Cena jako figlarne narzędzie w rękach przedsiębiorców KONSUMENCIE, NIE DAJ SIĘ!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Bądź świadomym konsumentem
Advertisements

Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Znaki informacyjne.
Palenie tytoniu a prawo polskie
Przepisy prawa dotyczące żywności
Zarządzanie finansami w NGO
Zmiany w ustawie z dnia 26 października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego. OLSZTYN czerwiec 2012r Doskonalenie.
Ochrona danych osobowych
Międzynarodowe Prawo Podatkowe
Międzynarodowe Prawo Podatkowe
PODSTAWY PRAWNE KOSZTORYSOWANIA
Ogólne zasady postępowania z odpadami opakowaniowymi
Organizacja pracy przedszkola
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Program rozwoju targowisk na obszarach wiejskich Departament Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Wydział Wdrażania.
Schemat etapów postępowania w przypadku naruszeń interesów konsumentów
PRÓG RENTOWNOŚCI.
Zanim wybierzesz się na zakupy przedświąteczne… Porady dla konsumentów w okresie przedświątecznym 14/04/2011www.wiih.org.plWojewódzki Inspektorat Inspekcji.
Beata Kossek Milena Pleskot Aleksander Nowak Mariusz Sadurski
Stypendium Marii Curie
Odwrócony łańcuch dystrybucji
WARUNKI PRACY I RESPEKTOWANIE PRAW PRACOWNICZYCH KOBIET ZATRUDNIONYCH W SKLEPACH WIELKOPOWIERZCHNIOWYCH W OBLICZU KRYZYSU EKONOMICZNEGO Magdalena Chustecka.
PRZYWILEJE I OBOWIĄZKI SPRZEDAWCY ORAZ KONSUMENTA
Etykiety Energetyczne jako narzędzie marketingowe: Etykiety energetyczne jako elementy marketingu-mix: - Cena – choć ceny urządzeń z najwyższej klasy są
Nast ę pcze karanie administracyjne (na przykładzie projektu nowelizacji ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów) Projekt jest współfinansowany ze.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
obsługuje klientów w miejscu sprzedaży, służy im radą co do marki produktu, jego typu i jakości, udziela na prośbę klienta dokładnych i wyczerpujących.
Znaki i sygnały drogowe
Narada Kierowników Higieny Komunalnej
Z nami każdy dzień jest inny
Klasyfikacja usług hotelarskich
PRODUCENT (PRZEDSIĘBIORSTWO) JAKO PODMIOT W GOSPODARCE.
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Podatki Vat.
Podatki Dalej. Vat W dniu 1 maja 2004r. weszła w życie nowa ustawa z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004r., Nr 54, poz. 535,
Prawdy oczywiste Sprzedaż zgodnie z ustawą o prawach konsumenta - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA:
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Zwolnienie z VAT na fakturze
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Unijna kampania na rzecz zwiększenia świadomości praw konsumenta.
PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” wrzesień 2011.
Sprawozdanie z działalności Miejskiego Rzecznika Konsumentów w Toruniu w roku 2014 Sprawozdanie stanowi wykonanie art. 43 ust. 1 ustawy z dnia 16 lutego.
Kluczowe elementy przestrzeni turystycznej
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
Dokumentacja Kierującego Działaniem Ratowniczym. Wszystkie jednostki ochrony przeciwpożarowej mają obowiązek posiadania na samochodach druków zgodnie.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Międzynarodowe Prawo Podatkowe Podmioty Powiązane.
Ministerstwo Transportu Jerzy Król
Projekt Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego „Wiedza, Kompetencje i Zatrudnienie – dostosowanie programów kształcenia do potrzeb.
WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT
Prawo własności przemysłowej? Prawo mienia przemysłowego? Prawo dóbr przemysłowych? Dz.U USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej.
KRYTERIA KONTRAKTOWANIA Świadczeń ZDROWOTNYCH NA ROK 2016
KALKULACJA CEN W GASTRONOMII
Projekt jest finansowany ze środków Komisji Europejskiej i Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów 1 Konsumencie dokonuj świadomego wyboru! Żądaj rzetelnej.
Nadzór nad wyrobami tytoniowymi Jarosław r.
Segmentacja rynku Dr hab. Grażyna Śmigielska. Segmentacja rynku podział rynku na grupy konsumentów (segmenty), które jeżeli chodzi o stosunek do danego.
1 Prof.zw.dr hab. Włodzimierz Rydzkowski Deregulacja i liberalizacja transportu w Polsce.
KONSUMENT na aukcji internetowej Michał Herde Federacja Konsumentów.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Model ekonomicznej wielości zamówienia
Konsument jest to osoba fizyczna, która nabywa określony towar lub usługę tylko na potrzeby własne lub swojego gospodarstwa domowego. Osoba, która kupuje.
Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH. Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu.
Budżet powiatu nakielskiego na 2008 rok. Budżet powiatu opracowano na podstawie: Informacji Ministra Finansów Nr ST /2007 z dnia 10 października.
Możliwości wsparcia w ramach oferty Powiatowego Urzędu Pracy dla Miasta Torunia   Toruń, 9 listopada 2016 r.
Jednolity Plik Kontrolny
BEZPIECZNA DROGA DO SZKOŁY
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 3 sierpnia 2017 r
Zasadnicze Oświatowe akty prawne
Możliwości portalu cenowego
Zapis prezentacji:

Cena jako figlarne narzędzie w rękach przedsiębiorców KONSUMENCIE, NIE DAJ SIĘ!

Cena – co najczęściej jest z nią nie tak?

Rozporządzenie Ministra Finansów z 10 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad uwidaczniania cen towarów i usług oraz sposobu oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży (Dz.U. nr 99, poz. 894) wydane na podstawie ustawy z 5 lipca 2001 r. o cenach

Co z tych przepisów wynika dla przeciętnego konsumenta ? 1) Ceny na każdym towarze znajdującym się w sklepie i w oknie wystawowym 2) Cenniki przy wejściach do barów, restauracji i punktów usługowych 3)Niektóre artykuły paczkowane: obok ceny za sztukę – cena za jednostkę miary Towary sprzedawane w sklepie samoobsługowym, opatrzone kodem kreskowym, wadze poniżej 5 kilogramów i pojemności 5 litrów nie muszą być oznaczone nalepką z ceną, pod warunkiem, że na półce jest etykieta, tabliczka lub plakat (wywieszka) z ceną oraz sklep zainstaluje tzw. czytniki cen.

Czytniki cen

Ceny w lokalach gastronomicznych Właściciele barów i restauracji są zobowiązani do uwidaczniania szczegółowego cennika całego aktualnego menu. Ceny potraw powinny być uwidocznione w sposób czytelny, cennik zaś wywieszony w miejscu ogólnodostępnym wewnątrz lub na zewnątrz lokalu w pobliżu drzwi wejściowych.

Ceny w hotelach Przedsiębiorcy prowadzący hotele muszą wykładać w każdym pokoju katalog z cenami noclegów, wyżywienia i innych oferowanych usług, co zapewne nie jest nowością, ale... przy aparatach telefonicznych musi być uwidoczniona cena jednego impulsu a także wielkość opłat dodatkowych za wszystkie usługi telekomunikacyjne.

Ceny za inne rodzaje usług Ceny za usługi fryzjerskie, remontowe, medyczne i inne muszą być podawane razem z dokładnym określeniem rodzaju usługi i jej zakresu. Jeśli jest to zgodne z praktyką, ze względu na rodzaj świadczonej usługi, zamiast cen za usługę można będzie podawać cenę jednostkową za jednostkę usługi, np. za przewóz taksówką - cenę za kilometr.

Wchodząc do sklepu, baru czy zakładu fryzjerskiego, na co przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę?

Kary, które mogą nałożyć inspektorzy Inspekcji Handlowej: od 1000 do 5000 EURO.

KONIEC…