ŚWIADOMOŚCI DYSLEKSJI Powiatowy Ośrodek Pomocy Psychologiczno - Pedagogicznej i Doradztwa Metodycznego w Oławie VIII EUROPEJSKI TYDZIEŃ ŚWIADOMOŚCI DYSLEKSJI OŁAWA 15-21.10.2012
Jesień pokolorowała już liście wielu drzew Jesień pokolorowała już liście wielu drzew. Gdy spojrzymy za okno albo co jest lepszym rozwiązaniem, wybierzemy się na spacer do lasu lub parku w piękny słoneczny dzień, poczujemy zapach i zobaczymy ją w całej krasie.
W przyrodzie dominuje płowy i rdzawy kolor – ten drugi to skutek przebarwiających się liści drzew i krzewów. Niewielkimi kluczami odlatują żurawie. Na leśnych polanach odbywa się rykowisko jeleni i bukowisko łosi. Sympatycznym symbolem jesieni są kasztany.
Trudno powiedzieć co takiego jest w kasztanach, że je lubimy Trudno powiedzieć co takiego jest w kasztanach, że je lubimy. Gdy spadną na ziemię i mają jeszcze świeżą, wilgotną skórkę, wyglądają trochę jak zwierzątka, choć przecież są owocami drzewa - kasztanowca. Piękne drzewa popularnie nazywane są w Polsce „kasztanami”, od nazwy ich „owoców”. Tak naprawdę są to nasiona.
Do całego rodzaju należy 25 gatunków Do całego rodzaju należy 25 gatunków. Najpopularniejszym w Polsce jest kasztanowiec pospolity. „Koński kasztan”, bo tak można tłumaczyć łacińską nazwę kasztanowca, wzięła się od podobieństwa liścia tego drzewa do odcisku końskiej podkowy. Inni wywodzą tę nazwę od zwyczaju Turków, którzy karmili, a nawet leczyli swoje bachmaty kasztanami.
Ojczyzną kasztanowca są Bałkany i Azja Mniejsza, tam rośnie w cienistych i wilgotnych lasach górskich dolin. Według różnych źródeł kasztanowiec trafił do Europy w wyniku tureckiej ekspansji. Sulejman Wspaniały podarował kasztanowca ze swoich ogrodów w Istambule wiedeńczykom. Do Polski przywiózł go najprawdopodobniej Jan III Sobieski.
W naszym kraju jest to jedno z pierwszych drzew obcego pochodzenia, w pełni zadomowiony, powszechnie uważany za drzewo rodzime i traktowany jak swojskie. Spotykany jest nie tylko w miejskich parkach i alejach, ale także w krajobrazie wiejskim, a nawet w lasach.
Surowcem są kora, kwiaty i oczywiście nasiona, czyli kasztany. Te drzewa w szerokim zakresie są wykorzystywane w medycynie, szczególnie w homeopatii. Surowcem są kora, kwiaty i oczywiście nasiona, czyli kasztany.
To ciekawe, że kwitnące kasztanowce kojarzą się z pełnią wiosny i szkołą, bo gdy zakwitają, to przecież jest czas matur. Kiedy zaś z drzew spadają kolczaste, zielone „jeże” z połyskującymi, rudymi kasztanami wewnątrz, oznacza to czas jesieni i powrót uczniów do szkoły.
Zielone, teraz już lekko brązowe „jeże” to owoce kasztanowca Zielone, teraz już lekko brązowe „jeże” to owoce kasztanowca. Wyglądają jak kulista torebka z miękkimi kolcami, wewnątrz której w białym miąższu znajduje się jeden do trzech spłaszczonych, brązowych nasion – popularnych kasztanów.
Kasztany budzą sympatię Kasztany budzą sympatię. Odruchowo schylamy się po nie, bo są miłe w dotyku i emanują dobrą energią. Warto połyskujące, rudo-brązowe kasztany położyć na telewizorze, przy komputerze lub pod poduszkę czy chociaż włożyć do kieszeni.
Nie wiem jak Wy, ale ja wierzę, że neutralizują „złe” promieniowanie i wysyłają pozytywne fluidy. Pewnie wszyscy też wspominamy kasztanowe ludziki. To taki piękny symbol jesieni oraz miłych dziecięcych chwil.
A Wy… nie przegapcie czasu, gdy lecą z drzew kasztany…
Słownik: „Aesculus Hippocastanum” – łacińska nazwa Kasztanowca, „Af kastanesi” – turecka nazwa Kasztanowca, Bachmaty – rasa koni tatarskich – niskiego wzrostu,
KASZTAN JADALNY
Kasztany jadalne dojrzewają od października do listopada i najsmaczniejsze są po zbiorach. Można je kupić w sklepach. Smak mają mączysty, lekko orzechowy i nieco słodki. Jadalny miąższ ukrywa się pod cienką brązową skórką.
Najprostszym przysmakiem są kasztany pieczone lub prażone Najprostszym przysmakiem są kasztany pieczone lub prażone. Wybieramy duże okazy. Nacinamy skorupki - na krzyż, od wydłużonej końcówki do podstawy. Jeśli tego nie zrobimy, kasztany pod wpływem ciepła mogą eksplodować w piekarniku lub na patelni. Na patelni prażymy je pod przykryciem przez 10 minut. Pieczemy na blasze lub dziurkowanej tacce do grillowania przez 20-30 minut w temp. 200°C, aż popękają skorupki.
„Mimozami jesień się zaczyna…”
Mimoza
Mimoza, czułek (Mimosa) – rodzaj tropikalnych roślin, rozpowszechniony w Ameryce Południowej oraz na wyspach Oceanu Spokojnego. Wyróżnia się niezwykłą czułością na dotyk. W momencie dotyku roślina reaguje zamykaniem (składaniem) liści (ruchy sejsmonastyczne). W powszechnej tradycji mimoza symbolizuje wrażliwość i wstydliwość.
Wbrew temu, co pisał Julian Tuwim nie "mimozami jesień się zaczyna". Nazywane mimozą żółte drobne kwiaty, które teraz kwitną na ugorach w całej Polsce to nawłoć pospolita, która z prawdziwymi mimozami nie ma wiele wspólnego - wyjaśniają botanicy.
Nawłoć pospolita
Roślina ta to nawłoć czy też, z łaciny, solidago Roślina ta to nawłoć czy też, z łaciny, solidago. - Nie jest to polska roślina, ale amerykańska. Nawłoć dawniej uprawiano w ogrodach, ale stamtąd roślina uciekła i opanowała nieużytki. To ona sprawia, że w Polsce późnym latem robi się na ugorach żółto.