7 czerwca 2011 r.
Jak mierzyć efektywność realizacji procesu
JAKOŚĆ PRODUKTU - USŁUGI
zarządzanie produkcją
Decyzje cenowe przedsiębiorstwa turystycznego
SYSTEMY ZARZĄDZANIA - GENEZA
SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Struktura SYSTEMU Jacek Węglarczyk.
PLANOWANIE w QMS zgodnym z ISO 9001 Jacek Węglarczyk.
DOKUMENTOWANIE PROCESU ZINTEGROWANEGO
ZASADY AUDITOWANIA ZARZĄDZANIE PROGRAMEM AUDITÓW
Węgiel jako wyrób Jacek Węglarczyk.
Wartość czynności doradczych audytu Agata Kumpiałowska
Jakość systemów informacyjnych (aspekt eksploatacyjny)
STRATEGIE MARKETINGOWE FIRM
Wykład 2 Cykl życia systemu informacyjnego
Zarządzanie 1. Zarządzanie
Zarządzanie projektami
Adam Walicki - 30 września 2010
Usługi Doradcze IMPLEMENT Małgorzata Zaborska
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Rynek usług medycznych
Wewnętrzny system zapewniania jakości PJWSTK - główne założenia i kierunki działań w ramach projektu „Kaizen - japońska jakość w PJWSTK” Projekt współfinansowany.
Zarządzanie jakością projektu
Szkolenia, Coaching, PR.
Struktura Organizacyjna Gospodarki Naprawczej (remontowej)
JAK SKUTECZNIE WDROŻYĆ SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Ogólny plan procesu restrukturyzacji profilu działalności społeczno-gospodarczej spółdzielni socjalnych.
Decyzje cenowe Przedsiębiorstwa Turystycznego
Planowanie przepływów materiałów
Podstawowe elementy Strategii Rozwoju Obszaru Społeczno-Gospodarczego
Zasady nowego podejścia do normalizacji i harmonizacji technicznej Przedmiotem harmonizacji są wyłącznie przepisy związane z bezpieczeństwem, zdrowiem.
Zmiany w wymaganiach normy ISO (w kontekście EMAS)
Wprowadzenie teoretyczne
Aleksandra Popławska Marta Pawłowska
Doskonalenie podstawą sukcesu organizacji Doskonalenie podstawą sukcesu organizacji Prof. nadzw. PG Dr hab. inż. Piotr Grudowski Politechnika Gdańska Wydział.
SYSTEM FUNKCJI, PROCESÓW I PRZEDSIĘWZIĘĆ W ORGANIZACJI.
Humanistyczne aspekty zarządzania jakością
prof.nadzw.dr hab. Zofia Zymonik
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
Dodatkowe slajdy (Koszty jakości)
Wdrażanie SYSTEMU Jacek WĘGLARCZYK.
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
Efektywność systemu Jacek Węglarczyk
Modele zarządzania jakością
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.
OCENA INSTYTUCJONALNA W ŚWIETLE AKTUALNYCH KRYTERIÓW OCENY JAKOŚCI Stanisław Kondracki Ekspert Polskiej Komisji akredytacyjnej Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny.
WYKŁAD dr Krystyna Kmiotek
„Infrastruktura zakładu opieki zdrowotnej i aparatura medyczna – jak efektywnie dokonywać pożądanych zakupów” KIELCE 20 WRZEŚNIA 2012 WITOLD PONIKŁO.
PAŹDZIERNIK  INDYWIDUALNY – samodzielna lub zaprojektowana dla pracownika ścieżka rozwoju kompetencji  ZESPOŁOWY – inicjowana przez menedżera.
Faza 1: Faza zaprojektowania systemu monitoringu projektu: 1. Inwentaryzacja obietnic złożonych sponsorowi we wniosku - przegląd założeń projektu, opracowanie.
GROUP Systemy zarządzania wg norm ISO w placówkach medycznych – skuteczne narzędzie zarządzania Prof. dr hab. Marek Bugdol – Auditor Wiodący IMQ Dorota.
Proces kontroli w zarządzaniu przedsiębiorstwem
T 10. Metodologia Rapid Re - wprowadzenie
ISO 9001:2008 SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ w SP ZOZ WSPR w BIAŁYMSTOKU.
{ Wsparcie informacyjne dla zarządzania strategicznego Tereshkun Volodymyr.
[Nazwa projektu] Analiza zamknięcia
Zgłoszenie w ramach kategorii Wewnętrzne doskonalenie organizacji cc
Zapis prezentacji:

JAKOŚĆ wg ISO 9000

… taki, który spełnia zamierzony cel  niedrogi  zapala bez problemu  niezawodny  tani w utrzymaniu  mocny i trwały  łatwy w parkowaniu  klimatyzacja  przestrzeń  luksusowe wnętrze  skórzana tapicerka  ogrzewane siedzenia  cisza i komfort jazdy  prestiż Samochód - … wysokiej jakości ???

Jakość oznacza poziom dostosowania do przeznaczenia – renoma firmy czy towaru, parametry techniczne – to jedynie elementy jakości / i nie najważniejsze / Jakość NIE jest stanem, gatunkiem, klasą Zamierzony cel - p. firma wynika z oczekiwań i wymagań – p. klient

JAKOŚĆ to: dostarczenie klientowi tego, czego on dziś potrzebuje za cenę, którą on z chęcią zapłaci, przy koszcie, który daje rozsądny zysk, nieprzerwanie - jeszcze i jeszcze raz oraz dostarczenie mu czegoś jeszcze lepszego jutro. JAKOŚĆ to: stopień zgodności między oczekiwaniem a realizacją.

JAKOŚĆ - stopień spełnienia oczekiwań KLIENTA RZECZYWISTOŚĆ OCZEKIWANIA < 1 NIEDOSTATECZNA JAKOŚĆ; ZAGROŻENIE POZYCJI NA RYNKU / SPRZEDAŻ / ; MODYFIKACJA OFERTY LUB ZMIANA KLIENTA = 1 SPEŁNIENIE OCZEKIWAŃ ; WŁAŚCIWA JAKOŚĆ; UTRZYMANIE KLIENTA ; POPRAWA POZYCJI RYNKOWEJ > 1 OFERTA PRZEKRACZA OCZEKIWANIA ; „NADJAKOŚĆ”; CZY JEST TO KORZYSTNE ?

Terminy dot. jakości – ISO 9000: JAKOŚĆ stopień, w jakim zbiór inherentnych właściwości spełnia wymagania Uwaga 1 termin inherentny jako przeciwny do „przypisany”, oznacza „istniejący sam w sobie” szczególnie jako stała właściwość. Uwaga 2 nie podano jakie wymagania !!!! WYMAGANIE potrzeba lub oczekiwanie, które zostało ustalone, przyjęte zwyczajowo lub jest obowiązkowe

Jakość Wyrób wyrób – wynik procesu proces – zbiór działań wzajemnie powiązanych lub wzajemnie oddziałujących, które przekształcają wejścia w wyjścia Wyrób – wynik zbioru działań …

Kategorie wyrobu usługa np.: transport wytwór intelektualny np.: program komputerowy, słownik przedmiot materialny np.: silnik, stół materiał przetworzony np.: smar

Cechy jakościowe wyrobu Cechy techniczne – parametry dot. konstrukcji i technologii wyrobu Cechy użytkowe – funkcjonalność, niezawodność, naprawialność, sprawność, bezpieczeństwo użytkowania Cechy estetyczne – wygląd zewnętrzny, staranność wykonania, zgodność z najnowszą modą Cechy ekonomiczne – koszty nabycia, amortyzacji, zainstalowania, eksploatacji, serwisu, kasacji

WYTWÓRCA SUROWCE MASZYNY CZAS LUDZIE WYRÓB JAKOŚĆ WYPRACOWANA I ŚWIADOMIE OSIĄGNIĘTA ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA JAKOŚĆ SPOCZYWA NA PROCESIE

Zarządzanie jakością - skoordynowane działania dot. kierowania organizacja i jej nadzorowania w odniesieniu do jakości Planowanie jakości - część zarządzania jakością ukierunkowana na ustalenie celów dot. jakości i określająca procesy operacyjne oraz związane z nimi zasoby niezbędne do osiągnięcia celów dot. jakości Sterowanie jakością - część zarządzania jakością ukierunkowana na spełnienie wymagań dot. jakości Zapewnienie jakości - część zarządzania jakością ukierunkowana na zapewnienie zaufania, że wymagania dot. jakości będą spełnione Doskonalenie jakości - część zarządzania jakością ukierunkowana na zwiększenie zdolności do spełnienia wymagań dot. jakości Ciągłe doskonalenie - powtarzające się działania mające na celu zwiększenie zdolności do spełnienia wymagań Terminy dot. zarządzania jakością - ISO 9000 Skuteczność - stopień w jakim planowane działania są realizowane i planowane wyniki osiągnięte Efektywność - relacja między osiągniętymi wynikami a wykorzystanymi zasobami

POZIOM IPOZIOM IIPOZIOM IIIPOZIOM IV Jakość zgodna ze specyfikacją - dostosowanie się do specyfikacji - wytwarzanie bezusterkowe od pierwszego podejścia - redukcja usterek i poprawek Satysfakcja klientów - bliski kontakt z klientem - rozumienie potrzeb i oczekiwań klienta - orientacja na klienta Wartość postrzegana przez rynek i porów- nywana z konkurencją - bycie bliżej klienta - niż konkurenci - stosowanie analizy porównawczej dot. wartości dla klienta - rozumienie, dlaczego zyskuje się i traci - orientowanie się na rynek Zarządzanie wartością dla klienta - stosowanie narzędzi pomiaru wskaźników analizy wartości - benchmarking - wybieranie kierunków działalności - inwestowanie - utrzymywanie przed- siębiorstwa w kursie oczekiwań rynku Poziomy jakości w przedsiębiorstwie Wartość to jakość w relacji do ceny

Kultura organizacyjna zestaw powszechnie panujących postaw, wartości i przekonań, które kierują zachowaniem członków organizacji Kultura jakości jw. dot. jakości, który jest manifestowany także przez elementy fizyczne / procedury, narzędzia, techniki / oraz projakościowe zachowania.

Tworzenie kultury jakości Kulturę jakości buduje się pop- rzez zmiany świadomości …świadomość projakościowa pozwala odróżniać jakość proponowaną od rzeczywistej. WARUNKI : - samoocena postawy wobec jakości w porównaniu do innych kolegów - motywacja do rozwoju w ramach systemu - wykorzystanie metod sterowania jakością - zapewnienie środków Musi być oczywiste dla każdego pracownika, że realizowany projekt jest ważny dla firmy. Cykl kształtowania kultury jakości Działanie Identyfi kacja… Określe- nie … Identyfi- kacja 2 Analiza

Analiza opracowanie diagnozy istniejących w organizacji postaw wobec jakości - obserwacja codziennych sytuacji i praktyk, które odzwierciedlają postawy pracowników wobec jakości ; musi to być działanie obiektywne i wyraziste

Identyfikacja bieżących wartości określenie dominujących w firmie wartości o postaw wobec jakości - identyfikacja i/lub opis wartości, zasad i głównych założeń dot. obserwowanych postaw. Wynikiem dwu pierwszych etapów jest opis bieżącej filozofii jakości w organizacji.

Identyfikacja przyszłych wartości zdefiniowanie przyszłych zasad i sformułowanie ich jako spójnej całości - sformułowanie polityki i strategicznych celów jakości jako elementu kultury przedsiębiorstwa - stworzenie zestawu codziennych praktyk jako praktycznej realizacji polityki jw.

Określenie warunków realizacji identyfikacja i ocena uwarunkowań realizacji – zewnętrznych i wewnętrznych - sformułowanie niezbędnego zakresu zmian - ocena i dostosowanie do możliwości / w obu kierunkach / - stworzenie podstawy formalnej / opisu /

Działanie wdrożenie nowych wzorów zachowań - podjęcie decyzji dot. zmian - zakomunikowanie / formalne / istotnych zmian - dostarczenie niezbędnych zasobów / szkolenia, środki materialne / - utrwalanie nowych zasad Wynikiem trzech końcowych etapów jest opis i wdrożenie nowej filozofii jakości w organizacji.

Jeżeli pracownicy nie uznają za swoje własne wartości - takich zasad jak : działanie prewencyjne zamiast reaktywnego, wyszukiwanie i rozwiązywanie problemów zamiast ich ukrywania, współpracę i zaufanie zamiast unikania ryzyka, wtedy żywot każdego usprawnienia systemowego w przedsiębiorstwie będzie krótki.

Literatura : Norma ISO 9000 : 2000 Brown A. Organizational culture, Pitman Publishing, London, 1998 Haffer R. Materiały publikowane w Problemach jakości