Lodowce
Rodzaje lodowców lodowiec górski lądolód
Rodzaje lodowców alpejskie himalajskie piedmontowe norweskie cyrkowe
Lodowiec alpejski Złożony z pól firnowych Złożony z jęzorów alpejskich
Lodowiec himalajski ma liczne, długie jęzory łączą się ze sobą jak dopływy rzek w rzekę główną
Lodowiec piedmontowy (podgórski) powstaje przez połączenie się lodowców spływających z gór w jedno pole lodowe u podnóża góry
Lodowiec cyrkowy (karowy) posiada jedynie pole firnowe, ponieważ dostawa śniegu równa się jego topnieniu jęzor lodowcowy nie występuje lub jest ledwie zaznaczony
Lodowiec norweski na płaskich grzbietach górskich powstały lodowce w postaci czapy z krótkimi jęzorami
Dwa główne czynniki powstawania lodowców niska temperatura wiecznie leżący śnieg
Powstawanie lodowców Od lądolodu odrywa się kawałek masy lodowej Masy te spływają w stronę oceanu tworząc lodowiec szelfowy Od lodowca szelfowego odrywa się góra lodowa
Lądolód Potężne pokrywy lodowe poruszające się we wszystkich kierunkach Ruch lodu w lądolodach odbywa się ku brzegom
Lodowiec szelfowy brzeżna część lądolodu unosi się swobodnie na powierzchni wody Powierzchnia lodowca szelfowego jest płaska kończy się lodowym klifem
Góra lodowa oderwany fragment lodu od lodowca szelfowego i unoszący się na powierzchni morza mają charakter gór stołowych (płaska powierzchnia szczytowa i strome stoki).
Kilka pojęć związanych z lodowcami pole firnowe - miejsce gromadzenia się śniegu i lodu jęzor lodowcowy - obszar topnienia lodowca