Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Handlowiec hotelowy Kelner/ka Specjalista gastronomii systemowej

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Handlowiec hotelowy Kelner/ka Specjalista gastronomii systemowej"— Zapis prezentacji:

1 Handlowiec hotelowy Kelner/ka Specjalista gastronomii systemowej Hotelarz Specjalista obsługi gości Kucharz Kucharka

2 Przemysł usługowy w Niemczech Stan 2011
Zakłady gastronomiczne: około Zatrudnieni w przemyśle usługowym: ok Przygotowujący się do zawodu w usługach: ok To 8 % wszystkich czeladniczych miejsc pracy. Obroty w przemyśle usługowym: 65,3 milliardów euro

3 Kucharz / Kucharka Warunki wstępne Świadectwo ukończenia gimnazjum Wymagania zręczność manualna pomysłowość umiejętność pracy w zespole dobra kondycja fizyczna

4 Szkolenie w systemie dualnym
Zakład pracy przygotowujący do zawodu Czas trwania nauki: 3 lata Odpowiedzialny za przekazanie wiedzy i umiejetnosci przez Izbę Handlową programem nauki zawodu Szkoła Czas trwania nauki: 12 tygodni w roku Odpowiedzialny za przekazanie wiedzy i umiejętności zgodnie z planem nauczania ministerstwa oświaty

5 Zakres nauczania w czasie nauki zawodu
Szkolenie zawodowe, prawo pracy, wynagrodzenia Umowy o prace, dalsze szkolenia,… Struktura i organizacja zakładu pracy przygotowującego do zawodu Usługi, zakup, produkcja,…. Bezpieczeństwo i higiena pracy Unikanie wypadków, zasady postępowania podczas wypadków, ochrona przeciwpożarowa,… Ochrona środowiska Źródła zanieczyszczeń środowiska, ograniczenie odpadków,…

6 Ochrona środowiska w kuchni ochrona zasobów naturalnych
Ograniczenie ilości odpadków poprzez np. unikanie opakowanych produktów porcjowanych Nabywanie produktów regionalnych a przez to: krótkie drogi transportu i redukcja emisji CO2  Ukierunkowany zakup produktów. Takie postępowanie przyczynia sie do zmniejszenia nadprodukcji środków żywnościowych

7 Wydajność energetyczna w kuchni
Oszczędzanie energii przez np. energooszczędne oświetlenie, dodatkowe wykorzystywanie ciepła w piecach kuchennych i piekarskich, rezygnacja z urządzen elektrycznych takich jak elektryczny młynek do pieprzu Wybór właściwych nośników energii z regeneratywnych źródeł energii Rezygnacja z gazu ziemnego jako paliwa kopalnego Preferowanie nowych technik jak np. kuchnie indukcyjne

8 Pozyskanie listu czeladniczego
Egzamin Izba Handlowa Egzamin praktyczny Przygotowanie propozycji menu w odniesieniu do okreslonego koszyka z produktami Opracowanie planu pracy Przeprowadzenie rozmowy gastronomicznej Przygotowanie trzydaniowego menu dla 4-6 osób Szkoła zawodowa Egzaminy pisemne z przedmiotów ekonomika technologia jezyk niemiecki przysposobienie do życia w społeczeństwie gospodarka towarami (z elementami matematyki zawodowej) Pozyskanie listu czeladniczego

9 Dalsze kształcenie Udział w kursach dla mistrzów kuchennych i managerów hotelowych w ośrodkach kształcenia i hotelowych szkołach zawodowych Egzaminy Izby Handlowej Po zdanym egzaminie mistrzowskim osiąga się automatycznie świadectwo dojrzałości uprawniajace do studiowania w wyższej szkole zawodowej

10 Świat przemysłu usługowego
otwarty na świat innowacyjny zorientowany na przyszłość bliski ludziom pomysłowy urozmaicony


Pobierz ppt "Handlowiec hotelowy Kelner/ka Specjalista gastronomii systemowej"

Podobne prezentacje


Reklamy Google