Kawiarnia „Cher Vieux” Prezentacja multimedialna Kawiarnia „Cher Vieux” Prezentacja multimedialna
O firmie „Cher Vieux” jest lokalem gastronomicznym ukierunkowanym na spotkania towarzyskie. Cechuje go wyjątkowość ze względu na swój elegancki wystrój, oryginalne desery oraz muzykę graną przez występujących w nim artystów – nie brak utworów klasycznych, bluesa czy jazzu. Oferujemy niskie ceny przy dużym wyborze produktów wysokiej jakości. Oto lokalizacja kawiarni: „Cher Vieux” Ul. Rynek 4 50-106 Wrocław Dolnośląskie, Polska
Analiza sytuacji Mocne strony kawiarni: Oryginalność. Wysoka jakość produktów. Dobra lokalizacja. Sprawna organizacja. Niskie ceny. Dobra reklama. Przewidywania: Styl lokalu może spodobać się ludziom. Niepowtarzalna oferta (muzyczna i w menu) przyciągnie tłum. Słabe strony kawiarni: duża konkurencja. Kawiarnia jest miejscem, które zyska sympatię jedynie wąskiej grupy społeczeństwa. Niski budżet. Obawy: Brak funduszy. Brak aprobaty klientów. Nie spełniający wymagań personel. Wypadki losowe. Niespełnienie wymogów BHP. Kryzys ekonomiczny.
Koszta Ilość funduszy: 200 000 złotych. Przeznaczenie: 12 stolików, 40 krzeseł, zmywarka, kostkarka do lodu, lada chłodnicza, nagłośnienie, sprzęt muzyczny, fortepian, sofa, bar, krzesełka, blat do kuchni, piekarnik, ekspresy do kawy, mikrofalówka, wyposażenie kuchenne, obrazy, kwiaty, rzeźby, lodówki, umeblowanie, sokowirówka, kasy fiskalne, młynek do kawy, filtry wodne. Dalsze koszta: Adaptacja lokalu: 40 000 złotych. Wynajem chłodni: 10 000 zł/miesiąc. Podatki: 17 611, 68 zł + 40 % nadwyżki. Reklama: Strona internetowa – 500 zł, ulotki – 5000 zł, informacja w gazecie – 200 zł
Dalsza część lokalu.
Stanowiska pracy - cz.1 Kelner: Obowiązki – podawanie potraw, przyjmowanie zamówień. Kwalifikacje – wykształcenie: minimum ukończenie technikum gastronomicznego, znajomość języków obcych, doświadczenie zawodowe. Ilość stanowisk pracy: 5. Kucharz: Obowiązki – przygotowywanie posiłków Kwalifikacje: doświadczenie zawodowe, ukończony odpowiedni kurs. Ilość stanowisk pracy: 4. Kierownik: Obowiązki – nadzorowanie stanu produktów w magazynie, odpowiedzialność za porządek w lokalu. Kwalifikacje: doświadczenie zawodowe, wykształcenie wyższe, ukończenie kursu menadżera gastronomii. Ilość stanowisk pracy: 1. Sprzedawca: Obowiązki – przyjmowanie zamówień Kwalifikacje – umiejętność obsługi kasy fiskalnej, znajomość języków obcych, doświadczenie zawodowe. Ilość stanowisk pracy: 3.
Stanowiska pracy - cz.2 Osoba sprzątająca: Obowiązki – utrzymanie czystości w lokalu. Kwalifikacje: wykształcenie podstawowe, sprawność fizyczna. Ilość stanowisk pracy: 3. Muzycy: Obowiązki – gra na instrumentach. Kwalifikacje: umiejętności techniczne w grze. Ilość stanowisk pracy: 5. Zarobki: Kelner – 2500 zł brutto/miesiąc. Kucharz – 3500 zł brutto/miesiąc. Kierownik – 6000 zł brutto/miesiąc. Sprzedawca – 2500 zł brutto/miesiąc. Osoba sprzątająca – 1500 zł brutto/miesiąc. Muzyk – 3500 zł brutto/miesiąc.
Menu – cz.1 Cafe Latte Kawy: Cafe Creme – kawa o normalnej mocy z warstwą śmietanki typową dla espresso. 5 zł. Cafe Frappe – mocna kawa (1/2) zmiksowana z lodami (1/2). 6,80 zł. Cafe Latte – espresso (1/3) z mlekiem gotowanym na parze (1/3) oraz mlekiem spienionym (1/3). 5,50 zł. Cappucino – kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/20. 5 zł. Con Panna – porcja espresso z górką ubitej śmietanki. 6,40 zł. Espresso – kawa parzona metodą espresso. Porcja : 40-50 ml. 3,60 zł. Flavoured Latte – 350 ml kawy latte wraz z 30 ml wybranego aromatu. 7,20 zł. Każda z kaw jest podana w filiżance lub szklance o pojemności 200 ml, za wyjątkiem specjalnie oznaczonych. Cafe Latte
Menu – cz.2 Kapuziner – czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka. 5, 80 zł. Latte Macchiato – pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka. 5,80 zł. Mocha – kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Parzona bezpośrednio do spienionego mleka (1/3), w którym rozpuszczono kakao (1/3). 8,80 zł. Romano – pojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny. 5,10 zł. Schlagobers – mocna kawa z bitą śmietaną. 6,30 zł. Wiener Melange – kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2) i czekoladą. 7 zł. Każda z kaw jest podana w filiżance lub szklance o pojemności 200 ml, za wyjątkiem specjalnie oznaczonych. Kawa Mocha
Menu – cz.3 Sencha cytrynowa Herbaty: Royal Tea - 4,80 zł. Sencha cytrynowa – 4,90 zł. Anielska Pomarańcza – 6,80 zł. China Genmaicha – 7,90 zł. Sencha ananasowa – 4,90 zł. Sencha cynamonowa – 4,90 zł. Sencha Ginko – 5,40 zł. Sencha Migdałowa Gwiazdka – 5,40 zł Każda z herbat jest podana w filiżance o pojemności 200 ml. Sencha cytrynowa
Menu – cz.4 Tiramisu Desery: Płonące naleśniki Suzette – 10 zł/3 szt. Tiramisu – 5 zł/porcja. Szarlotka – 4 zł/porcja. Ciasto jogurtowe – 4 zł/porcja. Rogaliki croissant: - z dżemem 5 zł/3 szt. - z serem 5 zł/3 szt. - z kremem czekoladowym 6,50 zł/3 szt. Bagietka – 5 zł/2 szt. Porcje ciast są o wymiarach 7cm x 7 cm. Tiramisu
Menu – cz.5 Tort Sachera Desery: Tort Sachera – 12 zł/ciasto o wymiarach 20 cm x 20 cm. Karpatka – 3,50 zł/porcja. Eklerki - 3 zł/porcja. Sernik – 3 zł/porcja. Sękacz – 4 zł/porcja. Magdalenka – 4 zł/porcja. Lody: Czekoladowe, waniliowe, śmietankowe, truskawkowe: 1,50 zł/gałka. Puchar lodowy: dowolne 3 gałki, wiórki czekoladowe, rurki z kremem, polewa czekoladowa, orzechy. 9 zł/szt. Porcje ciast są o wymiarach 7cm x 7 cm. Tort Sachera
Twórcy Prezentacja została wykonana w ramach projektu „Mała firma – to takie proste.”- styczeń 2010 Twórcy: uczniowie klasy III B Jakub Zbądzki Magdalena Przerada Sandra Lichwa Szymon Fiałkowski